Δερβεν Καρυα- Αγωνιστες

              Αγωνιστές  Δερβέν Καρυά ή Καρυά Μακρακώμης.

Η Δερβέν Καρυά ή Καρυά Μακρακώμης, Δερβένι, σήμερα Μοσχοκαρυά Λαμίας, είναι προεπαναστατικός οικισμός, ο οποίος παρέμεινε στην Ελλάδα μετά την αναγνώριση των συνόρων το 1833, στο φρύδι της Όθρυς.
Το 1833 εκδίδεται το παρακάτω Β.Δ (βασιλικό διάταγμα) με το οποίο, εντέλλονται τα στρατεύματα της Ρούμελής  . «περί καταλήψεως Αττικής, Φθιώτιδας, Ευβοίας, Και λοιπών μερών κατά την οροθετική γραμμήν» Φ.Ε.Κ 2/22-2-1833 , επειδή οι Τούρκοι αρνούνταν να εγκαταλείψουν τα εδάφη της αριστερής όχθης του Σπερχειού ποταμού, τα οποία είχαν επιδικασθεί στην Ελλάδα με την Συνθήκη του Λονδίνου.
Επί πλέον δε με άλλη απόφαση, σε όλο το μήκος της κορυφογραμμής:
«Η Ελληνική Κυβέρνηση ίδρυσε  μεθοριακούς σταθμούς, μέσα στα όρια του Νομού και καλύβες σε διάφορα σημεία της κορυφογραμμής.  Επίσης στρατώνες[1] εις: Δρίστυλα, Σάββα Βρύση, Σάβα χωριό, Μονή Αντινισας μέσα, Δερβέν Αγά, χωρίον Φούρκα, Δερβέν Καρυά, Κούρνοβο, Μοχλούκας, Δραμπάλα, Γιαννιντζού, Φτελιά ή Ροβολιάρι, και Καλύβα εις Λάπατα».
Σύμφωνα με το  Γιώργο Δημητρίου, Δημοσιογράφο και ερευνητή, στα «Φθιωτικά Χρονικά» του 2006 με τίτλο «Πόλεις Κωμοπόλεις, χωριά και οικισμοί στη Φθιώτιδα 13ος– 20ος αι», για το χωριό Μοσχοκαρυά (Δερβέν Καρυά) αναφέρει : α/α 347 Μοσχοκαρυά Φθιώτιδος. Μετονομασία Διάταγμα 9-9-1927 ΦΕΚ/206/1927. Ο Πούκεβίλ την τοποθετεί στο τμήμα «Γιανουλάδι» του Πατρατζίκ ως Καρυά (μονοπάτι που οδηγεί στη Θαύμακο) με 20 σπίτια. Συνοικισμός του  Δ. Παραχελωιτών ( 1836-1840 και1869-1912 ) ενώ στο διάστημα  1840 –1869 Δήμο Μακρακώμης. Σήμερα Δ.Δ.Δ.Λαμίας
Σε μία απογραφή[2] που έγινε το 1835, η οποία κράτησε δύο χρόνια, αλλά επίσημα δεν δημοσιεύθηκε Η Δερβέν Καρυά  είχε 72 κατοίκους
                                    Αριστεία και διαδικασίες 
Με την έλευσή του το 1833 ο Όθωνας θέλοντας να  κερδίσει την εύνοια των Ελλήνων, εξέδωσε βασιλικό διάταγμα με το οποίο,  προς τιμήν και επιβράβευση των αγωνιστών, καθιερώθηκαν τα αριστεία εθνόσημα ή Νομισματόσημα, όπως ονομάσθηκαν. Είχαν σχήμα σταυρού. Από τη μια πλευρά έγραφαν «Τοις προμάχους της πατρίδος» και από την άλλη «Ηθών Βασιλεύς της Ελλάδος». Συνοδεύονταν δε αυτά από ένα δίπλωμα. Το σταυρό με μια κυανή ταινία που τα συνόδευε, οι αγωνιστές, στις επίσημες γιορτές τα φόραγαν στο στήθος.
Οι μεν αξιωματικοί έπαιρναν αργυρό, οι δε υπαξιωματικοί χάλκινο και οι στρατιώτες σιδερένιο. Οι κάτοχοί τους είχαν ως προνόμιο δημόσιες διακρίσεις και θέσεις, αλλά και προικοδοτήσεις με χρηματικά γραμμάτια ( προικοδοτικά Γραμμάτια), για αγορά χωραφιών, υδρόμυλων κ. ά.
Στην παρούσα έρευνα για τους αγωνιστές, έγινε προσπάθεια να μεταφερθούν, όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τον κάθε αγωνιστή, προκειμένου να καταδειχθούν οι απέλπιδες προσπάθειες των απλών αγωνιστών, με σκοπό  να κατακτηθεί το πολυπόθητο Εθνόσημο, Αριστείο ή Νομισματόσημο, το οποίο πέραν από την ηθική ικανοποίηση για τον απλό αγωνιστή, είχε  τιμητικές δημόσιες διακρίσεις και χορήγηση προικοδοτικών γραμματίων,   για αγορά κτημάτων, τα οποία τελικά πολλοί λίγοι τα καρπώθηκαν.
Για να πάρουν όμως το νομισματόσημο ή αριστείο ή εθνόσημο έπρεπε, σύμφωνα με το Η΄ ψήφισμα της Εθνικής εθνοσυνέλευσης να έχουν συμπληρώσει το 30ον έτος της ηλικίας των.  Οπότε ο ενδιαφερόμενος απευθύνονταν στους  κατά τόπους τοπικούς οπλαρχηγούς ή σε όποιον υπηρέτησε κοντά του στην επανάσταση, εφ’ όσον ήταν στη ζωή, και ζητούσαν να τους δοθεί το πιστοποιητικό εκδουλεύσεων-συμμετοχής στην επανάσταση. Σε αυτό έπρεπε να πιστοποιείται το όνομα, το επώνυμο, η καταγωγή, η διαμονή, οι μάχες που πήρε μέρος ο ενδιαφερόμενος, το  βαθμό που είχε, πόσους άνδρες είχε κάτω από τις δικές του διαταγές, αν ήταν βαθμοφόρος ή απλός στρατιώτης κ. ά.
Το πιστοποιητικό αυτό, έπρεπε πρώτα να επικυρωθεί για το γνήσιο της υπογραφής των εκδοτών,  από τον Δήμαρχο ή τον Δημαρχιακό πάρεδρο.   Στη συνέχεια το πιστοποιητικό αυτό ο αγωνιστής με μια αίτηση το κατέθετε στο Δήμο του, με την παράκληση να αποσταλούν προς το Υπουργείο των Στρατιωτικών, ώστε οι επιτροπές με βάση τα στοιχεία του πιστοποιητικού να εκδώσουν και τον ανάλογο  βαθμό και εθνόσημο.
Πολλοί είναι οι αγωνιστές που διαφώνησαν με τον βαθμό που τους κατέταξαν οι επιτροπές, αλλά και για το εθνόσημο  που τους στάλθηκε.  Δεν είναι λίγοι από αυτούς, ευρισκόμενοι έτι εν ζωή, που κατέφευγαν στα δικαστήρια όταν αδικούνταν. Άλλοι δικαιώθηκαν από προσφυγή απογόνων τους στα δικαστήρια. Και για άλλους, δεν έφτασε ποτέ στα χέρια τους.
Σκοπός της έρευνας
Σκοπός μας απώτερος αυτής της έρευνας είναι, αφ’ ενός μεν να φωτίσουμε τα συμβάντα εκείνης της εποχής, πως αυτοί, οι απλοί άνθρωποι χωρίς τα σημερινά συγκοινωνιακά μέσα, από τη Ρούμελη, βρέθηκαν να πολεμάνε στην Αράχωβα, στο Μεσολόγγι, στο Κρεμμύδι της Πελοποννήσου, το Νεόκαστρο,  στην Αθήνα και αλλού, αφ εταίρου  να αποτίσουμε φόρο τιμής και  ευγνωμοσύνη σε αυτούς τους ανώνυμους αγωνιστές για τη μεγάλη θυσία τους προς εμάς και στις επερχόμενες γενεές  και να φροντίσουμε με τη διδαχή τους να είμαστε άξιοι μιμητές  και συνεχιστές του ένδοξου παρελθόντος  μας. Απαραίτητο στοιχείο κάθε ανθρώπου και κυρίως κάθε Έλληνα να γνωρίζει την ιστορική διαδρομή του τόπου του και ιδιαίτερα  της πατρίδας του, η οποία μας καθοδηγεί και μας παραδειγματίζει με τις γεμάτες αξίες, πράξεις των παππούδων μας  και γιατί όχι, και από τις παραλήψεις των.
Ονομαστικός κατάλογος αγωνιστών του 1821 του χωριού Δερβέν Καρυά Μακρακώμης σήμερα Μοσχοκαρυά Λαμίας:
Αιτήσεις απονομής, κατάλογοι και χορηγούμενα αριστεία με τη  σχετική αλληλογραφία.
Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς καταλόγους των αγωνιστών, από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, μέχρι τώρα πιστοποιήθηκαν 46 αγωνιστές, έλαβαν: 1 Αργυρό, ως αξιωματικός,10 χάλκινα ως υπαξιωματικοί, 35 σιδερένια ως στρατιώτες
Φ 285 Ιωάννης Αγγελής κατάγεται από Ασπροπόταμο κάτοικος  Δερβέν Καρυά  σιδερένιο. Ο  Ασπροποταμίτης Συνταγματάρχης, Χρηστ. Χατζηπέτρου, στις  16 Μαΐου 1844, διαβιβάζει ονομαστικό κατάλογο, τον υπό  αριθμό 9181 με 354 Ασπροποταμίτες, οι οποίοι διαμένουν σε διάφορα χωριά της Φθιώτιδας και συστήνει διάφορα για αυτούς αριστεία. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών,  διαβιβάζει ταυτάριθμο κατάλογο προς:
Αριθ, 9181         Βασίλειον της Ελλάδος Υπουργείον των Στρατιωτικών
          Προς τον Συνταγματάρχην Κον Χρηστοδ Χατζηπέτρον
Σας διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 354 αριστειούχων συστηθέντων παρ’ υμών, με τ’ ανήκοντα 134 χάλκινα και 220 σιδηρά αριστεία, Ταινίας και Διπλώματα δια να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα
Αθήνα την16  Ιουνίου 1844
Ο Υπουργός:  Π. Ι . Ρόδιος
 Ο  υποφαινόμενος  στους παραπάνω  κατάλογους είναι γραμμένος με α/α 333 και337 αντίστοιχα και λαμβάνει χάλκινο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ. Α.Κ. Φ. 285 και 286.Αριστεία.

Φ 282 Γεώργιος Αδάμ από Δερβέν Καρυά-χάλκινο. Είναι γραμμένος στον παρακάτω αναφερόμενο κατάλογο, ήτοι: Αριθ. 6836 Υπουργείο Στρατιωτικών      Αθήνα 18 Απριλλίου 1844
Αποστολή Αριστείων  Προς  Συνταγματάρχη Χρηστόδ. Χατζηπέτρου
          Διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 244 Αριστειούχων συνοδευμένων μετ’ ανήκοντα Αριστεία, ταινίας και Διπλώματα διά να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα Αθήνα τη Απριλλίου 1844. υπογραφή Π.Ι. Ρόδιος Είναι καταχωρημένος τους αγωνιστές με τα χάλκινα αριστεία.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ. Α.Κ. Φ. 282 Αριστεία.

Φ 282/27 Γιάννης Αδάμ από Δερβέν Καρυά-σιδερένιο. Είναι γραμμένος με α/α 27  στον υπό  αριθμό 6836/18 Απριλίου 1844  ονομαστικό κατάλογο  του Υπουργείου επί των στρατιωτικών, μαζί με άλλα 239 ονόματα αγωνιστών, από διάφορα χωριά της Φθιώτιδας , οι οποίοι αμείβονται με σιδερένια αριστεία. Ο κατάλογος αυτός, σύμφωνα με το  διαβιβαστικό που ακολουθεί στάλθηκε προς: Αριθ. 6836 Υπουργείο Στρατιωτικών      Αθήνα 18 Απριλλίου 1844
Αποστολή Αριστείων.  Προς  Συνταγματάρχη Χρηστόδ. Χατζηπέτρου
          Διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 239 Αριστειούχων συνοδευμένων με τ’ ανήκοντα Αριστεία, ταινίας και Διπλώματα διά να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα Αθήνα τη Απριλλίου 1844. υπογραφή Π.Ι. Ρόδιος.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 282.Αριστεία

Φ 282/34 Γεώργιος Αθανασίου από Δερβέν Καρυά-σιδερένιο.  Είναι γραμμένος με α/α 34  στον υπό  αριθμό 6836/18 Απριλίου 1844  ονομαστικό κατάλογο  του Υπουργείου επί των στρατιωτικών, μαζί με άλλα 239 ονόματα αγωνιστών, από διάφορα χωριά της Φθιώτιδας , οι οποίοι αμείβονται με σιδερένια αριστεία. Ο κατάλογος αυτός, σύμφωνα με το  διαβιβαστικό που ακολουθεί στάλθηκε προς: Αριθ. 6836 Υπουργείο Στρατιωτικών      Αθήνα 18 Απριλλίου 1844
Αποστολή Αριστείων  Προς  Συνταγματάρχη Χρηστόδ. Χατζηπέτρου
          Διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 239 Αριστειούχων συνοδευμένων με τ’ ανήκοντα Αριστεία, ταινίας και Διπλώματα διά να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα Αθήνα τη Απριλλίου 1844. υπογραφή Π.Ι. Ρόδιος.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 282.Αριστεία

Φ 285 Δημήτριος Ακρίδας κατάγεται από Ασπροπόταμο κάτοικος Δερβέν Καρυά  σιδερένιο. Ο  Ασπροποταμίτης Συνταγματάρχης, Χρηστ. Χατζηπέτρου, στις  16 Μαΐου 1844, διαβιβάζει ονομαστικό κατάλογο, τον υπό  αριθμό 9181 με 354 Ασπροποταμίτες, οι οποίοι διαμένουν σε διάφορα χωριά της Φθιώτιδας και συστήνει διάφορα για αυτούς αριστεία. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών,  διαβιβάζει ταυτάριθμο κατάλογο προς:
Αριθ, 9181          Βασίλειον της Ελλάδος  Υπουργείον των Στρατιωτικών
          Προς τον Συνταγματάρχην Κον Χρηστοδ Χατζηπέτπου
Σας διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 354 αριστειούχων συστηθέντων παρ’ υμών, με τ’ ανήκοντα 134 χάλκινα και 220 σιδηρά αριστεία, Ταινίας και Διπλώματα δια να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα
Αθήνα την16  Ιουνίου 1844
Ο Υπουργός   Π. Ι . Ρόδιος
Ο  υποφαινόμενος  στους παραπάνω αναφερομένους  καταλόγους είναι γραμμένος με α/α 332 και 336 αντίστοιχα και λαμβάνει χάλκινο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ. Α.Κ. Φ. 285 και 286.Αριστεία.

Φ 282 Κωνσταντίνος Βαρσάμης από Δερβέν Καρυά-σιδερένιο. Είναι γραμμένος με α/α 35  στον υπό  αριθμό 6836/18 Απριλίου 1844  ονομαστικό κατάλογο  του Υπουργείου επί των στρατιωτικών, μαζί με άλλα 239 ονόματα αγωνιστών, από διάφορα χωριά της Φθιώτιδας , οι οποίοι αμείβονται με σιδερένια αριστεία. Ο κατάλογος αυτός, σύμφωνα με το  διαβιβαστικό που ακολουθεί στάλθηκε προς: Αριθ. 6836 Υπουργείο Στρατιωτικών      Αθήνα 18 Απριλλίου 1844
Αποστολή Αριστείων  Προς  Συνταγματάρχη Χρηστόδ. Χατζηπέτρου
          Διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 239 Αριστειούχων συνοδευμένων με τ’ ανήκοντα Αριστεία, ταινίας και Διπλώματα διά να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα Αθήνα τη Απριλλίου 1844. υπογραφή Π.Ι. Ρόδιος.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 282.Αριστεία

Φ 282 Γεώργιος Βασσιλείου από Δερβέν Καρυά-χαλκινο. Είναι γραμμένος  στον υπό  αριθμό 6836/18 Απριλίου 1844  ονομαστικό κατάλογο  του Υπουργείου επί των στρατιωτικών, μαζί με άλλα 244 ονόματα αγωνιστών, από διάφορα χωριά της Φθιώτιδας , οι οποίοι αμείβονται με χάλκινα αριστεία. Ο κατάλογος αυτός, σύμφωνα με το  διαβιβαστικό που ακολουθεί στάλθηκε προς:
Αριθ. 6836 Υπουργείο Στρατιωτικών      Αθήνα 18 Απριλλίου 1844
Αποστολή Αριστείων  Προς  Συνταγματάρχη Χρηστόδ. Χατζηπέτρου
          Διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 244 Αριστειούχων συνοδευμένων με τ’ ανήκοντα Αριστεία, ταινίας και Διπλώματα διά να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα Αθήνα τη Απριλίου 184. υπογραφή Π.Ι. Ρόδιος.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 282.Αριστεία

Φ 282/29 Γεώργιος Βίγαδης από Δερβέν Καρυά-σιδερένιο. Είναι γραμμένος με α/α 29  στον υπό  αριθμό 6836/18 Απριλίου 1844  ονομαστικό κατάλογο  του Υπουργείου επί των στρατιωτικών, μαζί με άλλα 239 ονόματα αγωνιστών, από διάφορα χωριά της Φθιώτιδας , οι οποίοι αμείβονται με σιδερένια αριστεία. Ο κατάλογος αυτός, σύμφωνα με το  διαβιβαστικό που ακολουθεί στάλθηκε προς: Αριθ. 6836 Υπουργείο Στρατιωτικών      Αθήνα 18 Απριλλίου 1844
Αποστολή Αριστείων  Προς  Συνταγματάρχη Χρηστόδ. Χατζηπέτρου
          Διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 239 Αριστειούχων συνοδευμένων με τ’ ανήκοντα Αριστεία, ταινίας και Διπλώματα διά να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα Αθήνα τη Απριλλίου 1844. υπογραφή Π.Ι. Ρόδιος.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 282.Αριστεία.

Φ. 272 Κώστας Βουρχ(λ)άκης, από  Καρυά Μακρακώμης-σιδερένιο. Ο Κώστας Βουρχάκης, αγωνιστής φέρεται καταχωρημένος με α/α 14  στους καταλόγους του Υπουργείου των στρατιωτικών προς την Δ. Φθιώτιδος και λαμβάνει το  σιδερένιο αριστείο. Ήτοι:
«Αριθ. 3466 Γραμματεία Στρατιωτικών  Αθήνα 10 Μαρτίου 1844.
Προς Κύριον Δημήτριον Χατζισκον    
          Σας διευθύνομεν εγκλείστως 100 Αριστεία Σιδερά μετά των   ισαρίθμων Διπλωμάτων και ταινιών δια την Διοίκησιν Φθιώτιδος, δια να τα διανείμετε στα σχετικά άτομα. Υπογραφή Ανδρέας Λόντος. 

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ. Αριστεία Φ 272

Φ 282 Τριαντάφυλλος Γαροφύλου  από Δερβέν Καρυά-χάλκινο  Είναι γραμμένος  στον υπό  αριθμό 6836/18 Απριλίου 1844  ονομαστικό κατάλογο  του Υπουργείου επί των στρατιωτικών, μαζί με άλλα 244 ονόματα αγωνιστών, από διάφορα χωριά της Φθιώτιδας , οι οποίοι αμείβονται με χάλκινα αριστεία. Ο κατάλογος αυτός, σύμφωνα με το  διαβιβαστικό που ακολουθεί στάλθηκε προς:
Αριθ. 6836 Υπουργείο Στρατιωτικών      Αθήνα 18 Απριλλίου 1844
Αποστολή Αριστείων  Προς  Συνταγματάρχη Χρηστόδ. Χατζηπέτρου
          Διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 244 Αριστειούχων συνοδευμένων με τ’ ανήκοντα Αριστεία, ταινίας και Διπλώματα διά να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα Αθήνα τη Απριλλίου 184. υπογραφή Π.Ι. Ρόδιος.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 282.Αριστεία.

Φ 284/104 Αντών. Γαρτζιότης από Δερβέν Καρυά-σιδερένιο. Ο Ευάγγ. Κοντογιάννης στις 10 Μαϊου 1844 συνέταξε ονομαστικό κατάλογο αγωνιστών με αριθμό 8397 με την εξής επικεφαλίδα:
«Κατάλογος των όσων θα λάβουσι αριστείων του έτους 1844. 
διά Χάλκινα 210
                      διά Σιδηρών 413:  το όλον 623
Ο Κατάλογος αυτός διαβιβάζεται προς το Υπουργείου Στρατιωτικών με την επισήμανση σε ξεχωριστή στήλη το είδος του αριστείου που πρέπει να του χορηγηθεί. Ο προτεινόμενος συστήνεται για χάλκινο. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών, διαβιβάζει συνημμένα τον ονομαστικό κατάλογο 8397/ 12 Ιουνίου 1844, προς το Ε. Κοντογιάννη για τη χρήση της διανομής των αριστείων στους δικαιούχους. Ο υποφαινόμενος είναι καταχωρημένος με α/α 104 και στους δύο καταλόγους και αμείβεται με σιδερένιο Αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α. Κ. Φ  285 και 286 Αριστεία.

286/100 Αντώνης Γ(Κ)αρ(ι)τζόνης ή Γαρτζόνης, κατάγεται από τη Δεβέν Καρυά-σιδερένιο, Είναι στους ίδιους  καταλόγους με το Α. Γαρτζιότη).. Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία. Είναι γραμμένος στους ίδιους καταλόγους με  αριθμό 8397/10 Μαΐου 1844 και 16 Ιουνίου 1844 και με α/α 100. Συστήνεται και αμείβεται με το σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α. Κ. Φ 272,  285 και 286 Αριστεία

Φ 285 Λάμπρος Γεωργίου από Ασπροπόταμο κάτοικος Δερβέν Καρυά-σιδερένιο. Ο  Ασπροποταμίτης Συνταγματάρχης, Χρηστ. Χατζηπέτρου, στις  16 Μαΐου 1844, διαβιβάζει ονομαστικό κατάλογο, τον υπό  αριθμό 9181 με 354 Ασπροποταμίτες, οι οποίοι διαμένουν σε διάφορα χωριά της Φθιώτιδας και συστήνει διάφορα για αυτούς αριστεία. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών,  διαβιβάζει ταυτάριθμο κατάλογο προς:
Αριθ, 9181       Βασίλειον της Ελλάδος   Υπουργείον των Στρατιωτικών
          Προς τον Συνταγματάρχην Κον Χρηστοδ Χατζηπέτρον
Σας διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 354 αριστειούχων συστηθέντων παρ’ υμών, με τ’ ανήκοντα 134 χάλκινα και 220 σιδηρά αριστεία, Ταινίας και Διπλώματα δια να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα
Αθήνα την16  Ιουνίου 1844
Ο Υπουργός:  Π. Ι . Ρόδιος
Ο  υποφαινόμενος  στους παραπάνω  καταλόγους είναι γραμμένος με α/α 330 και334 αντίστοιχα και λαμβάνει χάλκινο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ. Α.Κ. Φ. 285 και 286.Αριστεία.

Φ 220 Γεωργ Δράμαλη από Δερβέν Καρυά-Αργυρό. Είναι γραμμένος σε κατάλογο του Υπουργείου των Στρατιωτικών και . Στις 16 Ιουνίου 1844, το Υπουργείο των Στρατιωτικών.
      «Απόφασις :
Επί προτάσει της ημετέρας Γραμματείας  των Στρατιωτικών,
ευαρεστούμεθα να χορηγήσωμεν  τ’  αργυρά αριστεία εις τα κάτωθεν υποσημειούμενα άτομα άτινα διατελέσαντα ως προύχοντες και δημογέροντες των χωρίων των, εν καιρώ του υπέρ ανεξαρτησίας  της πατρίδας πολέμου, έλαβον, ενεργητικόν εις τας μάχας  μέρος ως επικεφαλής των εγχωρίων των».10 Ιουνίου 1844»  Ενώ ο  Γεώργ. Δράμαλης είναι καταχωρημένος και στον κατάλογο με αριθμό 8397/10 Μαΐου 1844 του οπλαρχηγού Ευαγγ.  Κοντογιάννη με τίτλο: «Κατάλογος των όσων θα λάβουσι αριστείων του έτους 1844.  
διά Χάλκινα 210   διά Σιδηρών 413:  το όλον 623
Ο Κατάλογος αυτός διαβιβάζεται προς το Υπουργείου Στρατιωτικών, με την επισήμανση, σε ξεχωριστή στήλη, ο προτεινόμενος συστήνεται να λάβει χάλκινο αριστείο. Δεν αποκλείεται να προσέφυγε στις επιτροπές ή να επανήλθε με  νέα στοιχεία και πήρε το Αργυρό.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α. Κ. Φ 220 285 και 286 Αριστεία.

Φ 282/30 Κωσταντίνος Ζωγράφος από Δερβέν Καρυά-σιδερένιο Είναι γραμμένος με α/α 30  στον υπό  αριθμό 6836/18 Απριλίου 1844  ονομαστικό κατάλογο  του Υπουργείου επί των στρατιωτικών, μαζί με άλλα 239 ονόματα αγωνιστών, από διάφορα χωριά της Φθιώτιδας , οι οποίοι αμείβονται με σιδερένια αριστεία. Ο κατάλογος αυτός, σύμφωνα με το  διαβιβαστικό που ακολουθεί στάλθηκε προς: Αριθ. 6836 Υπουργείο Στρατιωτικών      Αθήνα 18 Απριλλίου 1844
Αποστολή Αριστείων  Προς  Συνταγματάρχη Χρηστόδ. Χατζηπέτρου
          Διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 239 Αριστειούχων συνοδευμένων με τ’ ανήκοντα Αριστεία, ταινίας και Διπλώματα διά να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα Αθήνα τη Απριλλίου 1844. υπογραφή Π.Ι. Ρόδιος.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 282.Αριστεία

Φ 285 Δημήτριος Θεοδωρόπουλος κατάγεται από Ασπροπόταμο, κάτοικος Δερβέν Καριά-σιδερένιο. Ο  Ασπροποταμίτης Συνταγματάρχης, Χρηστ. Χατζηπέτρου, στις  16 Μαΐου 1844, διαβιβάζει ονομαστικό κατάλογο, τον υπό  αριθμό 9181 με 354 Ασπροποταμίτες, οι οποίοι διαμένουν σε διάφορα χωριά της Φθιώτιδας και συστήνει διάφορα για αυτούς αριστεία. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών,  διαβιβάζει ταυτάριθμο ονομαστικό κατάλογο προς:
Αριθ, 9181             Βασίλειον της Ελλάδος     Υπουργείον των Στρατιωτικών
          Προς τον Συνταγματάρχην Κον Χρηστοδ Χατζηπέτρον
Σας διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 354 αριστειούχων συστηθέντων παρ’ υμών, με τ’ ανήκοντα 134 χάλκινα και 220 σιδηρά αριστεία, Ταινίας και Διπλώματα δια να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα
Αθήνα την16  Ιουνίου 1844
Ο Υπουργός:   Π. Ι . Ρόδιος
Ο  υποφαινόμενος  στους παραπάνω  καταλόγους είναι γραμμένος με α/α 331 και335 αντίστοιχα και λαμβάνει χάλκινο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ. Α.Κ. Φ. 285 και 286.Αριστεία.

Φ 282 Γαβριήλ Ιωάννου από Δερβέν Καρυά-χάλκινο. Είναι γραμμένος  στον υπό  αριθμό 68362/18 Απριλίου 1844  ονομαστικό κατάλογο  του Υπουργείου επί των στρατιωτικών, μαζί με άλλα 244 ονόματα αγωνιστών, από διάφορα χωριά της Φθιώτιδας , οι οποίοι αμείβονται με χάλκινα αριστεία. Ο κατάλογος αυτός, σύμφωνα με το  διαβιβαστικό που ακολουθεί στάλθηκε προς:
Αριθ. 6836 Υπουργείο Στρατιωτικών      Αθήνα 18 Απριλλίου 1844
Αποστολή Αριστείων  Προς  Συνταγματάρχη Χρηστόδ. Χατζηπέτρου
          Διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 244 Αριστειούχων συνοδευμένων με τ’ ανήκοντα Αριστεία, ταινίας και Διπλώματα διά να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα Αθήνα τη Απριλλίου 184. υπογραφή Π.Ι. Ρόδιος.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 282.Αριστεία

Φ 287 Ιωάννης Καλατζής από Καρυά Μακρακώμης-χάλκινο. Είναι γραμμένος σε κατάλογο με αριθμό 10411, αγωνιστών από διάφορα χωριά της  Φθιώτιδας με α/α 47, προς τον Γεώργιο Χατσηχρήστο, για τη χρήση της διανομής των αριστείων
«Εν Αθήναις 11 Ιουνίου 1844   Ελ. 12 Ιουνίου 1844 αριθ 10411
Περί Αριστείων                     Προς Το Υπουργείο των Στρατιωτικών
                   Οι επισυναπτόμενοι δύω περί αριστείων κατάλογοι ανηκόντων εις τον  Γεώργιον Χατζηχρήστον εξ Υπάτης, τα δε εις αυτούς αναφερόμενα αριστεία ενεκρίθησαν υπουργούντος του κυρίου Ανδρέου Λόντου.-
                   Ήδη οι επιφορτισθέντες ειδικώς παρά του μνησθέντος Γεωργίου Χ¨χρήστου παρουσιάζομεν αυτούς εις το Σ. των Στρατιωτικών Υπουργείον, εξαιτούμενοι παρ’ αυτού την απόδοσιν των εν αυτών εμπεριεχομένων 354 αριστείων.
Υποσημειούμεθα ευσεβάστως
Μακρυγιάννης
Εκ΄ των αρχείων εσταλησαν τ΄ αριστεία 14 Ιουνίου 1844»

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ Φ287 Αριστεία.

Φ. 272 Θεοχάρης Καντζιορόπουλος, από Δερβέν Καρυά, σιδερένιο. Ο υποφαινόμενος αγωνιστής φέρεται καταχωρημένος με α/α 9  στους καταλόγους του Υπουργείου των στρατιωτικών προς την Δ. Φθιώτιδος και αμείβεται με  το  σιδερένιο αριστείο. Ήτοι:
«Αριθ. 3466 Γραμματεία Στρατιωτικών  Αθήνα 10 Μαρτίου 1844.
Προς Κύριον Δημήτριον Χατζισκον    
          Σας διευθύνομεν εγκλείστως 100 Αριστεία Σιδερά μετά των   ισαρίθμων Διπλωμάτων και ταινιών δια την Διοίκησιν Φθιώτιδος, δια να τα διανείμετε στα σχετικά άτομα. Υπογραφή Ανδρέας Λόντος. 

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ. Αριστεία Φ 272

Φ 286 Νίκος Κορασινατος; ή (Κορασίδος) από Δερβέν Καρυά-σιδερένιο. Ο Ευάγγ. Κοντογιάννης στις 10 Μαϊου 1844 συνέταξε ονομαστικό κατάλογο αγωνιστών με αριθμό 8397 με την εξής επικεφαλίδα:
«Κατάλογος των όσων θα λάβουσι αριστείων του έτους 1844. 
διά Χάλκινα 210
                      διά Σιδηρών 413:  το όλον 623
Ο Κατάλογος αυτός διαβιβάζεται προς το Υπουργείου Στρατιωτικών με την επισήμανση σε ξεχωριστή στήλη το είδος του αριστείου που πρέπει να του χορηγηθεί. Ο υποφαινόμενος συστήνεται για χάλκινο. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών, διαβιβάζει συνημμένο τον ονομαστικό κατάλογο 8397/ 12 Ιουνίου 1844, προς το Ε. Κοντογιάννη για τη χρήση της διανομής των αριστείων στους δικαιούχους. Ο προτεινόμενος είναι καταχωρημένος με α/α 99 και στους δύο καταλόγους και αμείβεται με σιδερένιο Αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α. Κ. Φ  285 και 286 Αριστεία.

Φ 282/32 Δήμος Κορίδας από Δερβέν Καρυά-σιδερένιο. Είναι γραμμένος με α/α 32  στον υπό  αριθμό 6836/18 Απριλίου 1844  ονομαστικό κατάλογο  του Υπουργείου επί των στρατιωτικών, μαζί με άλλα 239 ονόματα αγωνιστών, από διάφορα χωριά της Φθιώτιδας , οι οποίοι αμείβονται με σιδερένια αριστεία. Ο κατάλογος αυτός, σύμφωνα με το  διαβιβαστικό που ακολουθεί στάλθηκε προς: Αριθ. 6836 Υπουργείο Στρατιωτικών      Αθήνα 18 Απριλλίου 1844
Αποστολή Αριστείων  Προς  Συνταγματάρχη Χρηστόδ. Χατζηπέτρου
          Διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 239 Αριστειούχων συνοδευμένων με τ’ ανήκοντα Αριστεία, ταινίας και Διπλώματα διά να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα Αθήνα τη Απριλλίου 1844. υπογραφή Π.Ι. Ρόδιος.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 282.Αριστεία

Φ 282/147 Γεώργιος Παπά Κορίτζας από Δερβέν Καρυά-χάλκινο. Είναι γραμμένος  στον υπό  αριθμό 6836/18 Απριλίου 1844  ονομαστικό κατάλογο  του Υπουργείου επί των στρατιωτικών, μαζί με άλλα 244 ονόματα αγωνιστών, από διάφορα χωριά της Φθιώτιδας , οι οποίοι αμείβονται με χάλκινα αριστεία. Ο κατάλογος αυτός, σύμφωνα με το  διαβιβαστικό που ακολουθεί στάλθηκε προς:
Αριθ. 6836 Υπουργείο Στρατιωτικών      Αθήνα 18 Απριλλίου 1844
Αποστολή Αριστείων  Προς  Συνταγματάρχη Χρηστόδ. Χατζηπέτρου
          Διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 244 Αριστειούχων συνοδευμένων με τ’ ανήκοντα Αριστεία, ταινίας και Διπλώματα διά να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα Αθήνα τη Απριλλίου 184. υπογραφή Π.Ι. Ρόδιος.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 282.Αριστεία

Φ 284/98 Νίκος Κουτζουνικο(α)ς ή Νικολάκης Κούτζικος, από Δερβέν Καρυά-σιδερένιο. Ο Ευάγγ. Κοντογιάννης στις 10 Μαϊου 1844 συνέταξε ονομαστικό κατάλογο αγωνιστών με αριθμό 8397 με την εξής επικεφαλίδα:
«Κατάλογος των όσων θα λάβουσι αριστείων του έτους 1844. 
διά Χάλκινα 210
                      διά Σιδηρών 413:  το όλον 623
Ο Κατάλογος αυτός διαβιβάζεται προς το Υπουργείου Στρατιωτικών με την επισήμανση σε ξεχωριστή στήλη το είδος του αριστείου που πρέπει να του χορηγηθεί. Ο υποφαινόμενος συστήνεται για χάλκινο. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών, διαβιβάζει συνημμένο τον ονομαστικό κατάλογο 8397/ 12 Ιουνίου 1844, προς το Ε. Κοντογιάννη για τη χρήση της διανομής των αριστείων στους δικαιούχους. Ο προτεινόμενος είναι καταχωρημένος με α/α 98 και στους δύο καταλόγους και αμείβεται με σιδερένιο Αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α. Κ. Φ 272,  285 και 286 Αριστεία. Σημείωση:  Στους καταλόγους Φ. 272 και 286 φέρεται γραμμένος ως Κουτζούκος

Φ 282/31 Νικόλαος Παπά Κυρίτζης από Δερβέν Καρυά-σιδερένιο. Είναι γραμμένος με α/α 31  στον υπό  αριθμό 6836/18 Απριλίου 1844  ονομαστικό κατάλογο  του Υπουργείου επί των στρατιωτικών, μαζί με άλλα 239 ονόματα αγωνιστών, από διάφορα χωριά της Φθιώτιδας , οι οποίοι αμείβονται με σιδερένια αριστεία. Ο κατάλογος αυτός, σύμφωνα με το  διαβιβαστικό που ακολουθεί στάλθηκε προς: Αριθ. 6836 Υπουργείο Στρατιωτικών      Αθήνα 18 Απριλλίου 1844
Αποστολή Αριστείων  Προς  Συνταγματάρχη Χρηστόδ. Χατζηπέτρου
          Διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 239 Αριστειούχων συνοδευμένων με τ’ ανήκοντα Αριστεία, ταινίας και Διπλώματα διά να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα Αθήνα τη Απριλλίου 1844. υπογραφή Π.Ι. Ρόδιος.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 282.Αριστεία.

Φ.272. Αθανάσιος Λιάπης, από Δερβέν Καρυά, σιδερένιο. Ο Α. Λ, αγωνιστής φέρεται καταχωρημένος με α/α 17  στους καταλόγους του Υπουργείου των στρατιωτικών προς την Δ. Φθιώτιδος και λαμβάνει το  σιδερένιο αριστείο. Ήτοι:
«Αριθ. 3466 Γραμματεία Στρατιωτικών  Αθήνα 10 Μαρτίου 1844.
Προς Κύριον Δημήτριον Χατζισκον    
          Σας διευθύνομεν εγκλείστως 100 Αριστεία Σιδερά μετά των   ισαρίθμων Διπλωμάτων και ταινιών δια την Διοίκησιν Φθιώτιδος, δια να τα διανείμετε στα σχετικά άτομα. Υπογραφή Ανδρέας Λόντος. 

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ. Αριστεία Φ 272

Φ 284/95 Κώστας Μακρόπουλος από Δερβέν Καρυά-σιδερένιο. Ο Ευάγγ. Κοντογιάννης στις 10 Μαϊου 1844 συνέταξε ονομαστικό κατάλογο αγωνιστών με αριθμό 8397 με την εξής επικεφαλίδα:
«Κατάλογος των όσων θα λάβουσι αριστείων του έτους 1844. 
διά Χάλκινα 210
                      διά Σιδηρών 413:  το όλον 623
Ο Κατάλογος αυτός διαβιβάζεται προς το Υπουργείου Στρατιωτικών με την επισήμανση σε ξεχωριστή στήλη το είδος του αριστείου που πρέπει να του χορηγηθεί. Ο υποφαινόμενος συστήνεται για χάλκινο. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών, διαβιβάζει συνημμένο τον ονομαστικό κατάλογο 8397/ 12 Ιουνίου 1844, προς το Ε. Κοντογιάννη για τη χρήση της διανομής των αριστείων στους δικαιούχους. Ο προτεινόμενος είναι καταχωρημένος με α/α 95 και στους δύο καταλόγους και αμείβεται με σιδερένιο Αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α. Κ. Φ  285 και 286 Αριστεία.

Φ 272. Κώστας Μανούκας, από Δερβέν Καρυά, σιδερένιο. Ο Κ. Μ, αγωνιστής φέρεται καταχωρημένος με α/α 15  στους καταλόγους του Υπουργείου των στρατιωτικών προς την Δ. Φθιώτιδος και λαμβάνει το  σιδερένιο αριστείο, μέσου του Δ. Χατζίσκου. Ήτοι:
«Αριθ. 3466 Γραμματεία Στρατιωτικών  Αθήνα 10 Μαρτίου 1844.
Προς Κύριον Δημήτριον Χατζισκον    
          Σας διευθύνομεν εγκλείστως 100 Αριστεία Σιδερά μετά των   ισαρίθμων Διπλωμάτων και ταινιών δια την Διοίκησιν Φθιώτιδος, δια να τα διανείμετε στα σχετικά άτομα. Υπογραφή Ανδρέας Λόντος. 

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ. Αριστεία Φ 272

Φ.272 Δημήτριος Μπατζιόπουλος, από Καρυά Μακρακώμης, σιγδερένιο.   Ο Δ. Μ, αγωνιστής, από Καρυά Μακρακώμης, φέρεται καταχωρημένος με α/α 16  στους καταλόγους του Υπουργείου των στρατιωτικών προς την Δ. Φθιώτιδος και λαμβάνει το  σιδερένιο αριστείο μέσω του Δ. Χατζίσκου. Ήτοι:
«Αριθ. 3466 Γραμματεία Στρατιωτικών  Αθήνα 10 Μαρτίου 1844.
Προς Κύριον Δημήτριον Χατζισκον    
          Σας διευθύνομεν εγκλείστως 100 Αριστεία Σιδερά μετά των   ισαρίθμων Διπλωμάτων και ταινιών δια την Διοίκησιν Φθιώτιδος, δια να τα διανείμετε στα σχετικά άτομα. Υπογραφή Ανδρέας Λόντος. 

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ. Αριστεία Φ 272

Φ 282/28 Κωνσταντίνος Νικολάου από Δερβέν Καρυά-σιδερένιο.  Είναι γραμμένος με α/α 29  στον υπό  αριθμό 6836/18 Απριλίου 1844  ονομαστικό κατάλογο  του Υπουργείου επί των στρατιωτικών, μαζί με άλλα 239 ονόματα αγωνιστών, από διάφορα χωριά της Φθιώτιδας , οι οποίοι αμείβονται με σιδερένια αριστεία. Ο κατάλογος αυτός, σύμφωνα με το  διαβιβαστικό που ακολουθεί στάλθηκε προς: Αριθ. 6836 Υπουργείο Στρατιωτικών      Αθήνα 18 Απριλλίου 1844
Αποστολή Αριστείων  Προς  Συνταγματάρχη Χρηστόδ. Χατζηπέτρου
          Διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 239 Αριστειούχων συνοδευμένων με τ’ ανήκοντα Αριστεία, ταινίας και Διπλώματα διά να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα Αθήνα τη Απριλλίου 1844. υπογραφή Π.Ι. Ρόδιος.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 282.Αριστεία

Φ 284/97 Γεωρ. Οικονόμου από Δερβέν Καριά-σιδερένιο. Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία με τον παραπάνω αγωνιστή, Κώστα Μακρόπουλο. Είναι γραμμένος στους ίδιους καταλόγους με  αριθμό 8397/10 Μαΐου 1844 16 Ιουνίου 1844 και με α/α 97. Συστήνεται και αμείβεται με το σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α. Κ. Φ  285 και 286 Αριστεία

Φ 285 Θεόδωρος Παππαλέξης από Ασπροπόταμο κάτοικος Δερβέν Καρυά-χάλκινο . Ο  Ασπροποταμήτης Συνταγματάρχης, Χρηστ. Χατζηπέτρου, στις  16 Μαΐου 1844, διαβιβάζει ονομαστικό κατάλογο, τον υπό  αριθμό 9181 με 354 Ασπροποταμήτες, οι οποίοι διαμένουν σε διάφορα χωριά της Φθιώτιδας και συστήνει διάφορα για αυτούς αριστεία. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών,  διαβιβάζει ταυτάριθμο κατάλογο προς:
Αριθ, 9181     Βασίλειον της Ελλάδος  Υπουργείον των Στρατιωτικών
          Προς τον Συνταγματάρχην Κον Χρηστοδ Χατζηπέτρον
Σας διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 354 αριστειούχων συστηθέντων παρ’ υμών, με τ’ ανήκοντα 134 χάλκινα και 220 σιδηρά αριστεία, Ταινίας και Διπλώματα δια να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα
Αθήνα την16  Ιουνίου 1844Ο Υπουργός   Π. Ι . Ρόδιος
Ο  υποφαινόμενος  στους παραπάνω  καταλόγους είναι γραμμένος με α/α 326 και 330 αντίστοιχα και λαμβάνει χάλκινο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ. Α.Κ. Φ. 285 και 286.Αριστεία.

Φ 284/101 Θεόδωρ. Παπά Αλεξόπουλος από Δερβέν Καρυά-σιδερένιο. Είναι γραμμένος σε κατάλογο με αριθμό 8397/10 Μαΐου 1844,  του Υπουργείου των επί των επί των Στρατιωτικών με 623 άτομα, που στέλνεται στη Διοίκηση Φθιώτιδος για χρήση της διανομής,  χαλκίνων και σιδηρών αριστείων στους δικαιούχους αγωνιστές. Ο υποφαινόμενος λαμβάνει Σιδερένιο.

Πηγή Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ.286 και285

Φ 285 Αλέξιος Ιω. Παππαλέξης από Ασπροπόταμο κάτοικος Δερβέν Καρυά  σιδερένιο. Ο  Ασπροποταμίτης Συνταγματάρχης, Χρηστ. Χατζηπέτρου, στις  16 Μαΐου 1844, διαβιβάζει ονομαστικό κατάλογο, τον υπό  αριθμό 9181 με 354 Ασπροποταμίτες, οι οποίοι διαμένουν σε διάφορα χωριά της Φθιώτιδας και προτείνει διάφορα για αυτούς αριστεία. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών,  διαβιβάζει ταυτάριθμο κατάλογο προς:
Αριθ, 9181       Βασίλειον της Ελλάδος Υπουργείον των Στρατιωτικών
          Προς τον Συνταγματάρχην Κον Χρηστοδ Χατζηπέτρον
Σας διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 354 αριστειούχων συστηθέντων παρ’ υμών, με τ’ ανήκοντα 134 χάλκινα και 220 σιδηρά αριστεία, Ταινίας και Διπλώματα δια να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα
Αθήνα την16  Ιουνίου 1844    Ο Υπουργός: Π. Ι . Ρόδιος
Ο προτεινόμενος  στους παραπάνω  καταλόγους είναι γραμμένος με α/α 334 και338 αντίστοιχα και λαμβάνει χάλκινο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ. Α.Κ. Φ. 285 και 286.Αριστεία.

Φ 285 Ιωάννης Σταυρόπουλος από Απροπόταμο κάτοικος Δερβέν Καρυά-χάλκινο. Ο  Ασπροποταμίτης Συνταγματάρχης, Χρηστ. Χατζηπέτρου, στις  16 Μαΐου 1844, διαβιβάζει ονομαστικό κατάλογο, τον υπό  αριθμό 9181 με 354 Ασπροποταμίτες, οι οποίοι διαμένουν σε διάφορα χωριά της Φθιώτιδας και συστήνει διάφορα για αυτούς αριστεία. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών,  διαβιβάζει ταυτάριθμο κατάλογο προς:
Αριθ, 9181         Βασίλειον της Ελλάδος    Υπουργείον των Στρατιωτικών
          Προς τον Συνταγματάρχην Κον Χρηστοδ Χατζηπέτρον
Σας διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 354 αριστειούχων συστηθέντων παρ’ υμών, με τ’ ανήκοντα 134 χάλκινα και 220 σιδηρά αριστεία, Ταινίας και Διπλώματα δια να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα
Αθήνα την16  Ιουνίου 1844
Ο Υπουργός: Π. Ι . Ρόδιος
Ο  Ι. Σταυρόπουλος στους παραπάνω αναφερομένους καταλόγους είναι γραμμένος με α/α 327 και 331 αντίστοιχα και λαμβάνει χάλκινο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ. Α.Κ. Φ272, . 285 και 286.Αριστεία.

Φ 284/96 Νίκος Σταυρόπουλος από Δερβέν Καρυά-σιδερένιο. Είναι γραμμένος σε κατάλογο  με αριθμό 8397/10 Μαΐου 1844,  του Υπουργείου των επί των επί των Στρατιωτικών με 623 άτομα, που στέλνεται στη Διοίκηση Φθιώτιδος για χρήση της διανομής,  χαλκίνων και σιδηρών αριστείων στους δικαιούχους αγωνιστές. Ο προτεινόμενος λαμβάνει σιδερένιο. Σημείωση:  Πιθανόν να είναι ο ίδιος με τον επόμενο αγωνιστή. Στον 8377 κατάλογο δεν χαρακτηρίζεται ως Απροποταμίτης.
Φ 285 Νικόλαος Σταυρόπουλος από Ασπροπόταμο κάτοικος Δερβέν Καρυά  σιδερένιο. Ο  Ασπροποταμίτης Συνταγματάρχης, Χρηστ. Χατζηπέτρου, στις  16 Μαΐου 1844, διαβιβάζει ονομαστικό κατάλογο, τον υπό  αριθμό 9181 με 354 Ασπροποταμίτες, οι οποίοι διαμένουν σε διάφορα χωριά της Φθιώτιδας και συστήνει διάφορα για αυτούς αριστεία. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών,  διαβιβάζει ταυτάριθμο κατάλογο προς:
Αριθ, 9181           Βασίλειον της Ελλάδος   Υπουργείον των Στρατιωτικών
          Προς τον Συνταγματάρχην Κον Χρηστοδ Χατζηπέτρον
Σας διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 354 αριστειούχων συστηθέντων παρ’ υμών, με τ’ ανήκοντα 134 χάλκινα και 220 σιδηρά αριστεία, Ταινίας και Διπλώματα δια να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα
Αθήνα την16  Ιουνίου 1844
Ο Υπουργός: Π. Ι . Ρόδιος
Ο  Ν. Σ. στους παραπάνω αναφερομένους καταλόφους είναι γραμμένος με α/α 329 και333 αντίστοιχα και λαμβάνει σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ. Α.Κ. Φ. 285 και 286.Αριστεία.

Φ 272/5 Δημήτριος Σίμου από Δερβέν Καρυά σιδερένιο.  Ο υποφαινόμενος αγωνιστής φέρεται καταχωρημένος με α/α 5  στους καταλόγους του Υπουργείου των στρατιωτικών προς την Δ. Φθιώτιδος να λαμβάνει το  σιδερένιο αριστείο. Ήτοι: «Αριθ. 3466 Γραμματεία Στρατιωτικών  Αθήνα 10 Μαρτίου 1844.
Προς Κύριον Δημήτριον Χατζισκον    
          Σας διευθύνομεν εγκλείστως 100 Αριστεία Σιδερά μετά των   ισαρίθμων Διπλωμάτων και ταινιών δια την Διοίκησιν Φθιώτιδος, δια να τα διανείμετε στα σχετικά άτομα. Υπογραφή Ανδρέας Λόντος. 

 

Φ 272/4 286 Χρηστόδουλος. Σύμου από Δερβέν Καρυά χάλκινο. Ο Ευάγγ. Κοντογιάννης στις 10 Μαϊου 1844 συνέταξε ονομαστικό κατάλογο αγωνιστών με α/α 8397 με την εξής επικεφαλίδα:
«Κατάλογος των όσων θα λάβουσι αριστείων του έτους 1844. 
διά Χάλκινα 210
                      διά Σιδηρών 413:  το όλον 623
Ο Κατάλογος αυτός διαβιβάζεται προς το Υπουργείου Στρατιωτικών με την επισήμανση σε ξεχωριστή στήλη το είδος του αριστείου που πρέπει να του χορηγηθεί. Ο υποφαινόμενος συστήνεται για χάλκινο. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών, διαβιβάζει συνημμένο τον ονομαστικό κατάλογο 8397/ 12 Ιουνίου 1844, προς το Ε. Κοντογιάννη για τη χρήση της διανομής των αριστείων στους δικαιούχους. Ο υποφαινόμενος είναι καταχωρημένος με α/α 102 και στους δύο καταλόγους και αμείβεται με χάλκινο Αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α. Κ. Φ  285 και 286 Αριστεία. Σημείωση:. Ο εν λόγω αγωνιστής, είναι γραμμένος και στους καταλόγους του χωριού Βαρυμπόπη, μάλλον εκ παραδρομής.

Φ 272/29 Χρήστος Σίμος Από Δερβέν Καρυά-σιδερένιο. Ο υποφαινόμενος αγωνιστής φέρεται καταχωρημένος με α/α 29  στους καταλόγους του Υπουργείου των στρατιωτικών προς την Δ. Φθιώτιδος να λαμβάνει το  σιδερένιο αριστείο. Ήτοι:
«Αριθ. 3466 Γραμματεία Στρατιωτικών  Αθήνα 10 Μαρτίου 1844.
Προς Κύριον Δημήτριον Χατζισκον    
          Σας διευθύνομεν εγκλείστως 100 Αριστεία Σιδερά μετά των   ισαρίθμων Διπλωμάτων και ταινιών δια την Διοίκησιν Φθιώτιδος, δια να τα διανείμετε στα σχετικά άτομα. Υπογραφή Ανδρέας Λόντος. 

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ. Αριστεία Φ 272

Φ 284 Θεοχάρης Συρόπουλος από Δερβέν Καρυά Σιδερένιο. Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία με τον παραπάνω αγωνιστή (Χρηστοδ. Σύμου). Είναι γραμμένος στους ίδιους καταλόγους με  αριθμό 8397/10 Μαΐου 1844 και 16 Ιουνίου 1844 και με α/α 103. Συστήνεται και αμείβεται με το σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α. Κ. Φ  285 και 286 Αριστεία

Φ284 Αθανάσιος Τζαγανός από Δερβέν Καρυά Σιδερένιο. Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία με τον παραπάνω αναφερόμενο αγωνιστή Χρηστοδ. Σύμου. Είναι γραμμένος στους ίδιους καταλόγους με  αριθμό 8397/10 Μαΐου 1844 και 16 Ιουνίου 1844 και με α/α 105. Συστήνεται και αμείβεται με το σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α. Κ. Φ 272, 285 και 286 Αριστεία

Φ. 272 Αποστόλης Ττζαγανός από Δερβέν Καρυά, σιδερένιο. Ο Απόστολος Τσαγανός αγωνιστής, φέρεται καταχωρημένος με α/α 7  στους καταλόγους του Υπουργείου των στρατιωτικών προς την Δ. Φθιώτιδος, προς χρήση της διανομής των αριστείων και λαμβάνει το  σιδερένιο αριστείο. Ήτοι: «Αριθ. 3466 Γραμματεία Στρατιωτικών  Αθήνα 10 Μαρτίου 1844.
Προς Κύριον Δημήτριον Χατζισκον    
          Σας διευθύνομεν εγκλείστως 100 Αριστεία Σιδερά μετά των   ισαρίθμων Διπλωμάτων και ταινιών δια την Διοίκησιν Φθιώτιδος, δια να τα διανείμετε στα σχετικά άτομα. Υπογραφή Ανδρέας Λόντος. 

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ. Αριστεία Φ 272

ΠΦ 284/106 Ρίζος Τράβας από Δερβέν Καρυά Σιδερένιο. Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία με τον παραπάνω αναφερόμενο αγωνιστή Χρηστόδ. Σύμου. Είναι γραμμένος στους ίδιους καταλόγους με  αριθμό 8397/10 Μαΐου 1844 και 16 Ιουνίου 1844 και με α/α 106. Συστήνεται και αμείβεται με το σιδερένιο αριστείο.

πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α. Κ. Φ  285 και 286 Αριστεία

Φ 282/36 Δημήτριος Χρηστοδούλου από Δερβέν Καρυά-σιδερένιο. Είναι γραμμένος με α/α 36  στον υπό  αριθμό 6836/18 Απριλίου 1844  ονομαστικό κατάλογο  του Υπουργείου επί των στρατιωτικών, μαζί με άλλα 239 ονόματα αγωνιστών, από διάφορα χωριά της Φθιώτιδας , οι οποίοι αμείβονται με σιδερένια αριστεία. Ο κατάλογος αυτός, σύμφωνα με το  διαβιβαστικό που ακολουθεί στάλθηκε προς: Αριθ. 6836 Υπουργείο Στρατιωτικών      Αθήνα 18 Απριλλίου 1844
Αποστολή Αριστείων  Προς  Συνταγματάρχη Χρηστόδ. Χατζηπέτρου
          Διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 239 Αριστειούχων συνοδευμένων με τ’ ανήκοντα Αριστεία, ταινίας και Διπλώματα διά να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα Αθήνα τη Απριλλίου 1844. υπογραφή Π.Ι. Ρόδιος.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 282.Αριστεία.

Φ 282/33 Νικόλαος Χρηστοδούλου από Δερβέν Καρυά. Είναι γραμμένος με α/α 33  στον υπό  αριθμό 6836/18 Απριλίου 1844  ονομαστικό κατάλογο  του Υπουργείου επί των στρατιωτικών, μαζί με άλλα 239 ονόματα αγωνιστών, από διάφορα χωριά της Φθιώτιδας , οι οποίοι αμείβονται με σιδερένια αριστεία. Ο κατάλογος αυτός, σύμφωνα με το  διαβιβαστικό που ακολουθεί στάλθηκε προς: Αριθ. 6836 Υπουργείο Στρατιωτικών      Αθήνα 18 Απριλλίου 1844
Αποστολή Αριστείων  Προς  Συνταγματάρχη Χρηστόδ. Χατζηπέτρου
          Διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 239 Αριστειούχων συνοδευμένων με τ’ ανήκοντα Αριστεία, ταινίας και Διπλώματα διά να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα Αθήνα τη Απριλλίου 1844. υπογραφή Π.Ι. Ρόδιος.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 282.Αριστεία.

Φ 285 Νικόλαος Χρηστόπουλος από Ασπροπόταμο κάτοικος Δερβέν Καρυά  σιδερένιο.  Ο  Ασπροποταμίτης Συνταγματάρχης, Χρηστ. Χατζηπέτρου, στις  16 Μαΐου 1844, διαβιβάζει ονομαστικό κατάλογο, τον υπό  αριθμό 9181 με 354 Ασπροποταμίτες, οι οποίοι διαμένουν σε διάφορα χωριά της Φθιώτιδας και συστήνει διάφορα για αυτούς αριστεία. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών,  διαβιβάζει ταυτάριθμο κατάλογο προς:
Αριθ, 9181         Βασίλειον της Ελλάδος      Υπουργείον των Στρατιωτικών
          Προς τον Συνταγματάρχην Κον Χρηστοδ Χατζηπέτρον
Σας διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 354 αριστειούχων συστηθέντων παρ’ υμών, με τ’ ανήκοντα 134 χάλκινα και 220 σιδηρά αριστεία, Ταινίας και Διπλώματα δια να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα
Αθήνα την16  Ιουνίου 1844
Ο Υπουργός: Π. Ι . Ρόδιος
Ο  υποφαινόμενος  στους παραπάνω αναφερομένους καταλόγους είναι γραμμένος με α/α 328 και 332 αντίστοιχα και λαμβάνει χάλκινο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ. Α.Κ. Φ. 285 και 286.Αριστεία.

Φ282/148 Μιχάλης Χύμος από Δερβέν Καρυά-χάλκινο. Είναι γραμμένος  στον υπό  αριθμό 6836/18 Απριλίου 1844  ονομαστικό κατάλογο  του Υπουργείου επί των στρατιωτικών, μαζί με άλλα 244 ονόματα αγωνιστών, από διάφορα χωριά της Φθιώτιδας , οι οποίοι αμείβονται με χάλκινα αριστεία. Ο κατάλογος αυτός, σύμφωνα με το  διαβιβαστικό που ακολουθεί στάλθηκε προς:
Αριθ. 6836 Υπουργείο Στρατιωτικών      Αθήνα 18 Απριλλίου 1844
Αποστολή Αριστείων  Προς  Συνταγματάρχη Χρηστόδ. Χατζηπέτρου
          Διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 244 Αριστειούχων συνοδευμένων με τ’ ανήκοντα Αριστεία, ταινίας και Διπλώματα διά να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα Αθήνα τη Απριλλίου 184. υπογραφή Π.Ι. Ρόδιος.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 282.Αριστεία.

Σημείωση: Η έρευνα χρήζει περαιτέρω διερεύνηση διότι για κάποια ονόματα πιθανόν να είναι από άλλα χωριά του Δήμου Μακρακώμης και κυρίως από τη Βαρυμπόπη, η οποία ήταν τότε η έδρα του Δήμου.

Επίσης στην Δερβέν Καρυά (σήμερα Μοσχοκαρυά)μετά την αναγνώριση των συνόρων στο φρύδι της Όθρυος το 1832-1833, όπως και σε άλλα χωριά της Φθιώτιδας, σύμφωνα με τη συνθήκη του Λονδίνου, πολλοί Θεσσαλοί και κυρίως Ασπροποταμήτες, εγκαταστάθηκαν στο ελεύθερο ελληνικό έδαφος. Στην παρούσα έρευνα, κάποιοι από αυτούς τους αγωνιστές χαρακτηρίζονται ως Απροποταμήτες μέσα από τους καταλόγους. Αυτοί είναι κυρίως οι αγωνιστές, των οποίων  τα αριστεία τους τα χειρίστηκε ο Απροποταμήτης οπλαρχηγός Χρ. Χατζηπέτρου. Αμφιβολία υπάρχει για  τα ονόματα των καταλόγων 6836 του Φ. 282 των Γ.Α. Κ. των οποίων τα αριστεία στάλθηκαν να τα διανείμει ο ανωτέρω οπλαρχηγός, αλλά δεν αναφέρεται πουθενά, ότι κατάγονται από Ασπροπόταμο. Μόνο ένας τοπικός ερευνητής γνώστης των ονοματεπωνύμων, ίσως καταφέρει να ταυτοποιήσει την καταγωγή τους.

 

 

 

[1] Καζάρμες

[2] Γ.Α.Κ. Φ 122/ 009/ Μάρτιος 1835. «Οθωνινκά Υπουργείο  των Εσωτερικών»

 

Αρέσει σε %d bloggers: