Ροβολιαρι-Αγωνιστες

Αγωνιστές Ροβολιάρι του Δήμου Μακρακώμης
Πριν αναφερθούμε στον ονοματικό κατάλογο με την πληθώρα των αγωνιστών, θα τολμήσουμε να μεταφέρουμε κάποιες  αρχειακές εγγραφές και  διοικ. μεταβολές, σε έναν  από τους πολλούς αρχαιότερους,  προεπαναστατικούς οικισμούς της Φθιώτιδος.
Το Ροβολιάρι είναι κτισμένο σε υψόμετρο περί τα 800 περίπου μέτρα επί της Όρθρυος, με Νότιο-Δυτικό προσανατολισμό. Η συγκοινωνιακή σύνδεσή του, γίνεται δια μέσου της Εθνικής αρτηρίας Λαμία-Καρπενήσι στο ύψος της Βήτολης. Με την δια μέσου του ορεινού όγκου της Όρθρυος διαδρομή Γιαννιτσούς-Παλαιά Γιαννιτσού (Ζαχαράκη)- Ροβολιάρι, ή ακόμα και από Γιαννιτσού-Λαβανίτσα με αυτοκίνητο και από εκεί ανηφορίζοντας με τα πόδια, κυριολεκτικά απολαμβάνει κανείς τον περίπατο μέσα  στο δάσος μέχρι που φθάνει στο Ροβολιάρι.
Ο Βασίλης Σπανός, για το Ροβολιάρι στο «1ο Συνέδριο Φθιωτικής Ιστορίας», που έγινε στις 3-4 Νοεμβρίου 2001 στο Κάστρο της Λαμίας, στην εισήγησή του με τίτλο «Οι οικισμοί της Φθιώτιδας στην πρόθεση της μονής της Ρεντίνας» αναφέρει:
α/α70. Ροβολιάρης, το σημερινό Ροβολιάρι της Μακρακώμης. Αναφέρεται στα φ. 150β-152β, στα φ. 152β-158α, υπάρχουν γραφές μεταγενέστερες της πρώτης.
Ο Γιώργος Δημητρίου, ερευνητής δημοσιογράφος, στα «Φθιωτικά χρονικά 2006», στο πόνημα του με τίτλο: «Πόλεις Κωμοπόλεις, χωριά και Οικισμοί στη Φθιώτιδα» αναφέρει: α/α 486 Ροβολιάρι Φθ. Αναφέρεται και στην πρόθεση της μονής της Ρεντίνας. «Ο Πουκεβίλ[1] το τοποθετεί στα «πολιτοχώρια» του κτηματολογίου του Πατρατζίκ, ως «Αροβολιάρι» είχε τρεις συνοικίες με 80 σπίτια. Συν. Μακρακώμης  από το 1836-1912. Σήμερα Δ.Δ.Δ.Μακρακώμης
Η Καλλίστσα Γιαννοπούλου-Τσάκα, φιλόλογος-ιστορικός, στο «Α΄ Διεθνές Συνέδριο Ρούμελης» που έγινε 14-17Σεπτεμβρίου 2001 στην εισήγησή της, αναφέρθηκε διεξοδικά στο ανεκτίμητο κειμήλιο του ξυλόγλυπτου τέμπλου που κοσμεί τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου   Ροβολαρίου και μεταξύ άλλων αναφέρει: «…το οποίο όχι μόνο αποτελεί κειμήλιο αγαπητό για τους εκκλησιαζόμενους πιστούς, αλλά τους φέρνει κοντά στον αντίλαλο του παρελθόντος, θερμαίνοντας έτσι το θρησκευτικό τους συναίσθημα..»  και σε άλλο σημείο «Το κτίσμα του Ναού είναι στο τέλος του 17 αι». 
Μετά τον καθορισμό των συνόρων και την αποχώρηση και του τελευταίου Τούρκου στρατιώτου από την Ελλάδα και την οριστική αναγνώριση αυτών στο φρύδι της Όρθρυος  (1832 το 1833), το νεοσύστατο ελληνικό Κράτους με Βασιλικό Διάταγμα  1833 ΦΕΚ 3 1ο /1/1834 «Περί συστάσεως Δήμων» αναφέρεται στο Ροβολιάρι, τα Σκόρλια, την Τσούκα, τη Βήτωλη, τα Θραψιμιώτικα Καλύβια, τη Βαρυμπόπη, το Λιτόσιλο, τα Γιαννιτσώτικα Καλύβια και το Πλατύστομο που συγκρότησαν το Δήμο Μακρακώμης. Μάλιστα σε μια ανεπίσημη απογραφή που έγινε το 1835 και που κράτησε δύο χρόνια, (ξεκίνησε το 1834 και τελείωσε το 1835),το Ροβολιάρι είχε 48 οικογένειες και 197 κατοίκους( ΓΑΚ Φ 122?009, «Οθωνικά Υπουργείου Εσωτερικών»
                                        Αριστεία και διαδικασίες
Έγινε προσπάθεια να καταγραφούν, όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τους Αγωνιστές, προκειμένου να καταδειχθούν οι απέλπιδες προσπάθειες των απλών αγωνιστών για να τους απονεμηθεί το πολυπόθητο Εθνόσημο, αριστείο ή νομισματόσημο, το οποίο πέραν από την ηθική ικανοποίηση για τον απλό αγωνιστή, είχε  τιμητικές δημόσιες διακρίσεις και προικοδοτικά γραμμάτια για αγορά κτημάτων,
Με την έλευσή του το 1833 ο Όθωνας θέλοντας να  κερδίσει την εύνοια των Ελλήνων, εξέδωσε βασιλικό διάταγμα με το οποίο,  προς τιμήν και επιβράβευση των αγωνιστών, καθιερώθηκαν τα Αριστεία, Εθνόσημα ή Νομισματόσημα, όπως ονομάσθηκαν. Είχαν σχήμα σταυρού. Από τη μια πλευρά έγραφαν «Τοις προμάχοις της πατρίδος» και από την άλλη «Όθων Βασιλεύς της Ελλάδος». Συνοδεύονταν δε αυτά από ένα δίπλωμα. Το σταυρό με μια κυανή ταινία που τα συνόδευε, οι αγωνιστές, στις επίσημες γιορτές τα φόραγαν στο στήθος.
Οι μεν αξιωματικοί έπαιρναν αργυρό, οι δε υπαξιωματικοί χάλκινο και οι στρατιώτες σιδερένιο. Οι κάτοχοί τους είχαν ως προνόμιο δημόσιες διακρίσεις και θέσεις, αλλά και προικοδοτήσεις με χρηματικά γραμμάτια, για αγορά χωραφιών, υδρόμυλων κ. ά.
Για να πάρουν όμως το νομισματόσημο ή αριστείο ή εθνόσημο έπρεπε, σύμφωνα με το Η΄ ψήφισμα της Εθνικής εθνοσυνέλευσης να έχουν συμπληρώσει το 30ον έτος της ηλικίας των.  Οπότε ο ενδιαφερόμενος απευθύνονταν στους  κατά τόπους τοπικούς οπλαρχηγούς ή σε όποιον υπηρέτησε κοντά του στην επανάσταση, εφ’ όσον ήταν στη ζωή, και ζητούσαν να τους δοθεί το πιστοποιητικό εκδουλεύσεων-συμμετοχής στην επανάσταση. Σε αυτό έπρεπε να πιστοποιείται το όνομα, το επώνυμο, η καταγωγή, η διαμονή, οι μάχες που πήρε μέρος ο ενδιαφερόμενος, το  βαθμό που είχε, πόσους άνδρες είχε κάτω από τις δικές του διαταγές, αν ήταν βαθμοφόρος ή απλός στρατιώτης κ. ά.
Το πιστοποιητικό αυτό, έπρεπε πρώτα να επικυρωθεί για το γνήσιο της υπογραφής των εκδοτών,  από τον Δήμαρχο ή τον Δημαρχιακό πάρεδρο.   Στη συνέχεια το πιστοποιητικό αυτό ο αγωνιστής με μια αίτηση το κατέθετε στο Δήμο του, με την παράκληση να αποσταλούν προς το Υπουργείο των Στρατιωτικών, ώστε οι επιτροπές με βάση τα στοιχεία του πιστοποιητικού να εκδώσουν και τον ανάλογο  βαθμό και εθνόσημο.
Πολλοί από τους αγωνιστές είναι γραμμένοι δύο ή και τρεις φορές σε ισάριθμους  καταλόγους. Και τούτο συμβαίνει:
  • Οι περισσότεροι από αυτούς, υπέβαλαν αίτηση, όπως θα διαπιστώσει κανείς, δεύτερη, ίσως και τρίτη φορά.
  • Σύμφωνα με την υπάρχουσα αλληλογραφία, μεταξύ του οπλαρχηγού Κοντογιάννη και της Γραμματείας επί των Στρατιωτικών, κάποιοι κατάλογοι αγωνιστών έχουν χαθεί και αναγκάσθηκε να ξαναστείλει κάποιους από αυτούς, διαμαρτυρόμενος.
  • Οι ίδιοι οι οπλαρχηγοί επειδή η διαδικασία αργούσε να διεκπεραιωθεί αναγκάζονταν, κάτω από την πίεση, να στείλουν ένα δεύτερο κατάλογο. Προσοχή χρειάζεται, μεταξύ καταλόγου που περιέχει, την σύσταση για το είδος του αριστείου που δικαιούται ο αγωνιστής.  Και του καταλόγου  για τη  διανομή των αριστείων
  • Οι συντάκτες των αιτήσεων και των πιστοποιητικών που είχαν εγκατασταθεί έξω από τα Δημαρχεία, σπάνια έβαζαν το πατρώνυμο, οπότε η αναγνώριση μεταξύ των πρώτων εξαδέλφων είναι αδύνατος
  • Σύγχυση δημιουργείτο με τις συνωνυμίες που υπήρχουν στα διάφορα χωριά του ιδίου Δήμου. όπως Ριζος. Ριζόπούλος, Καλτζάς, Μηλωνάς κ. ά
  • Από την παρούσα έρευνα λείπουν, εκτός ελαχίστων, τα Μητρώα των αγωνιστών-στρατιωτών που φυλάσσονται σε στρατιωτικά κυτία
                                               Σκοπός της έρευνας
Σκοπός μας απώτερος αυτής της έρευνας είναι, αφ’ ενός μεν να φωτίσουμε τα συμβάντα εκείνης της εποχής, πως αυτοί, οι απλοί άνθρωποι χωρίς τα σημερινά συγκοινωνιακά μέσα, από τη Ρούμελη, βρέθηκαν να πολεμάνε στην Αράχωβα, στο Μεσολόγγι, στο Κρεμμύδι και Νεόκαστρο της Πελοποννήσου,  στην Αθήνα και αλλού. Αφ’  εταίρου  να αποτίσουμε φόρο τιμής και  ευγνωμοσύνη σε αυτούς τους ανώνυμους αγωνιστές για τη μεγάλη θυσία τους προς εμάς και στις επερχόμενες γενεές  και να φροντίσουμε με τη διδαχή τους να είμαστε άξιοι μιμητές  και συνεχιστές του ένδοξου παρελθόντος  μας. Απαραίτητο στοιχείο κάθε ανθρώπου και κυρίως κάθε Έλληνα να γνωρίζει την ιστορική διαδρομή του τόπου του και ιδιαίτερα  της πατρίδας του, η οποία μας καθοδηγεί και μας παραδειγματίζει με τις γεμάτες αξίες, πράξεις των παππούδων μας  και γιατί όχι, και από τις παραλήψεις των.
Τα πιστοποιητικά και οι αιτήσεις κάποιων  αγωνιστών, είναι σημαντική πηγή πληροφοριών, τόσο για την καταγωγή, όσο και για το γενεαλογικό δένδρο των οικογενειών και την ηλικία. Αλλά κυρίως διαβάζοντάς τα, «μας προσφέρουν ένα αειθαλές μήνυμα, ότι ο άνθρωπος νοείται άνθρωπος μόνο ως ελεύθερος, ότι η ανθρώπινη ζωή νοείται μόνο σε συνθήκες ελευθερίας». Μας διδάσκουν  κυρίως την φιλοπατρία, αφού, όπως θα διαπιστώσουμε, αυτοί οι απλοί εργάτες της γης και αγράμματοι γιδοβοσκοί, αψήφησαν τον θάνατό και διέθεσαν όλα τα υπάρχοντά τους  στον «νυν υπέρ πάντων αγώνα», ή εφοδιάζοντας τα στρατόπεδα με τρόφιμα ή πληρώνοντας μισθούς σε κάποιους για να θρέψουν τις οικογένειες τους. Δεν είναι αμελητέο γεγονός, για να το προσπεράσει κανείς,  όταν σε κάποια από τα πιστοποιητικά καταγράφεται ότι κάποιοι από αυτούς τους απλούς και αφανείς ήρωες την ίδια ημέρα, από τη συμμετοχή τους στην πολιορκία της Υπάτης το 1822, με τα όπλα στα χέρια  έλαβαν μέρος και στη μάχη της Γιαννιτσούς «..εις την πολιορκίαν της Υπάτης και απ’ αυτής εις την της Γιαννιτσούς» ή στο Κλωνί.

Ροβολιάρι-Αγωνιστές

Ονομαστικός κατάλογος αγωνιστών του 1821 του χωριού:

Αιτήσεις απονομής αριστείων, πιστοποιητικά εκδουλεύσεων, χορηγούμενα αριστεία και βαθμολογίες

Φ 277 Ιωάννης Αθανασίου  από Άγραφα διαμονή Ροβολιάρι-σιδερένιο . Οι παρακάτω αναφερόμενοι οπλαρχηγοί, συνέταξαν και υπέγραψαν την εισήγηση με τον συνημμένο ονομαστικό κατάλογο αγωνιστών, και τα διαβίβασαν:

Αριθμός 4678

Προς την επί των Στρατιωτικών Β. Γραμματεία

          Της Επικρατείας Εν Αθήναις 16 Δεκεμβρίου 1843

          Οι παρά πόδας σημειούμενοι Αγραφιώτες της δεδουλουμένης επαρχίας των Αγράφων, διαμένοντες ήδη εντός Ελλάδος εις διαφόρους κατοικίας υπήρξαν απ’ αρχής μέχρι τέλους, τον υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδος ιερού Αγώνος, εις πολλάς κατά των εχθρών εκστρατείας και μάχας, υπό την οδηγίαν διαφόρων οπλαρχηγών και ημών και κατ΄ εξοχήν υπό την οδηγίαν του αειμνήστου Καραϊσκάκη, εξ αυτών δε διακρίνοντο ως υπαξιωματικοί.

          Επειδή δε όντος, μέχρι της σήμερον υστερούνται των αριστείων, αν  και περί αύτων διευθύνθησαν αρκούντως, εν καιρώ διευθύνοντας και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά των, και τούτο ίσως προήλθεν από ακαταμάχητον περιστατικόν. 

          Επειδή δε αυτό είναι λυπηρόν να υστερούνται εκτός των άλλων και το αριστείον των, Παρακαλούμεν δια της παρούσης μας, οι υποφαινόμενοι την Βασιλικήν Γραμματείαν να εγκρίνη την παραχώρησιν των εξής αριστείων.

Ακολουθεί  κατάλογος με τα προτεινόμενα αριστεία και οι υπογραφές:

Νικήτας Σταματελόπουλος, Γ. Δυοβουνιώτης. Διαμαντής Ολύμπιος, Ν. Πανοριάς και Κ. Σκηλοδήμος». Το Υπουργείο των Στρατιωτικών, εγκρίνει και διαβιβάζει τον κατάλογο προς τη Διοίκηση Φθιώτιδας για τη χρήση της διανομής των αριστείων στα σχετικά άτομα.  Του απονέμεται  το προταθέν σιδερένιο αριστείο

Πηγή Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 277 και 283 Αριστεία

Φ 283 Κωστάκης Αθανασίου από Άγραφα κάτοικος Ροβολιάρι-σιδερένιο. Οι παρακάτω αναφερόμενοι οπλαρχηγοί, συνέταξαν και υπέγραψαν εισήγηση με τον συνημμένο ονομαστικό κατάλογο αγωνιστών, και τα διαβίβασαν:

«Αριθμός 4678

Προς την επί των Στρατιωτικών Β. Γραμματεία

          Της Επικρατείας Εν Αθήναις 16 Δεκεμβρίου 1843

          Οι παρά πόδας σημειούμενοι Αγραφιώτες της δεδουλουμένης επαρχίας των Αγράφων, διαμένοντες ήδη εντός Ελλάδος εις διαφόρους κατοικίας υπήρξαν απ’ αρχής μέχρι τέλους, τον υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδος ιερού Αγώνος, εις πολλάς κατά των εχθρών εκστρατείας και μάχας, υπό την οδηγίαν διαφόρων οπλαρχηγών και ημών και κατ΄ εξοχήν υπό την οδηγίαν του αειμνήστου Καραϊσκάκη, εξ αυτών δε διακρίνοντο ως υπαξιωματικοί.

          Επειδή δε όντος, μέχρι της σήμερον υστερούνται των αριστείων, αν  και περί αύτων διευθύνθησαν αρκούντως, εν καιρώ διευθύνοντας και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά των, και τούτο ίσως προήλθεν από ακαταμάχητον περιστατικόν. 

          Επειδή δε αυτό είναι λυπηρόν να υστερούνται εκτός των άλλων και το αριστείον των, Παρακαλούμεν δια της παρούσης μας, οι υποφαινόμενοι την Βασιλικήν Γραμματείαν να εγκρίνη την παραχώρησιν των εξής αριστείων. Ακολουθεί  κατάλογος με τα προτεινόμενα και οι υπογραφές των::

Νικήτας Σταματελόπουλος, Γ. Δυοβουνιώτης. Διαμαντής Ολύμπιος, Ν. Πανοριάς και Κ. Σκηλοδήμος»   Το Υπουργείο των Στρατιωτικών, εγκρίνει και διαβιβάζει τον κατάλογο προς τη Διοίκηση Φθιώτιδας για τη χρήση της διανομής των αριστείων στα σχετικά άτομα.  Του απονέμεται  το προταθέν σιδερένιο αριστείο

Πηγή Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 277 και 283 Αριστεία

Φ 116 Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος από Ροβολιάρι, Έλαβε σιδερένιο αριστείο. Στις 24 9βρίου 1841 υπέβαλε αίτηση απονομής αριστείο και πιστοποιητικό προς το Δήμο Μακρακώμης προκειμένου αυτά να διαβιβασθούν προς την Επί των Στρατιωτικών Βασιλική Γραμματεία για την έκδοση του σχετικού του αριστείου. Ο Δήμαρχος αυθημερόν διαβίβασε το σχετικό αίτημα αρμοδίως. Το πιστοποιητικό του,  το υπογράφουν οι Μ. και Ευαγγέλης Κοντογιάννης και επικυρώνεται από τον Δημαρχιακό πάρεδρο Σπερχειάδος Ν. φλόρο, περίληψη του οποίου παραθέτουμε: «Πιστοποιούμεν ότι ο κ. Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος κάτοικος του χωρίου Ροβοβολιάρι του Δήμου Μακρακώμης δεν έλειψε απ’ αρχής του υπέρ της ελευθερώσεως της πατρίδας ιερού Αγώνος να τρέξη αόκνως με τα όπλα εις τας χείρας υπό την οδηγίαν των υποφαινομένων εναντίον των Οθωμανών παραβρεθείς εις διαφόρους κατ’ αυτών μάχας, δηλ. εις κατά την Αράχωβαν γενομένην σημαντικήν μάχην, εις την του Μεσολογγίου, εις την της Καλιακούδας, εις την του Προφήτου Ηλίου Αμφίσσης υπό την οδηγία του Γ. Δράκου πολεμήσας γενναίως και εξακολουθείσας το στάδιον τούτο μέχρι της απελευθερώσεως της πατρίδας,..»

Πηγή Αρχειομνήμων ΓΑΚ Αριστεία Φ 116

Φ 245 Γεώργιος Αναγνώστου* από Ροβολιάρι-σιδερένιο. Περιλαμβάνεται με α/α 49 σε ονομαστικό κατάλογο Νο 1362/21 Ιαν. 1844 με 288, τον οποίο συνέταξαν ο  Χρηστοδ. Χατζηπέτρου, οπλαρχηγός –Συνταγματάρχης, και ο Δημήτριος Χατζίσκος και προτείνεται για σιδερένιο αριστείο. Ο κατάλογος διαβιβάζεται:   «Προς την επί των Στρατιωτικών Βασιλική Γραμματεία  της Επικρατείας

          Οι υπογεγραμμένοι λαμβάνομεν την τιμήν να συστήσωμεν ενώπιον της Βασιλικής ταύτης Γραμματείας τους παρά πόδας της παρούσης σημειούμενους  ανθρώπους του αγώνος,  εκ των κατά την επαρχίαν Φθιώτιδος κατοίκων, άξιους δια να λάβουσι και φέρουσι τα εθνόσημα κατά την εφεξής διάκρισιν Αργυρά, χάλκινα και σιδερά», ο υποφαινόμενος καταγράφεται για σιδερένιο. Ενώ  το Υπουργείο των Στρατιωτικών διαβιβάζει:

«Αριθ. 3466 Γραμματεία Στρατιωτικών  Αθήνα 10 Μαρτίου 1844.

Προς  Κύριον Δημήτριον Χατζισκον

              Σας διευθύνομεν εγκλείστως 100 Αριστεία Σιδερά με  τά ισαρίθμων Διπλωμάτων και ταινιών δια την Διοίκησιν Φθιώτιδος, δια να τα διανείμετε στα σχετικά άτομα. Υπογραφή Ανδρέας Λόντος. Ο υποφαινόμενος με τον κατάλογο Νο 3466/10 Μαρτίου 1844  είναι γραμμένος με α/α 29 και αμείβεται με το προτεινόμενο σιδερένιο Αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ. Φ 245και 272 Αριστεία.

Φ 245 Δημήτριος Αντωνίου* από Ροβολιάρι. Σιδερένιο  Το ίδιο με τον προηγούμενο αγωνιστή  είναι γραμμένος και στους δύο καταλόγους Νο 1362/21 Ιανουαρίου 1844 και Νο 3466/10 Μαρτίου 1844 με α/α 53 και α/α 43 αντίστοιχα. Προτείνεται και λαμβάνει σιδερένιο αριστείο. Σημείωση: Φαίνεται, πως εκ παραδρομής   ο υποφαινόμενος είναι καταχωρημένος  σε κατάλογο  αγωνιστών Βαρυμπόπης.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ. Φ 245και 272 Αριστεία.

Φ 277 Αθανάσιος Αποστόλου  από Άγραφα διαμονή Ροβολιάρι-σιδερένιο. Οι παρακάτω αναφερόμενοι οπλαρχηγοί, συνέταξαν και υπέγραψαν την παρακάτω εισήγηση με τον συνημμένο ονομαστικό κατάλογο αγωνιστών, ήτοι:

 Αριθμός 4678

Προς την επί των Στρατιωτικών Β. Γραμματεία

Της Επικρατείας Εν Αθήναις 16 Δεκεμβρίου 1843

          Οι παρά πόδας σημειούμενοι Αγραφιώτες της δεδουλουμένης επαρχίας των Αγράφων, διαμένοντες ήδη εντός Ελλάδος εις διαφόρους κατοικίας υπήρξαν απ’ αρχής μέχρι τέλους, τον υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδος ιερού Αγώνος, εις πολλάς κατά των εχθρών εκστρατείας και μάχας, υπό την οδηγίαν διαφόρων οπλαρχηγών και ημών και κατ΄ εξοχήν υπό την οδηγίαν του αειμνήστου Καραϊσκάκη, εξ αυτών δε διακρίνοντο ως υπαξιωματικοί.

          Επειδή δε όντος, μέχρι της σήμερον υστερούνται των αριστείων, αν  και περί αύτων διευθύνθησαν αρκούντως, εν καιρώ διευθύνοντας και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά των, και τούτο ίσως προήλθεν από ακαταμάχητον περιστατικόν. 

          Επειδή δε αυτό είναι λυπηρόν να υστερούνται εκτός των άλλων και το αριστείον των, Παρακαλούμεν δια της παρούσης μας, οι υποφαινόμενοι την Βασιλικήν Γραμματείαν να εγκρίνη την παραχώρησιν των εξής αριστείων. Ακολουθεί  κατάλογος και οι υπογραφές των συντακτών:  Νικήτας Σταματελόπουλος, Γ. Δυοβουνιώτης. Διαμαντής Ολύμπιος, Ν. Πανοριάς και Κ. Σκηλοδήμος». Το Υπουργείο των Στρατιωτικών εγκρίνει τα προταθέντα αριστεία και διαβιβάζει τον κατάλογο στη Διοίκηση Φθιώτιδας για τη χρήση της διανομής των αριστείων στα σχετικά άτομα. Του απονέμεται το προταθέν σιδερένιο αριστείο.

Πηγή Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 277 και 283 Αριστεία

Φ 134 Γεωργ. Βλάχος από Ροβολιάρι-σιδερένιο Στις 18 10βρίου 1841 υπέβαλε ατομική αίτηση απονομής αριστείου, και πιστοποιητικό προς το Δήμο Μακρακώμης, προκειμένου αυτά να διαβιβασθούν προς την Επί των Στρατιωτικών Βασιλική Γραμματεία. Ο Δήμαρχος αυθημερόν διαβίβασε το σχετικό αίτημα αρμοδίως. Το πιστοποιητικό του  το υπογράφουν οι Χρηστόφορος. Περραιβός και Β. Μπαλατζός και επικυρώνεται από τον εκτελούντα χρέη Δημάρχου Λαμίας,  ο πάρεδρος Θ Χατζηκωστόπουλος. Περίληψη του οποίου παραθέτουμε: «Πιστοποιούμεν οι υποφαινόμενοι εν βάσει συνειδήσεως, ότι ο κ. Γεώργιος Βλάχος κάτοικος του χωρίου Ροβολιάρι και Δημότης του  Δήμου Μακρακώμης, άμα εξεράγη ο υπέρ της ανεξαρτησίας ιερός αγών  λαβών τα όπλα ανά χείρας εκίνησε κατά των εχθρών παραβρεθείς εις τας εξής μάχας, εις την πολιορκίαν της Υπάτης (νέων Πατρών) κατά των εντοπίων εχθρών, εις Αϊτόν αυτής υπό την οδηγίαν του οπλαρχηγού Δήμου Καλτζά, εις Αράχωβαν, κατά του Κεχαγιάμπεϊ, και Μουσταφάμπεϊ, υπό την οδηγίαν του Γ Δράκου, εις την Άμπλιανην Αμφίσσης υπό τας οδηγίας μας, δείξας εις όλον το διάστημα της στρατιωτικής υπηρεσίας του ευπείθειαν εις τους ανωτέρους του, και γενναιότητα, Όθεν γνωρίζοντες εκ του πλησίον ταύτα τον υποφαινόμενον, εις αυτόν κατ’ αίτησιν του το παρόν, δια να του χρησιμεύση ανήκοντως Εν Λαμία 13 10βρίου

Στο αριστερό μέρος της αίτησής του, υπάρχει η παρατήρηση, ότι «εις τα αρχεία δεν φέρει τους τύπους Αθήνα 28 9βρίου 1842»1841

Πηγή Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 116 Αριστεία  Καταλ 18266/30/2/1841

Φ 277 Γεώργιος Βουτσέλης από Άγραφα διαμονή Ροβολιάρι-σιδερένιο. Οι παρακάτω αναφερόμενοι οπλαρχηγοί, συνέταξαν και υπέγραψαν την παρακάτω εισήγηση με τον συνημμένο ονομαστικό κατάλογο αγωνιστών, ήτοι:

Αριθμός 4678

Προς την επί των Στρατιωτικών Β. Γραμματεία

          Της Επικρατείας Εν Αθήναις 16 Δεκεμβρίου 1843

          Οι παρά πόδας σημειούμενοι Αγραφιώτες της δεδουλουμένης επαρχίας των Αγράφων, διαμένοντες ήδη εντός Ελλάδος εις διαφόρους κατοικίας υπήρξαν απ’ αρχής μέχρι τέλους, τον υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδος ιερού Αγώνος, εις πολλάς κατά των εχθρών εκστρατείας και μάχας, υπό την οδηγίαν διαφόρων οπλαρχηγών και ημών και κατ΄ εξοχήν υπό την οδηγίαν του αειμνήστου Καραϊσκάκη, εξ αυτών δε διακρίνοντο ως υπαξιωματικοί.

          Επειδή δε όντος, μέχρι της σήμερον υστερούνται των αριστείων, αν  και περί αύτων διευθύνθησαν αρκούντως, εν καιρώ διευθύνοντας και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά των, και τούτο ίσως προήλθεν από ακαταμάχητον περιστατικόν. 

          Επειδή δε αυτό είναι λυπηρόν να υστερούνται εκτός των άλλων και το αριστείον των, Παρακαλούμεν δια της παρούσης μας, οι υποφαινόμενοι την Βασιλικήν Γραμματείαν να εγκρίνη την παραχώρησιν των εξής αριστείων. Ακολουθεί  ο κατάλογος με τα προτεινόμενα:  20 χάλκινα και 212 σιδηρά αριστεία. και οι υπογραφές των συντακτών.

Νικήτας Σταματελόπουλος, Γ. Δυοβουνιώτης. Διαμαντής Ολύμπιος, Ν. Πανοριάς και Κ. Σκηλοδήμος» Το Υπουργείο των Στρατιωτικών, εγκρίνει και διαβιβάζει τον κατάλογο προς τη Διοίκηση Φθιώτιδας για τη χρήση της διανομής των αριστείων στα σχετικά άτομα.  Του απονέμεται  το προταθέν σιδερένιο αριστείο.

Πηγή Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 277 και 283 Αριστεία

Φ283 Δημήτριος Βρούζης από Ασπροπόταμο κάτοικος Ροβολιάρι-σιδερένιο. Στις 3 Μαΐου 1844, το Υπουργείο των Στρατιωτικών διαβιβάζει προς τον Συνταγματάρχη Χρηστ. Χατζηπέτρου απροποταμίτη οπλαρχηγό, κατάλογο 234 Αγραφιωτών αγωνιστών, με αριθμό 7079/30 Απριλίου 1844. στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνεται και ο Δημ. Βρούζης και φαίνεται να λαμβάνει σιδερένιο αριστείο. Χωρίς να γνωρίζουμε από ποιόν προτάθηκε. Πηγή Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ. 283 Αριστεία.

Φ 285 Γάκιας  από Ασπροπόταμο κάτοικος Ροβολιάρι-χάλκινο. Στις 16 Ιανουαρίου 1844, ο Ασπροποταμίτης Συνταγματάρχης, Χρηστ. Χατζηπέτρου, διαβιβάζει ονομαστικό κατάλογο με 354 Ασπροποταμίτες που δια μένουν σε διάφορα χωριά της Φθιώτιδας και συστήνει διάφορα για αυτούς αριστεία. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών διαβιβάζει ταυτάριθμο κατάλογο προς:

Αριθ, 9181         Βασίλειον της Ελλάδος  Υπουργείον των Στρατιωτικών

          Προς τον Συνταγματάρχην Κον Χρηστοδ Χατζηπέτρον

Σας διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 354 αριστειούχων συστηθέντων παρ’ υμών, με τ’ ανήκοντα 134 χάλκινα και 220 σιδηρά αριστεία, Ταινίας και Διπλώματα δια να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα

Αθήνα την16  Ιουνίου 184    Ο Υπουργός: Π. Ι . Ρόδιος. Ο  υποφαινόμενος με το παραπάνω  κατάλογο  λαμβάνει χάλκινο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ. Α.Κ. Φ. 285 και 283.

Φ 283 Αθανάσιος Γεωργίου από Ασπροπόταμο κάτοικος Ροβολιάρι-σιδερένιο .  Το ίδιο με τον αμέσως προηγούμενο Αγωνιστή. Είναι γραμμένος με α/α 103   των Ασπροποταμιτών και του απονέμεται το προτεινόμενο σιδερένιο αριστείο.  Πηγή Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 283 και 285 Αριστεία.

Φ 277 Κώστας Γεωργίου από τα υπόδουλα Άγραφα διαμονή Ροβολιάρι. Οι παρακάτω αναφερόμενοι οπλαρχηγοί, συνέταξαν και υπέγραψαν την παρακάτω εισήγηση με τον συνημμένο ονομαστικό κατάλογο αγωνιστών, ήτοι:

Αριθμός 4678

Προς την επί των Στρατιωτικών Β. Γραμματεία

          Της Επικρατείας Εν Αθήναις 16 Δεκεμβρίου 1843

          Οι παρά πόδας σημειούμενοι Αγραφιώτες της δεδουλουμένης επαρχίας των Αγράφων, διαμένοντες ήδη εντός Ελλάδος εις διαφόρους κατοικίας υπήρξαν απ’ αρχής μέχρι τέλους, τον υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδος ιερού Αγώνος, εις πολλάς κατά των εχθρών εκστρατείας και μάχας, υπό την οδηγίαν διαφόρων οπλαρχηγών και ημών και κατ΄ εξοχήν υπό την οδηγίαν του αειμνήστου Καραϊσκάκη, εξ αυτών δε διακρίνοντο ως υπαξιωματικοί.

          Επειδή δε όντος, μέχρι της σήμερον υστερούνται των αριστείων, αν  και περί αύτων διευθύνθησαν αρκούντως, εν καιρώ διευθύνοντας και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά των, και τούτο ίσως προήλθεν από ακαταμάχητον περιστατικόν. 

          Επειδή δε αυτό είναι λυπηρόν να υστερούνται εκτός των άλλων και το αριστείον των, Παρακαλούμεν δια της παρούσης μας, οι υποφαινόμενοι την Βασιλικήν Γραμματείαν να εγκρίνη την παραχώρησιν των εξής αριστείων. Ακολουθεί ο ονομαστικός κατάλογος και οι υπογραφές των:

Νικήτας Σταματελόπουλος, Γ. Δυοβουνιώτης. Διαμαντής Ολύμπιος, Ν. Πανοριάς και Κ. Σκηλοδήμος» Το Υπουργείο των Στρατιωτικών, εγκρίνει και διαβιβάζει τον κατάλογο προς τη Διοίκηση Φθιώτιδας για τη χρήση της διανομής των προταθέντων αριστείων στα σχετικά άτομα.  Του απονέμεται  το προτεινόμενο  σιδερένιο αριστείο

Πηγή Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 277 και 283 Αριστεία

Φ 277 Αθανάσιος Γεωργούλας   από τα υπόδουλα  Άγραφα, διαμονή Ροβολιάρι-σιδερένιο. Οι παρακάτω αναφερόμενοι οπλαρχηγοί, συνέταξαν και υπέγραψαν την παρακάτω εισήγηση με τον συνημμένο ονομαστικό κατάλογο αγωνιστών, ήτοι:

 Αριθμός 4678

Προς την επί των Στρατιωτικών Β. Γραμματεία

          Της Επικρατείας Εν Αθήναις 16 Δεκεμβρίου 1843

          Οι παρά πόδας σημειούμενοι Αγραφιώτες της δεδουλουμένης επαρχίας των Αγράφων, διαμένοντες ήδη εντός Ελλάδος εις διαφόρους κατοικίας υπήρξαν απ’ αρχής μέχρι τέλους, τον υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδος ιερού Αγώνος, εις πολλάς κατά των εχθρών εκστρατείας και μάχας, υπό την οδηγίαν διαφόρων οπλαρχηγών και ημών και κατ΄ εξοχήν υπό την οδηγίαν του αειμνήστου Καραϊσκάκη, εξ αυτών δε διακρίνοντο ως υπαξιωματικοί.

          Επειδή δε όντος, μέχρι της σήμερον υστερούνται των αριστείων, αν  και περί αύτων διευθύνθησαν αρκούντως, εν καιρώ διευθύνοντας και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά των, και τούτο ίσως προήλθεν από ακαταμάχητον περιστατικόν. 

          Επειδή δε αυτό είναι λυπηρόν να υστερούνται εκτός των άλλων και το αριστείον των, Παρακαλούμεν δια της παρούσης μας, οι υποφαινόμενοι την Βασιλικήν Γραμματείαν να εγκρίνη την παραχώρησιν των εξής αριστείων.

Νικήτας Σταματελόπουλος, Γ. Δυοβουνιώτης. Διαμαντής Ολύμπιος, Ν. Πανοριάς και Κ. Σκηλοδήμος» Ακολουθεί  κατάλογος με τα προτεινόμενα:  20 χάλκινα και 212 σιδηρά αριστεία. Ο υποφαινόμενος είναι γραμμένος στον παραπάνω καταρτισθέντα κατάλογο με α/α 116 και προτείνεται για σιδερένιο. Ενώ με τον κατάλογο Νο 7079/ 30 Απριλίου 1844 του Υπουργείου των στρατιωτικών, προς τη Διοίκηση Φθιώτιδας, είναι γραμμένος με α/α 113  και του απονέμεται το προτεινόμενο σιδερένιο αριστείο.

Πηγή Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 277 και 283 Αριστεία.

Φ 283 Δημήτριος Γιαννολόπουλος από Ασπροπόταμο κάτοικος Ροβολιάρισιδερένιο . Στις 3 Μαΐου 1844 το Υπουργείο των Στρατιωτικών διαβιβάζει προς τον Συνταγματάρχη Χρηστ. Χατζηπέτρού απροποταμίτη οπλαρχηγό:

«Αριθ. 7406  Υπουργ. Στρατιωτικών Αθήνα τη 6 Μαΐου 1844

Αποστολή Αριστείων

προς τον Συνταγματάρχην Κύριον Χρηστ Χατζηπέτρον

          Διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικών κατάλογον 37 χαλκίνων 110 σιδερά το όλον 148 Αριστειούχων συνοδευομένων με τα ανήκοντα Αριστεία, ταινίας και  Δηπλώματα δια να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα

Αθήναις 3 Μαΐου 1844          Τ.Σ Υπογραφή: Π.Ι. Ρόδιος» Ο Δ. Γ. είναι γραμμένος με α/α 106 στον παραπάνω κατάλογο των Ασπροποταμιτών, και του απονέμεται το σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ Φ 283 Αριστεία

Φ 285 Κώστας Γογιόπουλος* από Ασπροπόταμο κάτοικος Ροβαλιάρι σιδερένιο.  Στις 16 Ιανουαρίου 1844, ο Ασπροποταμίτης Συνταγματάρχης, Χρηστ. Χατζηπέτρου, διαβιβάζει ονομαστικό κατάλογο με 354 Ασπροποταμίτες που δια μένουν σε διάφορα χωριά της Φθιώτιδας και συστήνει διάφορα για αυτούς αριστεία. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών διαβιβάζει ταυτάριθμο κατάλογο προς:

Αριθ, 9181         Βασίλειον της Ελλάδος Υπουργείον των Στρατιωτικών

          Προς τον Συνταγματάρχην Κον Χρηστοδ Χατζηπέτρον

Σας διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 354 αριστειούχων συστηθέντων παρ’ υμών, με τ’ ανήκοντα 134 χάλκινα και 220 σιδηρά αριστεία, Ταινίας και Διπλώματα δια να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα

Αθήνα την16  Ιουνίου 1844    Ο Υπουργός: Π. Ι . Ρόδιος.

Ο  υποφαινόμενος με το παραπάνω συστήνεται και  λαμβάνει σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ. Α.Κ. Φ.  285 και 286.

*Δεν αποκλείεται ο εν λόγω αγωνιστής να είναι ο ίδιος με τον παρακάτω, διότι οι γραμματείς της εποχής συνήθιζαν, για παιδιά να προσέθεταν το «όπουλος»  στο τέλος του επωνύμου

Φ 284/315  Κωστ. Γώγος από Ροβολιάρι-σιδερένιο. Είναι γραμμένος με άλλους 623 αγωνιστές σε κατάλογο  με αριθμό 8397/10 Μαΐου 1844. Ο κατάλογος αυτός συντάχθηκε και υπογράφτηκε  από τον οπλαρχηγό Ευάγγελο Κοντογιάννη. Ο  εν λόγω αγωνιστής προτείνεται για σιδερένιο αριστείο. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών στις 12 Ιουνίου 1844, διαβιβάζει αντίγραφο του καταλόγου.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ, 286 και 284 Αριστεία.

Φ 277 Γούλας Δρανίστας από Άγραφα διαμονή Ροβολιάρι-σιδερένιο. Οι παρακάτω αναφερόμενοι οπλαρχηγοί, συνέταξαν και υπέγραψαν την παρακάτω εισήγηση με τον συνημμένο ονομαστικό κατάλογο αγωνιστών, ήτοι:

Αριθμός 4678

Προς την επί των Στρατιωτικών Β. Γραμματεία

          Της Επικρατείας Εν Αθήναις 16 Δεκεμβρίου 1843

          Οι παρά πόδας σημειούμενοι Αγραφιώτες της δεδουλουμένης επαρχίας των Αγράφων, διαμένοντες ήδη εντός Ελλάδος εις διαφόρους κατοικίας υπήρξαν απ’ αρχής μέχρι τέλους, τον υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδος ιερού Αγώνος, εις πολλάς κατά των εχθρών εκστρατείας και μάχας, υπό την οδηγίαν διαφόρων οπλαρχηγών και ημών και κατ΄ εξοχήν υπό την οδηγίαν του αειμνήστου Καραϊσκάκη, εξ αυτών δε διακρίνοντο ως υπαξιωματικοί.

          Επειδή δε όντος, μέχρι της σήμερον υστερούνται των αριστείων, αν  και περί αύτων διευθύνθησαν αρκούντως, εν καιρώ διευθύνοντας και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά των, και τούτο ίσως προήλθεν από ακαταμάχητον περιστατικόν. 

          Επειδή δε αυτό είναι λυπηρόν να υστερούνται εκτός των άλλων και το αριστείον των, Παρακαλούμεν δια της παρούσης μας, οι υποφαινόμενοι την Βασιλικήν Γραμματείαν να εγκρίνη την παραχώρησιν των εξής αριστείων.

Νικήτας Σταματελόπουλος, Γ. Δυοβουνιώτης. Διαμαντής Ολύμπιος, Ν. Πανοριάς και Κ. Σκηλοδήμος» Ακολουθεί  κατάλογος με τα προτεινόμενα:  20 χάλκινα και 212 σιδηρά αριστεία. Ο υποφαινόμενος είναι γραμμένος στον παραπάνω καταρτισθέντα κατάλογο με α/α 112 και προτείνεται για σιδερένιο. Ενώ με τον κατάλογο Νο 7079/ 30 Απριλίου 1844 του Υπουργείου των στρατιωτικών, προς τη Διοίκηση Φθιώτιδος  είναι γραμμένος με α/α 109  και του απονέμεται το προτεινόμενο σιδερένιο αριστείο.

Πηγή Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 277 και 283 Αριστεία

Φ283 Αναγνώστης Ευθυμίου από Ασπροπόταμο κάτοικος Ροβολιάρι-σιδερένιο. Στις 3 Μαΐου 1844 το Υπουργείο των Στρατιωτικών διαβιβάζει προς τον Συνταγματάρχη Χρηστ. Χατζηπέτρού απροποταμίτη οπλαρχηγό:

«Αριθ. 7406  Υπουργ. Στρατιωτικών Αθληνα τη 6 Μαΐου 1844

Αποστολή Αριστείων

προς τον Συνταγματάρχην Κύριον Χρηστ Χατζηπέτρον

          Διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικών κατάλογον 37 χαλκίνων 110 σιδερά το όλον 147 Αριστειούχων συνοδευομένων με τα ανήκοντα Αριστεία, ταινίας και  Δηπλώματα δια να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα

Αθήναις 3 Μαΐου 1844   Τ.Σ Υπογραφή: Π. Ι. Ρόδιο»

Ο Α. Ε. είναι γραμμένος με α/α 101 στον παραπάνω κατάλογο των Ασπροποταμιτών, και του απονέμεται το σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ Φ 283 Αριστεία

Φ 283 Αλέξης Ευθυμίου από Ασπροπόταμο κάτοικος Ροβολιάρι-σιδερένιο .  Το ίδιο με τον παραπάνω αγωνιστή. Είναι γραμμένος με α/α 102 στον κατάλογο,  των Ασπροποταμιτών  και του απονέμεται το σιδερένιο αριστείο.

Φ 277 Κώστας Ζογλοπίτας από Άγραφα διαμονή Ροβολιάρι-σιδερένιο. Οι παρακάτω αναφερόμενοι οπλαρχηγοί, συνέταξαν και υπέγραψαν την παρακάτω εισήγηση με τον συνημμένο ονομαστικό κατάλογο αγωνιστών, ήτοι:

Αριθμός 4678 Προς την επί των Στρατιωτικών Β. Γραμματεία

          Της Επικρατείας Εν Αθήναις 16 Δεκεμβρίου 1843

          Οι παρά πόδας σημειούμενοι Αγραφιώτες της δεδουλουμένης επαρχίας των Αγράφων, διαμένοντες ήδη εντός Ελλάδος εις διαφόρους κατοικίας υπήρξαν απ’ αρχής μέχρι τέλους, τον υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδος ιερού Αγώνος, εις πολλάς κατά των εχθρών εκστρατείας και μάχας, υπό την οδηγίαν διαφόρων οπλαρχηγών και ημών και κατ΄ εξοχήν υπό την οδηγίαν του αειμνήστου Καραϊσκάκη, εξ αυτών δε διακρίνοντο ως υπαξιωματικοί.

          Επειδή δε όντος, μέχρι της σήμερον υστερούνται των αριστείων, αν  και περί αύτων διευθύνθησαν αρκούντως, εν καιρώ διευθύνοντας και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά των, και τούτο ίσως προήλθεν από ακαταμάχητον περιστατικόν. 

          Επειδή δε αυτό είναι λυπηρόν να υστερούνται εκτός των άλλων και το αριστείον των, Παρακαλούμεν δια της παρούσης μας, οι υποφαινόμενοι την Βασιλικήν Γραμματείαν να εγκρίνη την παραχώρησιν των εξής αριστείων.

Νικήτας Σταματελόπουλος, Γ. Δυοβουνιώτης. Διαμαντής Ολύμπιος, Ν. Πανοριάς και Κ. Σκηλοδήμος» Ακολουθεί  κατάλογος με τα προτεινόμενα:  20 χάλκινα και 212 σιδηρά αριστεία. Ο υποφαινόμενος είναι γραμμένος στον παραπάνω καταρτισθέντα κατάλογο με α/α 123 και προτείνεται για σιδερένιο. Ενώ με τον κατάλογο Νο 7079/ 30 Απριλίου 1844 του Υπουργείου των στρατιωτικών, προς τη Διοίκηση Φθιώτιδος για χρήση της διανομής,  είναι γραμμένος με α/α 120  και του απονέμεται το σιδερένιο αριστείο.

Πηγή Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 277 και 283 Αριστεία

Φ 245 Ιωάννης Ζακβάς* από Ροβολιάρι-σιδερένιο. Περιλαμβάνεται με α/α 51 σε ονομαστικό κατάλογο που συνέταξαν: ο  Χρηστοδ. Χατζηπέτρου, οπλαρχηγός –Συνταγματάρχης, και ο Δημήτριος Χατζίσκος, στις 21 Ιαν. 1844, Νο 1362 με 288 άτομα, και προτείνεται για σιδερένιο αριστείο. Ο κατάλογος διαβιβάζεται:   «Προς την επί των Στρατιωτικών Βασιλική Γραμματεία  της Επικρατείας

          Οι υπογεγραμμένοι λαμβάνομεν την τιμήν να συστήσωμεν ενώπιον της Βασιλικής ταύτης Γραμματείας τους παρά πόδας της παρούσης σημειούμενους  ανθρώπους του αγώνος,  εκ των κατά την επαρχίαν Φθιώτιδος κατοίκων, άξιους δια να λάβουσι και φέρουσι τα εθνόσημα κατά την εφεξής διάκρισιν Αργυρά, χάλκινα και σιδερά», ο υποφαινόμενος προτείνεται για σιδερένιο. Ενώ  το Υπουργείο των Στρατιωτικών διαβιβάζει τον:

«Αριθ. 3466 Γραμματεία Στρατιωτικών  Αθήνα 10 Μαρτίου 1844.

Προς Κύριον Δημήτριον Χατζισκον

              Σας διευθύνομεν εγκλείστως 100 Αριστεία Σιδερά με  τά ισαρίθμων Διπλωμάτων και ταινιών δια την Διοίκησιν Φθιώτιδος, δια να τα διανείμετε στα σχετικά άτομα. Υπογραφή Ανδρέας Λόντος. Ο υποφαινόμενος με τον κατάλογο Νο 3466/10 Μαρτίου 1844  είναι γραμμένος με α/α 31 και αμείβεται με το προτεινόμενο σιδερένιο  αριστείο. Εκ Παραδρομής φαίνεται, πως οι περιεχόμενοι 12 Ροβολιαρίτες είναι καταχωρημένοι στο χωριό Βαρυμπόπη.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ. Φ 245και 272 Αριστεία.

Φ 116 Νικόλαος Ζιαγκουβάς  από Ροβολιάρι-σιδερένιο. Στις 24 9βρίου 1841 υπέβαλε αίτηση και πιστοποιητικό προς το Δήμο Μακρακώμης προκειμένου αυτά να διαβιβασθούν προς την Επί των Στρατιωτικών Βασιλική Γραμματεία για την απονομή του σχετικού του αριστείου. Ο Δήμαρχος αυθημερόν διαβίβασε το σχετικό αίτημα αρμοδίως. Το πιστοποιητικό του  το υπογράφουν οι Μ. και Ν. Κοντογιάννης και επικυρώνεται από Δημαρχιακό πάρεδρο Σπερχειάδος ν. φλόρο, περίληψη του οποίου παραθέτουμε:

:Εν Αγά 17 9βρίου 1841

«Πιστοποιούμεν ότι ο κ. Νικόλαος Ζιαγκοβάς κάτοικος του χωρίου Ροβολιάρι του Δήμου Μακρακώμης απ’ αρχής του υπέρ της ανεξαρτησίας  της πατρίδας Ιερού Αγώνος λαβών τα όπλα εις τας χείρας έτρεξεν προθύμως εναντίον των εχθρών υπό την οδηγίαν των υποφαινομένων μάλιστα δε  παρευρέθη εις τας σημαντικοτέρας  μάχας, δηλ. εις κατά την θέσιν Καλλικούδα εις την του Μεσολογγίου, εις Αράχωβαν γενομένην , εις την του Αγίου Ηλίου Σαλώνων υπό την οδηγίαν του Γ. Δράκου πολεμήσας γενναίως κατά των εχθρών και εξακολουθείσας το στάδιον τούτο μέχρι της απελευθερώσεως της πατρίδας,

          Διό και των περί τούτων ένδειξιν επαφίεται το παρόν κατ’ αίτησιν του ανωτέρω διά να τω  χρησιμεύση  ..» Έλαβε σιδερένιο αριστείο, σύμφωνα  με την 10580 διαταγή το 1843.

Πηγή Αρχειομνήμων ΓΑΚ Αριστεία Φ 116.

Ιωάννου βλέπε Ολύμπιος Ιωάννου

Φ.272 Κώστας Κόκοτος από Ροβολιάρι-σιδερένιο. Είναι γραμμένος με α/α 82, σε κατάλογο του Υπουργείο των Στρατιωτικών, ο οποίος διαβιβάζεται:

«Αριθ. 3466.  Η Γραμματεία Στρατιωτικών  Αθήνα 10 Μαρτίου 1844.

Προς Κύριον Δημήτριον Χατζισκον

       Σας διευθύνομεν εγκλείστως 100 Αριστεία Σιδερά μετά ισαρίθμων Διπλωμάτων και ταινιών δια την Διοίκησιν Φθιώτιδος, δια να τα διανείμετε στα σχετικά άτομα. Υπογραφή Ανδρέας Λόντος. Υπουργός. Ο υποφαινόμενος αμείβεται με σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ245 και  272 Αριστεία.

Φ 277 Νικόλαος Κολέτας  από τα υπόδουλα Άγραφα, διαμονή Ροβολιάρι. Οι παρακάτω αναφερόμενοι οπλαρχηγοί, συνέταξαν και υπέγραψαν την παρακάτω εισήγηση-κατάλογο ονομαστικό  αγωνιστών, συστήνοντας, ήτοι:

Αριθμός 4678   Προς την επί των Στρατιωτικών Β. Γραμματεία

          Της Επικρατείας Εν Αθήναις 16 Δεκεμβρίου 1843

          Οι παρά πόδας σημειούμενοι Αγραφιώτες της δεδουλουμένης επαρχίας των Αγράφων, διαμένοντες ήδη εντός Ελλάδος εις διαφόρους κατοικίας υπήρξαν απ’ αρχής μέχρι τέλους, τον υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδος ιερού Αγώνος, εις πολλάς κατά των εχθρών εκστρατείας και μάχας, υπό την οδηγίαν διαφόρων οπλαρχηγών και ημών και κατ΄ εξοχήν υπό την οδηγίαν του αειμνήστου Καραϊσκάκη, εξ αυτών δε διακρίνοντο ως υπαξιωματικοί.

          Επειδή δε όντος, μέχρι της σήμερον υστερούνται των αριστείων, αν  και περί αύτων διευθύνθησαν αρκούντως, εν καιρώ διευθύνοντας και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά των, και τούτο ίσως προήλθεν από ακαταμάχητον περιστατικόν. 

          Επειδή δε αυτό είναι λυπηρόν να υστερούνται εκτός των άλλων και το αριστείον των, Παρακαλούμεν δια της παρούσης μας, οι υποφαινόμενοι την Βασιλικήν Γραμματείαν να εγκρίνη την παραχώρησιν των εξής αριστείων.

Υπογράφουν:Νικήτας Σταματελόπουλος, Γ. Δυοβουνιώτης. Διαμαντής Ολύμπιος, Ν. Πανοριάς και Κ. Σκηλοδήμος»  . Το υπουργείο των Στρατιωτικών εγκρίνει και διαβιβάζει δικό του κατάλογο διαβιβάζοντάς προς τη Διοίκηση Φθιώτιδας για τη χρήση της διανομής των αριστείων στα σχετικά άτομα.  Ο προτεινόμενος,  είναι γραμμένος στον παραπάνω με α/α 124 και αμείβεται με σιδερένιο αριστείο.

Πηγή Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 277 και 283 Αριστεία.

Φ 283 Γιάννης  Κολήνα (Γκολήνας) από Ασπροπόταμο κάτοικος Ροβολιάρι-σιδερένιο .  Στις 3 Μαΐου 1844 το Υπουργείο των Στρατιωτικών διαβιβάζει προς τον Συνταγματάρχη Χρηστ. Χατζηπέτρού απροποταμίτη οπλαρχηγό:

«Αριθ. 7406  Υπουργ. Στρατιωτικών Αθήνα τη 6 Μαΐου 1844

Αποστολή Αριστείων

προς τον Συνταγματάρχην Κύριον Χρηστ Χατζηπέτρον

          Διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικών κατάλογον 37 χαλκίνων 110 σιδερά το όλον 147 Αριστειούχων συνοδευομένων με τα ανήκοντα Αριστεία, ταινίας και  Δηπλώματα δια να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα

Αθήναις 3 Μαΐου 1844      Τ.Σ Υπογραφή: Π. Ι. Ρόδιος»

Ο Γ. Κ. είναι γραμμένος με α/α 106 στον παραπάνω κατάλογο και με α/α 100, στον κατάλογο των Ασπροποταμιτών.  Του απονέμεται το προταθέν σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ Φ 283 Αριστεία.

 

272 Δημήτριος Κοτρονιάς από Ροβολιάρι-σιδερένιο. Είναι γραμμένος με α/α 88, σε κατάλογο του Υπουργείο των Στρατιωτικών, ο οποίος διαβιβάζεται:

«Αριθ. 3466 Γραμματεία Στρατιωτικών  Αθήνα 10 Μαρτίου 1844.

Προς Κύριον Δημήτριον Χατζισκον

       Σας διευθύνομεν εγκλείστως 100 Αριστεία Σιδερά  μετά ισαρίθμων Διπλωμάτων και ταινιών δια την Διοίκησιν Φθιώτιδος, δια να τα διανείμετε στα σχετικά άτομα. Υπογραφή Ανδρέας Λόντος. Υπουργός

Ο υποφαινόμενος  αμείβεται με σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 272 Αριστεία.

Φ 283 Χρήστος Κουφιώτης από Ασπροπόταμο, κάτοικος Ροβολιάρι-σιδερένιο .  Στις 3 Μαΐου 1844 το Υπουργείο των Στρατιωτικών διαβιβάζει προς τον Συνταγματάρχη Χρηστ. Χατζηπέτρού απροποταμίτη οπλαρχηγό:

«Αριθ. 7406  Υπουργ. Στρατιωτικών Αθήνα τη 6 Μαΐου 1844

Αποστολή Αριστείων

προς τον Συνταγματάρχην Κύριον Χρηστ Χατζηπέτρον

          Διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικών κατάλογον 37 χαλκίνων 110 σιδερά το όλον 147 Αριστειούχων συνοδευομένων με τα ανήκοντα Αριστεία, ταινίας και  Δηπλώματα δια να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα

Αθήναις 3 Μαΐου 1844      Τ.Σ Υπογραφή: Π. Ι. Ρόδιο»

Ο Ν. Π. είναι γραμμένος με α/α 106 στον παραπάνω κατάλογο με α/α 98, των Ασπροποταμιτών, και του απονέμεται το σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ Φ 283 Αριστεία

 

Φ 283 Αναγνώστης Κωνσταντίνου από Ασπροπόταμο κάτοικος Ροβολιάρι Σιδερένιο . Στις 3 Μαΐου 1844 το Υπουργείο των Στρατιωτικών διαβιβάζει προς τον Συνταγματάρχη Χρηστ. Χατζηπέτρού απροποταμίτη οπλαρχηγό:

«Αριθ. 7406  Υπουργ. Στρατιωτικών Αθήνα τη 6 Μαΐου 1844.

Αποστολή Αριστείων

προς τον Συνταγματάρχην Κύριον Χρηστ Χατζηπέτρον

          Διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικών κατάλογον 37 χαλκίνων 110 σιδερά το όλον 147 Αριστειούχων συνοδευομένων με τα ανήκοντα Αριστεία, ταινίας και  Δηπλώματα δια να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα

Αθήναις 3 Μαΐου 1844    Τ.Σ Υπογραφή ,Π.Ι. Ρόδιο»

Ο Α. Κ. είναι γραμμένος με α/α 106 στον παραπάνω κατάλογο με α/α 104, των Ασπροποταμιτών, και του απονέμεται το σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ Φ 283 Αριστεία

Φ 277 Γιαννακός Κωνσταντίνου από  Άγραφα διαμονή Ροβολιάρι. Οι παρακάτω αναφερόμενοι οπλαρχηγοί, συνέταξαν και υπέγραψαν την αμέσως επόμενη εισήγηση με τον συνημμένο ονομαστικό κατάλογο αγωνιστών, ήτοι:

Αριθμός 4678

Προς την επί των Στρατιωτικών Β. Γραμματεία

          Της Επικρατείας Εν Αθήναις 16 Δεκεμβρίου 1843

          Οι παρά πόδας σημειούμενοι Αγραφιώτες της δεδουλουμένης επαρχίας των Αγράφων, διαμένοντες ήδη εντός Ελλάδος εις διαφόρους κατοικίας υπήρξαν απ’ αρχής μέχρι τέλους, τον υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδος ιερού Αγώνος, εις πολλάς κατά των εχθρών εκστρατείας και μάχας, υπό την οδηγίαν διαφόρων οπλαρχηγών και ημών και κατ΄ εξοχήν υπό την οδηγίαν του αειμνήστου Καραϊσκάκη, εξ αυτών δε διακρίνοντο ως υπαξιωματικοί.

          Επειδή δε όντος, μέχρι της σήμερον υστερούνται των αριστείων, αν  και περί αύτων διευθύνθησαν αρκούντως, εν καιρώ διευθύνοντας και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά των, και τούτο ίσως προήλθεν από ακαταμάχητον περιστατικόν. 

          Επειδή δε αυτό είναι λυπηρόν να υστερούνται εκτός των άλλων και το αριστείον των, Παρακαλούμεν δια της παρούσης μας, οι υποφαινόμενοι την Βασιλικήν Γραμματείαν να εγκρίνη την παραχώρησιν των εξής αριστείων.

Νικήτας Σταματελόπουλος, Γ. Δυοβουνιώτης. Διαμαντής Ολύμπιος, Ν. Πανοριάς και Κ. Σκηλοδήμος» Ακολουθεί  κατάλογος με τα προτεινόμενα:  20 χάλκινα και 212 σιδηρά αριστεία. Ο υποφαινόμενος είναι γραμμένος στον παραπάνω καταρτισθέντα κατάλογο με α/α 110 και προτείνεται για σιδερένιο. Ενώ με τον κατάλογο Νο 7079/ 30 Απριλίου 1844 του Υπουργείου των στρατιωτικών, πάλι Αγραφιωτών,  είναι γραμμένος με α/α 107  και του απονέμεται το σιδερένιο αριστείο.

Πηγή Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 277 και 283 Αριστεία

Φ 284 Νικόλαος Κωστογιώργιος* από Ροβολιάρι-χάλκινο. Αναφέρεται με άλλους 623 αγωνιστές, σε κατάλογο  με αριθμό 8397/10 Μαΐου 1844. Ο κατάλογος αυτός συντάχθηκε και υπογράφτηκε  από τον οπλαρχηγό Ευάγγελο Κοντογιάννη. Ο  εν λόγω αγωνιστής προτείνεται για σιδερένιο αριστείο. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών στις 12 Ιουνίου 1844, διαβιβάζει αντίγραφο του καταλόγου προς τον Ευάγγ Κοντογιάννη. «…Διευθύνομεν προς υμάς ονομαστικόν κατάλογον Αριστειούχων συνοδευόμενος με 210 Χάλκινα και 413 Σιδηρά Αριστεία μετά των ισαρίθμων Ταινιών και Διπλωμάτων δια να τα  διανείμετε εις τα σχετικά άτομα..»  Υπογραφή Ι.Π. Ρόδιος Υπουργός των Στρατιωτικών. Ο προτεινόμενος είναι με α/α 308 στους δύο καταλόγους και αμείβεται με χάλκινο αριστείο. Σημείωση: θέλει περαιτέρω διερεύνηση για την καταγωγή

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ, 286 και 284 Αριστεία.
Φ 285  Κώστας Λαγός  από Ασπροπόταμο κάτοικος Ροβολιάρι-χάλκινο. Στις 16 Ιανουαρίου 1844, ο Ασπροποταμίτης Συνταγματάρχης, Χρηστ. Χατζηπέτρου, διαβιβάζει ονομαστικό κατάλογο με 354 Ασπροποταμίτες που δια μένουν σε διάφορα χωριά της Φθιώτιδας και συστήνει διάφορα για αυτούς αριστεία. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών διαβιβάζει κατάλογο Ασπροποταμιτών

Αριθ, 9181              Βασίλειον της Ελλάδος Υπουργείον των Στρατιωτικών

          Προς τον Συνταγματάρχην Κον Χρηστοδ Χατζηπέτρον

Σας διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 354 αριστειούχων συστηθέντων παρ’ υμών, με τ’ ανήκοντα 134 χάλκινα και 220 σιδηρά αριστεία, Ταινίας και Διπλώματα δια να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα

Αθήνα την16  Ιουνίου 1844   Ο Υπουργός: Π. Ι . Ρόδιος. Ο  υποφαινόμενος  λαμβάνει το προταθέν χάλκινο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ. Α.Κ. Φ.  285 και 286.

Φ 285 Ιωάννης Λαγός  από Ασπροπόταμο κάτοικος Ροβολιάρι χάλκινο. Στις 16 Ιανουαρίου 1844, ο Ασπροποταμίτης Συνταγματάρχης, Χρηστ. Χατζηπέτρου, διαβιβάζει ονομαστικό κατάλογο με 354 Ασπροποταμίτες που δια μένουν σε διάφορα χωριά της Φθιώτιδας και συστήνει διάφορα για αυτούς αριστεία. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών διαβιβάζει ταυτάριθμο κατάλογο προς:

Αριθ, 9181         Βασίλειον της Ελλάδος Υπουργείον των Στρατιωτικών

          Προς τον Συνταγματάρχην Κον Χρηστοδ Χατζηπέτρον

Σας διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 354 αριστειούχων συστηθέντων παρ’ υμών, με τ’ ανήκοντα 134 χάλκινα και 220 σιδηρά αριστεία, Ταινίας και Διπλώματα δια να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα

Αθήνα την16  Ιουνίου 1844   Ο Υπουργός: Π. Ι . Ρόδιος. Ο  υποφαινόμενος με τον παραπάνω κατάλογο λαμβάνει το προτεινόμενο χάλκινο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ. Α.Κ. Φ.  285 και 286.

272 Δημήτριος Λαγός Ροβολιάρι σιδερένιο. Είναι γραμμένος με α/α 87, σε κατάλογο του Υπουργείο των Στρατιωτικών, ο οποίος διαβιβάζεται:

«Αριθ. 3466.  Η Γραμματεία Στρατιωτικών  Αθήνα 10 Μαρτίου 1844.

Προς  Κύριον Δημήτριον Χατζισκον

       Σας διευθύνομεν εγκλείστως 100 Αριστεία Σιδερά μετά ισαρίθμων Διπλωμάτων και ταινιών δια την Διοίκησιν Φθιώτιδος, δια να τα διανείμετε στα σχετικά άτομα. Υπογραφή Ανδρέας Λόντος. Υπουργός. Ο υποφαινόμενος αμείβεται με το προταθέν σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 245 και 272 Αριστεία.

272 Γεώργιος Λάμπος από  Ροβολιάρι σιδερένιο. Είναι γραμμένος με α/α 83, σε κατάλογο του Υπουργείο των Στρατιωτικών, ο οποίος διαβιβάζεται:

«Αριθ. 3466. Η Γραμματεία Στρατιωτικών  Αθήνα 10 Μαρτίου 1844.

Προς  Κύριον Δημήτριον Χατζισκον

       Σας διευθύνομεν εγκλείστως 100 Αριστεία Σιδερά μετά ισαρίθμων Διπλωμάτων και ταινιών δια την Διοίκησιν Φθιώτιδος, δια να τα διανείμετε στα σχετικά άτομα. Υπογραφή Ανδρέας Λόντος. Υπουργός. Ο υποφαινόμενος αμείβεται με το προτεινόμενο σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 272 Αριστεία.

Φ 287 Αναγνώστης Λάμπου από Ροβολιάρι-χάλκινο.  Είναι γραμμένος σε ονομαστικό κατάλογο αγωνιστών των χωριών  της Φθιώτιδας, ο οποίος συντάχθηκε από τον Γεώργιο Χατχζηχρήστο, για αγωνιστές «ως μη λαβόντων των αριστείων των εισέτι». Του απονέμεται το χάλκινο αριστείο. Ήτοι:      Γεώργ. Χατζηχρήστος

«Εν Αθήναις 11 Ιουνίου 1844   Ελ. 12 Ιουνίου 1844 αριθ 10411

Περί Αριστείων                     Προς Το Υπουργείο των Στρατιωτικών

                   Οι επισυναπτόμενοι δύω περί αριστείων κατάλογοι ανηκόντων εις τον  Γεώργιον Χατζηχρήστον εξ Υπάτης, τα δε εις αυτούς αναφερόμενα αριστεία ενεκρίθησαν υπουργούντος του κυρίου Ανδρέου Λόντου.-

                   Ήδη οι επιφορτισθέντες ειδικώς παρά του μνησθέντος Γεωργίου Χ¨χρήστου παρουσιάζομεν αυτούς εις το Σ. των Στρατιωτικών Υπουργείον, εξαιτούμενοι παρ’ αυτού την απόδοσιν των εν αυτών εμπεριεχομένων 354 αριστείων.

Υποσημειούμεθα ευσεβάστως

Μακρυγιάννης»

Φ 284 Κώστ. Λιάπης από Ροβολιάρι Σιδερένιο. Αναφέρεται με άλλους 623 αγωνιστές σε κατάλογο  με αριθμό 8397/10 Μαΐου 1844. Ο κατάλογος αυτός συντάχθηκε και υπογράφτηκε  από τον οπλαρχηγό Ευάγγελο Κοντογιάννη. Ο  εν λόγω αγωνιστής προτείνεται για σιδερένιο αριστείο. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών στις 12 Ιουνίου 1844, διαβιβάζει αντίγραφο του καταλόγου προς τον Ευάγγ Κοντογιάννη: «…Διευθύνομεν προς υμάς ονομαστικόν κατάλογον Αριστειούχων συνοδευόμενος με 210 Χάλκινα και 413 Σιδηρά Αριστεία μετά των ισαρίθμων Ταινιών και Διπλωμάτων δια να τα  διανείμετε εις τα σχετικά άτομα..»  Υπογραφή Ι.Π. Ρόδιος Υπουργός των Στρατιωτικών. Ο προτεινόμενος είναι με α/α 316 στους δύο καταλόγους και λαμβάνει το προτεινόμενο σιδερένιο αριστείο. Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ, 286 και 284 Αριστεία.

Φ 286 Ζήσης Μπαλωμένος από Ροβολιάρι-χάλκινο, ετών 36. Στις 20 9βρίου 1841,  υπέβαλε ατομική αίτηση απονομής αριστείου και πιστοποιητικό προς το Δήμο Μακρακώμης, προκειμένου αυτά να διαβιβασθούν προς την Επί των Στρατιωτικών Βασιλική Γραμματεία, για την έκδοση του σχετικού του αριστείου. Ο Δήμαρχος αυθημερόν διαβίβασε το σχετικό αίτημα αρμοδίως. Το πιστοποιητικό του  το υπογράφουν οι Μ. και Ν. Κοντογιάννης και επικυρώνεται από Δημαρχιακό πάρεδρο Σπερχειάδας Ν.. φλόρο, Περίληψη του οποίου παραθέτουμε:

«Εν Αγά 17 9βρίου 1841

«Πίστιν βεβαίως ποιούμεν  ότι ο κ. Ζήσης Μπαλωμένος  κάτοικος του χωρίου Ροβολιάρι του Δήμου Μακρακώμης δεν έλλειψεν  απ’ αρχής του υπέρ της ανεξαρτησίας  της πατρίδας Ιερού Αγώνος να τρέξη με  τα όπλα εις τα χείρας  υπό την οδηγίαν του υποφαινομένου εναντίον  παρευρέθη εις διαφόρους  μάχας, δηλ. εις την του Μεσολογγίου, Καλιακούδας, Αράχωβαν, εις την του Αγίου Ηλίου Σαλόνου  Αμφίσσης υπό την οδηγίαν του Γ. Δράκου πολεμήσας γενναίως κατά των εχθρών  και εξακολουθείσας το στάδιον τούτο μέχρι της απελευθερώσεως της πατρίδας, Διο,..» Στο διαβιβαστικό του Δήμου Μακρακώμης προς τη Διοίκηση Φθιώτιδος, υπάρχει σημείωση της Γραμματείας ότι, του στάλθηκε το σιδερένιο αριστείο με την διαταγή 10580 18 Αυγούστου 1843.

Είναι γραμμένος σε κατάλογο  με 490 αγωνιστές, υπό αριθμό 8397/8 Μαρτίου 1844 προς του Πληρεξούσιους της Υπάτης: Γεώργιο Αινιάνα και Ευαγγέλη Κοντογιάννη για τη χρήση της διανομής των αριστείων αγώνα προς τους δικαιούχους. Επίσης στο  Φ 287 των ΓΑΚ,  ο Ζήσης Μπαλωμένος από Ροβολιάρι, είναι γραμμένος σε κατάλογο αγωνιστών διαφόρων  χωριών  της Φθιώτιδας ,  «ως μη λαβόντων των αριστείων των εισέτι». Του απονέμεται το χάλκινο αριστείο.

Πηγή Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ  Φ 116, 284 286  και 287 Αριστεία

Φ 116 Κώστας Μπαλωμένος ετών 36 από Ροβολιάρι, έλαβε σιδερένιο. Στις 20 9βρίου 1841. Υπέβαλε ατομική αίτηση απονομής αριστείου(την οποία υπογράφει ο Ιω Κοτρονιάς δια σταυρού ως αγράμματος και ο ίδιος),  και  πιστοποιητικό εκδουλεύσεων, προς το Δήμο Μακρακώμης, προκειμένου αυτά να διαβιβασθούν προς την  «Επί των Στρατιωτικών Βασιλική Γραμματεία».  Ο Δήμαρχος αυθημερόν διαβίβασε το σχετικό αίτημα αρμοδίως. Το δε πιστοποιητικό του,  το υπογράφουν οι  Μ. και Ν. Κοντογιάννης και επικυρώνεται από Δημαρχιακό πάρεδρο Σπερχειάδας Ν. φλόρο. Περίληψη του οποίου παραθέτουμε: «Πιστοποιούμεν ότι ο κ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος  κάτοικος του χωρίου Ροβοβολιάρι του Δήμου Μακρακώμης λαβών απ’ αρχής του υπέρ της ανεξαρτησίας  της πατρίδας ιερού Αγώνος  τα όπλα έτρεξεν  αόκνως με τα όπλα εις τας χείρας υπό την οδηγίαν των υποφαινομένου εναντίον των εχθρών παραβρεθείς εις διαφόρους κατ’ αυτών μάχας, δηλ.  εις την του Μεσολογγίου,   εις την της Καλιακούδας, εις Αράχωβαν, εις την του Αγίου Ηλίου Αμφίσσης υπό την οδηγία του Γ. Δράκου πολεμήσας γενναίως και εξακολουθείσας το στάδιον τούτο μέχρι της απελευθερώσεως της πατρίδας. Διό…» Στο περιθώριο της αίτησης του Κώστα η Γραμματεία των στρατιωτικών γράφει ότι εστάλη το σιδηρούν. Ο υποφαινόμενος με το Φ 272 των ΓΑΚ φέρεται με α/α 86 σε κατάλογο 3466/18 Μάρτιος 1844, με άλλους 100 ρουμελιώτες αγωνιστές, ο οποίος στάλθηκε στον πολιτευτή Δημήτριο Χατζίσκο για την χρήση της διανομής των αριστείων στους δικαιούχους Του απονέμεται το προτεινόμενο σιδερένιο αριστείο  αγώνα.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ  Φ 116 και 272 και 284 Αριστεία.

Φ 284 Γεώργ. Μποής από Ροβολιάρι Σιδερένιο. Είναι γραμμένος με άλλους 623 αγωνιστές σε κατάλογο  με αριθμό 8397/10 Μαΐου 1844. Ο κατάλογος αυτός συντάχθηκε και υπογράφτηκε  από τον οπλαρχηγό Ευάγγελο Κοντογιάννη. Ο  εν λόγω αγωνιστής προτείνεται για σιδερένιο αριστείο. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών στις 12 Ιουνίου 1844, διαβιβάζει αντίγραφο του καταλόγου προς τον Ευάγγ Κοντογιάννη. «…Διευθύνομεν προς υμάς ονομαστικόν κατάλογον Αριστειούχων συνοδευόμενος με 210 Χάλκινα και 413 Σιδηρά Αριστεία μετά των ισαρίθμων Ταινιών και Διπλωμάτων δια να τα  διανείμετε εις τα σχετικά άτομα..»  Υπογραφή Ι.Π. Ρόδιος Υπουργός των Στρατιωτικών. Ο Γ, Μποής, είναι με α/α 314 στους δύο καταλόγους και λαμβάνει προτεινόμενο σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ, 286 και 284 Αριστεία.

Φ 285 Δημήτριος Μποής από Ασπροπόταμο κάτοικος Ροβολιάρι χάλκινο. Στις 16 Ιανουαρίου 1844, ο Ασπροποταμίτης Συνταγματάρχης, Χρηστ. Χατζηπέτρου, διαβιβάζει ονομαστικό κατάλογο με 354 Ασπροποταμίτες που δια μένουν σε διάφορα χωριά της Φθιώτιδας και συστήνει διάφορα για αυτούς αριστεία. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών διαβιβάζει ταυτάριθμο κατάλογο προς: Αριθ, 9181       Βασίλειον της Ελλάδος Υπουργείον των Στρατιωτικών

          Προς τον Συνταγματάρχην Κον Χρηστοδ Χατζηπέτρον

Σας διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον 354 αριστειούχων συστηθέντων παρ’ υμών, με τ’ ανήκοντα 134 χάλκινα και 220 σιδηρά αριστεία, Ταινίας και Διπλώματα δια να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα

Αθήνα την16  Ιουνίου 1844      Ο Υπουργός: Π. Ι . Ρόδιος. Ο  Δ. Μποής, λαμβάνει το προτεινόμενο χάλκινο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ. Α.Κ. Φ.  285 και 286.

Φ 284 Δήμος Μποής  από Ροβολιάρι-χάλκινο. Είναι γραμμένος με άλλους 623 αγωνιστές σε κατάλογο  με αριθμό 8397/10 Μαΐου 1844. Ο κατάλογος αυτός συντάχθηκε και υπογράφτηκε  από τον οπλαρχηγό Ευάγγελο Κοντογιάννη. Ο  εν λόγω αγωνιστής προτείνεται για σιδερένιο αριστείο. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών στις 12 Ιουνίου 1844, διαβιβάζει αντίγραφο του καταλόγου προς τον Ευάγγ Κοντογιάννη. «…Διευθύνομεν προς υμάς ονομαστικόν κατάλογον Αριστειούχων συνοδευόμενος με 210 Χάλκινα και 413 Σιδηρά Αριστεία μετά των ισαρίθμων Ταινιών και Διπλωμάτων δια να τα  διανείμετε εις τα σχετικά άτομα..»  Υπογραφή Ι.Π. Ρόδιος Υπουργός των Στρατιωτικών. Ο προτεινόμενος είναι με α/α 309 στους δύο καταλόγους και λαμβάνει χάλκινο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ, 286 και 284 Αριστεία.

Φ 284 Γιανν Μποής από Ροβολιάρι-σιδερένιο. Το ίδιο με τον αμέσως προηγούμενο αγωνιστή. Είναι γραμμένος και στους δύο καταλόγους των ΓΑΚ με α/α 310 και λαμβάνει το προτεινόμενο σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ, 286 και 284 Αριστεία.

Φ 245 Δημήτριος Μπόνες* από Ροβολιάρι-σιδερένιο.  Περιλαμβάνεται με α/α 45 σε ονομαστικό κατάλογο που συνέταξαν: ο  Χρηστοδ. Χατζηπέτρου, οπλαρχηγός –Συνταγματάρχης, και ο Δημήτριος Χατζίσκος, στις 21 Ιαν. 1844, Νο 1362 με 288 άτομα, και προτείνεται για σιδερένιο αριστείο. Ο κατάλογος διαβιβάζεται:   «Προς την επί των Στρατιωτικών Βασιλική Γραμματεία  της Επικρατείας

          Οι υπογεγραμμένοι λαμβάνομεν την τιμήν να συστήσωμεν ενώπιον της Βασιλικής ταύτης Γραμματείας τους παρά πόδας της παρούσης σημειούμενους  ανθρώπους του αγώνος,  εκ των κατά την επαρχίαν Φθιώτιδος κατοίκων, άξιους δια να λάβουσι και φέρουσι τα εθνόσημα κατά την εφεξής διάκρισιν Αργυρά, χάλκινα και σιδερά», ο υποφαινόμενος καταγράφεται για σιδερένιο. Ενώ  το Υπουργείο των Στρατιωτικών:

«Αριθ. 3466. Η  Γραμματεία Στρατιωτικών  Αθήνα 10 Μαρτίου 1844.

Προς Κύριον Δημήτριον Χατζισκον

              Σας διευθύνομεν εγκλείστως 100 Αριστεία Σιδερά  μετά ισαρίθμων Διπλωμάτων και ταινιών δια την Διοίκησιν Φθιώτιδος, δια να τα διανείμετε στα σχετικά άτομα. Υπογραφή Ανδρέας Λόντος. Ο υποφαινόμενος με τον κατάλογο Νο 3466/10 Μαρτίου 1844  είναι γραμμένος με α/α 26 και αμείβεται με το προτεινόμενο  Αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ. Φ 245και 272 Αριστεία.

Φ 245 Γεώργιος Μπότζικας* από Ροβολιάρι-σιδερένιο Περιλαμβάνεται με α/α 56 σε ονομαστικό κατάλογο που συνέταξαν: ο  Χρηστοδ. Χατζηπέτρου, οπλαρχηγός –Συνταγματάρχης, και ο Δημήτριος Χατζίσκος, στις 21 Ιαν. 1844, Νο 1362 με 288 άτομα, και προτείνεται για σιδερένιο αριστείο. Ο κατάλογος διαβιβάζεται:   «Προς την επί των Στρατιωτικών Βασιλική Γραμματεία  της Επικρατείας

          Οι υπογεγραμμένοι λαμβάνομεν την τιμήν να συστήσωμεν ενώπιον της Βασιλικής ταύτης Γραμματείας τους παρά πόδας της παρούσης σημειούμενους  ανθρώπους του αγώνος,  εκ των κατά την επαρχίαν Φθιώτιδος κατοίκων, άξιους δια να λάβουσι και φέρουσι τα εθνόσημα κατά την εφεξής διάκρισιν Αργυρά, χάλκινα και σιδερά», ο υποφαινόμενος καταγράφεται για σιδερένιο. Ενώ  το Υπουργείο των Στρατιωτικών:

«Αριθ. 3466 Γραμματεία Στρατιωτικών  Αθήνα 10 Μαρτίου 1844.

Προς Κύριον Δημήτριον Χατζισκον

              Σας διευθύνομεν εγκλείστως 100 Αριστεία Σιδερά με  τά ισαρίθμων Διπλωμάτων και ταινιών δια την Διοίκησιν Φθιώτιδος, δια να τα διανείμετε στα σχετικά άτομα. Υπογραφή Ανδρέας Λόντος. Ο Γ. Μποτζικας με τον διαβιβασθέντα κατάλογο  Νο 3466/10 Μαρτίου 1844  είναι γραμμένος με α/α 36. Του απονέμεται με το προτεινόμενο σιδερένιο αριστείο.

. Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ. Φ 245 και 272 Αριστεία.

272 Γούλας Ιωάννου Μπούκας  από Ροβολιάρι σιδερένιο   Είναι γραμμένος με α/α 85, σε κατάλογο του Υπουργείο των Στρατιωτικών, ο οποίος διαβιβάζεται: «Αριθ. 3466,  Η  Γραμματεία Στρατιωτικών  Αθήνα 10 Μαρτίου 1844.

Προς Κύριον Δημήτριον Χατζισκον

       Σας διευθύνομεν εγκλείστως 100 Αριστεία Σιδερά  μετά ισαρίθμων Διπλωμάτων και ταινιών δια την Διοίκησιν Φθιώτιδος, δια να τα διανείμετε στα σχετικά άτομα. Υπογραφή Ανδρέας Λόντος. Υπουργός. Ο Γουλας Ι. Μπούκας, αμείβεται με σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 272 Αριστεία.

Φ 245 Γεώργιος Νασιοκώστας* από Ροβολιάρι-σιδερένιο Περιλαμβάνεται με α/α 57 σε ονομαστικό κατάλογο, Νο 1362/21 Ιαν. 1844  με 288 άτομα, τον οποίο συνέταξαν: ο  Χρηστοδ. Χατζηπέτρου, οπλαρχηγός –Συνταγματάρχης, και ο Δημήτριος Χατζίσκος και προτείνεται για σιδερένιο αριστείο. Ο κατάλογος διαβιβάζεται:   «Προς την επί των Στρατιωτικών Βασιλική Γραμματεία  της Επικρατείας

          Οι υπογεγραμμένοι λαμβάνομεν την τιμήν να συστήσωμεν ενώπιον της Βασιλικής ταύτης Γραμματείας τους παρά πόδας της παρούσης σημειούμενους  ανθρώπους του αγώνος,  εκ των κατά την επαρχίαν Φθιώτιδος κατοίκων, άξιους δια να λάβουσι και φέρουσι τα εθνόσημα κατά την εφεξής διάκρισιν Αργυρά, χάλκινα και σιδερά», ο υποφαινόμενος καταγράφεται για σιδερένιο. Ενώ  το Υπουργείο των Στρατιωτικών:

«Αριθ. 3466 Γραμματεία Στρατιωτικών  Αθήνα 10 Μαρτίου 1844.

Προς   Κύριον Δημήτριον Χατζισκον

              Σας διευθύνομεν εγκλείστως 100 Αριστεία Σιδερά με  τά ισαρίθμων Διπλωμάτων και ταινιών δια την Διοίκησιν Φθιώτιδος, δια να τα διανείμετε στα σχετικά άτομα. Υπογραφή Ανδρέας Λόντος. Ο υποφαινόμενος με τον διαβιβασθέντα κατάλογο  Νο 3466/10 Μαρτίου 1844  είναι γραμμένος με α/α 37.  Του απονέμεται  το προτεινόμενο σιδερένιο αριστείο.  Εκ παραδρομής τον έχουν καταχωρημένο  στον δεύτερο κατάλογο στο χωριό Βαρυμπόπη.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ. Φ 245 και 272 Αριστεία. .

Φ 284 Γεώρ. Νέλος(Νέλας;) από Ροβολιάρι Σιδερένιο. Είναι γραμμένος με άλλους 623 αγωνιστές σε κατάλογο  με αριθμό 8397/10 Μαΐου 1844. Ο κατάλογος αυτός συντάχθηκε και υπογράφτηκε  από τον οπλαρχηγό Ευάγγελο Κοντογιάννη. Ο  εν λόγω αγωνιστής προτείνεται για σιδερένιο αριστείο. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών στις 12 Ιουνίου 1844, διαβιβάζει αντίγραφο του καταλόγου προς τον Ευάγγ Κοντογιάννη, ήτοι:. «…Διευθύνομεν προς υμάς ονομαστικόν κατάλογον Αριστειούχων συνοδευόμενος με 210 Χάλκινα και 413 Σιδηρά Αριστεία μετά των ισαρίθμων Ταινιών και Διπλωμάτων δια να τα  διανείμετε εις τα σχετικά άτομα..»  Υπογραφή Ι.Π. Ρόδιος Υπουργός των Στρατιωτικών. Ο προτεινόμενος είναι και στους δύο καταλόγους με α/α 317 και λαμβάνει σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ, 286 και 284 Αριστεία.

Φ 284 Γιάννης Νέλος (Νέλας;) από Ροβολιάρι Σιδερένιο. Το ίδιο με τον προηγούμενο αγωνιστή. Είναι γραμμένος και στους δύο καταλόγους 8397/10 Μαΐου 1844 και στον 8397/ 12Ιουνίου 1844 με α/α 311 και λαμβάνει σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ, 286 και 284 Αριστεία

Φ 284 Γούλας Νέλος (Νέλας;) από Ροβολιάρι Σιδερένιο. Το ίδιο με τον προηγούμενο αγωνιστή. Είναι γραμμένος και στους δύο καταλόγους 8397/10 Μαΐου 1844 και στον 8397/ 12Ιουνίου 1844 με α/α 312 και λαμβάνει το προτεινόμενο σιδερένιο αριστείο

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ, 286 και 284 Αριστεία

Φ 284 Μήτρος Νέλος από Ροβολιάρι Σιδερένιο. Το ίδιο με τον προηγούμενο αγωνιστή. Είναι γραμμένος και στους δύο καταλόγους 8397/10 Μαΐου 1844 και στον 8397/ 12Ιουνίου 1844 με α/α 313 και λαμβάνει το προτεινόμενο σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ, 286 και 284 Αριστεία

Φ 245 Στέργιος Νέλας* από Ροβολιάρι-σιδερένιο Περιλαμβάνεται με α/α 50 σε ονομαστικό κατάλογο που συνέταξαν: ο  Χρηστοδ. Χατζηπέτρου, οπλαρχηγός –Συνταγματάρχης, και ο Δημήτριος Χατζίσκος, στις 21 Ιαν. 1844, Νο 1362 με 288 άτομα, και προτείνεται για σιδερένιο αριστείο. Ο κατάλογος διαβιβάζεται:

«Προς την επί των Στρατιωτικών Βασιλική Γραμματεία  της Επικρατείας

          Οι υπογεγραμμένοι λαμβάνομεν την τιμήν να συστήσωμεν ενώπιον της Βασιλικής ταύτης Γραμματείας τους παρά πόδας της παρούσης σημειούμενους  ανθρώπους του αγώνος,  εκ των κατά την επαρχίαν Φθιώτιδος κατοίκων, άξιους δια να λάβουσι και φέρουσι τα εθνόσημα κατά την εφεξής διάκρισιν Αργυρά, χάλκινα και σιδερά», ο υποφαινόμενος καταγράφεται για σιδερένιο.

Ενώ  το Υπουργείο των Στρατιωτικών:

«Αριθ. 3466 Γραμματεία Στρατιωτικών  Αθήνα 10 Μαρτίου 1844.

Προς  Κύριον Δημήτριον Χατζισκον

              Σας διευθύνομεν εγκλείστως 100 Αριστεία Σιδερά με  τά ισαρίθμων Διπλωμάτων και ταινιών δια την Διοίκησιν Φθιώτιδος, δια να τα διανείμετε στα σχετικά άτομα. Υπογραφή Ανδρέας Λόντος. Ο Σ. Νέλας,  με τον παραπάνω διαβιβασθέντα κατάλογο Νο 3466/10 Μαρτίου 1844,  είναι γραμμένος με α/α 30 και αμείβεται με το προτεινόμενο  Αριστείο. Εκ Παραδρομής φαίνεται, πως ο ανωτέρω, στο δεύτερο κατάλογο είναι καταχωρημένος στο χωριό Βαρυμπόπη.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ. Φ 245και 272 Αριστεία.

Φ 91 Απόστολος Ιωάννου Ολύμπιος,  Ο υποφαινόμενος σύμφωνα με μια αίτηση και το πιστοποιητικό εκδουλεύσεων  που υπέβαλε προς τον Δήμαρχο Μακρακώμης, περί αριστείου του, στις1 Ιουνίου 1841,  δηλώνει ότι είναι 35  ετών και γεννήθηκε στο χωριό Άγιο Παντελεήμονα του Ολύμπου, κάτοικος Ροβολιάρι.  Περίληψη των συνημμένων: αίτηση, πιστοποιητικού εκδουλεύσεών του παραθέτουμε. «Αίτηση-αναφορά του Αποστόλου Ιωάννου ετών 35 γεννηθείς εις Άγιον Παντελεήμονα,  χωρίου του Ολύμπου, Δημότης Μακρακώμης κάτοικος του χωρίου Ροβολιαρίου της Διοικήσεως Φθιώτιδος. αιτούμαι το αριστείο..» και μεταξύ άλλων αναφέρει, πως πήρε μέρος στο πόλεμο υπέρ της ανεξαρτησίας της πατρίδας  από την αρχή μέχρι τέλους. Ενώ έστειλε και προ ετών τα πιστοποιητικά  εκδουλεύσεων του,  προς την πατρίδα, μέχρι τώρα δεν έχει λάβει το αριστείο του.

Πιστοποιητικό

«Ο το παρόν φέρων Απόστολης Ιωάννου η Ολύμπιος κάτοικος Φθιώτιδος εις το χωρίον Ροβολιάρι, εχρημάτισεν υπό την οδηγίαν  του υποφαινομένου ως στρατιώτης υπέρ τα πέντε έτη αγωνιζόμενος υπέρ της ανεξαρτησίας του Έθνους εις τας μάχας Άμπλιανης της Αμφίσσης, του Διστόμου, των Θηβών, του Πειραιώς. και της Αράχωβας, εδείχθη ατρόμητος, εκτός της στρατιωτικής του ανδρείας έδειξε και πειθαρχίαν αξίέπαίνον

 Όθεν δίδεται το παρόν εις χείρας του, διά να τω χρησιμεύση όπου ανήκει

Ο Συνταγματάρχης

Χρ. Περραιβός

Επικυρώνεται για το γνήσιο της υπογραφής από του τον Δήμαρχο Λαμίας

Θ. Χατζηκωστόπουλος 31 Μαΐου 1841»

Ο δήμαρχος Μακρακώμης στις 10 Ιουνίου 1841 διαβιβάζει προς:

Αριθ Πρ 317/Δ.232              Προς τη Διοίκηση Φθιώτιδος

Εν Βαρυμπόπη 10 Ιουνίου 1841

Περί αριστείου του Αποστόλου Ολυμπίου.

          Συμορφωθέντες με την ένοιαν της υπ’ αριθ. 977 εγκυκλείου σας, Σας διευθύνομεν επανειλημένως  εγκλείστως εν τη παρούσει μας την τακτοποιηθήσαν αναφορά του Δημότου μας Αποστόλου Ιω Ολυμπίου κατοίκου Ροβολιάρη ομού μετά την αυτήν σημειούμενον αποδεικτικού του

          Σας παρατηρούμεν ότι εις τον δήμον τούτον αλ΄ ούτε τις εις όλην την επαρχίαν δεν γνωρίζει άλλους να φέρουν το όνομα και επώνυμο του αναφερομένου.

          Επίσης σας διαβεβαιούμεν ότι δεν γνωρίζουμε να κατηγορίθη ούτος και να εκαταδικάσθη ο Δημότης μας ούτος επί πλημελιματι γενουμένου και τιμωρουμένου κατά του υπ’ αριθ 22 του Ποινικού Νόμου.

          διό παρακαλούμεν την Βασ. Διοίκησην ταύτην όπως ευαρεστηθή και διαβιβάση τη ερημένην αναφοράν του εις την αρμοδίαν  Βασιλ. Γραμματεία κατά την αίτησίν του.

                                      Ο εκπληρών χρέη Δημάρχου του Δήμου Μακρακώμης

                                              Ευπειθέστατος   Τ. Σ.  Α. Δασκαλάκης

Ο Διοικητής Φθιώτιδας διαβιβάζει τα ανωτέρω

Αριθ.Πρωτ.2511/1256    Προς την Επί των στρατιωτικών Βασ.          

Γραμματεία των Στρατιωτικών της Επικρατείας

                                                     

«Εν Λαμία τη 17 Ιουνίου 1841

Εις το αρχείον εστάλη το αριστείο διά 9407 διαταγής του 1841

                                      Περί Αριστείου

          Διευθύνω εις πρωτότυπον την υπ’ αρίθ. 317 του Δημάρχου Μακρακώμης της Διοικήσεώς μου περί απονομής αριστείου εις τον Απόστολον Ιωάννου, διά να ευαρεστηθή η Βασιλική Γραμματεία και διατάξη τα περαιτέρω.

ευπειθέστατος

               Τ.Σ.        Ο Διοικήτης Π. Λοιδωρίκης          1194564

 

Φ 91 Δημήτριος Αναγν. Ολύμπιος από Ροβολιάρι. Υπέβαλε αίτηση απονομής αριστείου προς τον Δήμαρχο  Μακρακώμης, προκειμένου αυτά να διαβιβαστούν αρμοδίως. Ο Δήμος Μακρακώμης αυθημερόν διαβιβάζει αυτά προς τη Διοίκηση Φθιώτιδος και μεταξύ άλλων αναφέρει: Ο Δημήτριος Α. Ολύμπιος κάτοικος Ροβολιαρίου, είναι ο μόνος με τέτοιο όνομα στο Δήμο του οποίου , προΐσταμαι και ότι δεν έχει καταδικαστεί από τον Ποινικό Νόμο. Το υπογράφει ο εκτελών χρέη Δημάρχου Μακρακώμης Αναγ. Δασκαλάκης.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ.91/150,151,

Φ 277 Κώστας Παλούμπος από Άγραφα διαμονή Ροβολιάρι-σιδερένιο. Οι παρακάτω Υπογράφοντες  οπλαρχηγοί, συνέταξαν και υπέγραψαν την παρακάτω εισήγηση με τον συνημμένο ονομαστικό κατάλογο αγωνιστών, ήτοι:

Αριθμός 4678

Προς την επί των Στρατιωτικών Β. Γραμματεία Της Επικρατείας         

  Εν Αθήναις 16 Δεκεμβρίου 1843

          Οι παρά πόδας σημειούμενοι Αγραφιώτες της δεδουλουμένης επαρχίας των Αγράφων, διαμένοντες ήδη εντός Ελλάδος εις διαφόρους κατοικίας υπήρξαν απ’ αρχής μέχρι τέλους, τον υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδος ιερού Αγώνος, εις πολλάς κατά των εχθρών εκστρατείας και μάχας, υπό την οδηγίαν διαφόρων οπλαρχηγών και ημών και κατ΄ εξοχήν υπό την οδηγίαν του αειμνήστου Καραϊσκάκη, εξ αυτών δε διακρίνοντο ως υπαξιωματικοί.

          Επειδή δε όντος, μέχρι της σήμερον υστερούνται των αριστείων, αν  και περί αύτων διευθύνθησαν αρκούντως, εν καιρώ διευθύνοντας και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά των, και τούτο ίσως προήλθεν από ακαταμάχητον περιστατικόν. 

          Επειδή δε αυτό είναι λυπηρόν να υστερούνται εκτός των άλλων και το αριστείον των, Παρακαλούμεν δια της παρούσης μας, οι υποφαινόμενοι την Βασιλικήν Γραμματείαν να εγκρίνη την παραχώρησιν των εξής αριστείων.

Νικήτας Σταματελόπουλος, Γ. Δυοβουνιώτης. Διαμαντής Ολύμπιος, Ν. Πανοριάς και Κ. Σκηλοδήμος» Ακολουθεί  κατάλογος με τα προτεινόμενα:  20 χάλκινα και 212 σιδηρά αριστεία. Ο υποφαινόμενος είναι γραμμένος στον παραπάνω καταρτισθέντα κατάλογο με α/α 112 και προτείνεται για σιδερένιο. Ενώ με τον διαβιβασθέντα κατάλογο Νο 7079/ 30 Απριλίου 1844 του Υπουργείου των στρατιωτικών για τη χρήση της διανομής των αριστείων,  είναι γραμμένος με α/α 114  και του απονέμεται το προτεινόμενο σιδερένιο αριστείο.

Πηγή Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 277 και 283 Αριστεία

 

Φ 283 Νικόλαος Παναγιώτου από Ασπροπόταμο κάτοικος Ροβολιάρι Σιδερένιο. Στις 3 Μαΐου 1844 το Υπουργείο των Στρατιωτικών διαβιβάζει προς τον Συνταγματάρχη Χρηστ. Χατζηπέτρού απροποταμίτη οπλαρχηγό:

«Αριθ. 7406  Υπουργ. Στρατιωτικών Αθήνα τη 6 Μαΐου 1844

Αποστολή Αριστείων

προς τον Συνταγματάρχην Κύριον Χρηστ Χατζηπέτρον

          Διευθύνομεν εσωκλείστως ονομαστικών κατάλογον 37 χαλκίνων 110 σιδερά το όλον 147 Αριστειούχων συνοδευομένων με τα ανήκοντα Αριστεία, ταινίας και  Δηπλώματα δια να τα διανείμετε εις τα σχετικά άτομα

Αθήναις 3 Μαΐου 1844      Τ.Σ Υπογραφή Ι,Π. Ρόδιο»

Ο Ν. Π. είναι γραμμένος με α/α 106 στον παραπάνω κατάλογο με α/α 106, στον διαβιβασθέντα κατάλογο Ασπροποταμιτών και του απονέμεται το προτεινόμενο σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ Φ 283 Αριστεία

Φ 245 Αθανάσιος  Παπαγεωργίου* Ροβολιάρι. Περιλαμβάνεται με α/α 47 σε ονομαστικό κατάλογο που συνέταξαν: ο  Χρηστοδ. Χατζηπέτρου, οπλαρχηγός –Συνταγματάρχης, και ο Δημήτριος Χατζίσκος, στις 21 Ιαν. 1844, Νο 1362 με 288 άτομα, και προτείνεται για σιδερένιο αριστείο. Ο κατάλογος διαβιβάζεται:   «Προς την επί των Στρατιωτικών Βασιλική Γραμματεία  της Επικρατείας

          Οι υπογεγραμμένοι λαμβάνομεν την τιμήν να συστήσωμεν ενώπιον της Βασιλικής ταύτης Γραμματείας τους παρά πόδας της παρούσης σημειούμενους  ανθρώπους του αγώνος,  εκ των κατά την επαρχίαν Φθιώτιδος κατοίκων, άξιους δια να λάβουσι και φέρουσι τα εθνόσημα κατά την εφεξής διάκρισιν Αργυρά, χάλκινα και σιδερά», ο υποφαινόμενος προτείνεται  για σιδερένιο. Ενώ  Η Γραμματεία  των Στρατιωτικών:

«Αριθ. 3466 Γραμματεία Στρατιωτικών  Αθήνα 10 Μαρτίου 1844.

Προς   Κύριον Δημήτριον Χατζισκον

              Σας διευθύνομεν εγκλείστως 100 Αριστεία Σισδερά με           τά ισαρίθμων Διπλωμάτων και ταινιών δια την Διοίκησιν Φθιώτιδος, δια να τα διανείμετε στα σχετικά άτομα. Υπογραφή Ανδρέας Λόντος. Ο υποφαινόμενος με τον κατάλογο Νο 3466/10 Μαρτίου 1844  είναι γραμμένος με α/α 27 και αμείβεται με το προτεινόμενο  Αριστείο. Είναι και αυτός καταχωρημένος στο χωριό Βαρυμπόπη στον τελευταίο κατάλογο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ. Φ 245 και 272 Αριστεία. Σημείωση:

272 Δημήτριος Παπά- Κυργιαζής  από Ροβολιάρι-σιδερένιο  Είναι γραμμένος με α/α 84, σε κατάλογο του Υπουργείο των Στρατιωτικών, ο οποίος διαβιβάζεται:

«Αριθ. 3466 Γραμματεία Στρατιωτικών  Αθήνα 10 Μαρτίου 1844.

Προς Κύριον Δημήτριον Χατζισκον

       Σας διευθύνομεν εγκλείστως 100 Αριστεία Σισδερά  μετά ισαρίθμων Διπλωμάτων και ταινιών δια την Διοίκησιν Φθιώτιδος, δια να τα διανείμετε στα σχετικά άτομα. Υπογραφή Ανδρέας Λόντος. Υπουργός. Ο Δημ. Παπα-Κυριαζής λαμβάνει σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 272 Αριστεία.

Φ 245 Κώστς Πλασταράς*  από  Ροβολιάρι-σιδερένιο. Περιλαμβάνεται με α/α 52 σε ονομαστικό κατάλογο Νο 1362/ 21/Ιαν. 1844  με 288 άτομα. Τον κατάλογο συνέταξαν: ο  Χρηστοδ. Χατζηπέτρου, οπλαρχηγός –Συνταγματάρχης, και ο Δημήτριος Χατζίσκος, και προτείνεται για σιδερένιο αριστείο. Ο κατάλογος αυτός διαβιβάζεται:

«Προς την επί των Στρατιωτικών Βασιλική Γραμματεία  της Επικρατείας

          Οι υπογεγραμμένοι λαμβάνομεν την τιμήν να συστήσωμεν ενώπιον της Βασιλικής ταύτης Γραμματείας τους παρά πόδας της παρούσης σημειούμενους  ανθρώπους του αγώνος,  εκ των κατά την επαρχίαν Φθιώτιδος κατοίκων, άξιους δια να λάβουσι και φέρουσι τα εθνόσημα κατά την εφεξής διάκρισιν Αργυρά, χάλκινα και σιδερά», ο υποφαινόμενος καταγράφεται για σιδερένιο. Ενώ  το Υπουργείο των Στρατιωτικών:

«Αριθ. 3466 Γραμματεία Στρατιωτικών  Αθήνα 10 Μαρτίου 1844.

Προς  Κύριον Δημήτριον Χατζισκον

              Σας διευθύνομεν εγκλείστως 100 Αριστεία Σιδερά με  τά ισαρίθμων Διπλωμάτων και ταινιών δια την Διοίκησιν Φθιώτιδος, δια να τα διανείμετε στα σχετικά άτομα. Υπογραφή Ανδρέας Λόντος.  Ο Κ. Πλασταράς στον διαβιβασθέντα κατάλογο, Νο 3466/10 Μαρτίου 1844   προς τη διοίκηση Φθιώτιδας (Δ.Χατζίσκο ), για τη χρήση της διανομής είναι γραμμένος με α/α 32 και λαμβάνει το προτεινόμενο σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ. Φ 245και 272 Αριστεία. * Γεώργιος Πλασταράς μετοίκησε στο Ροβολιάρι από Γιαννιτσού.

Φ277 Γεώργιος Ράϊκος  από Άγραφα διαμονή Ροβολιάρι-σιδερένιο. Οι παρακάτω αναφερόμενοι οπλαρχηγοί, συνέταξαν και υπέγραψαν την παρακάτω εισήγηση με τον συνημμένο ονομαστικό κατάλογο αγωνιστών, ήτοι:

Αριθμός 4678

Προς την επί των Στρατιωτικών Β. Γραμματεία Της Επικρατείας

Εν Αθήναις 16 Δεκεμβρίου 1843

          Οι παρά πόδας σημειούμενοι Αγραφιώτες της δεδουλουμένης επαρχίας των Αγράφων, διαμένοντες ήδη εντός Ελλάδος εις διαφόρους κατοικίας υπήρξαν απ’ αρχής μέχρι τέλους, τον υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδος ιερού Αγώνος, εις πολλάς κατά των εχθρών εκστρατείας και μάχας, υπό την οδηγίαν διαφόρων οπλαρχηγών και ημών και κατ΄ εξοχήν υπό την οδηγίαν του αειμνήστου Καραϊσκάκη, εξ αυτών δε διακρίνοντο ως υπαξιωματικοί.

          Επειδή δε όντος, μέχρι της σήμερον υστερούνται των αριστείων, αν  και περί αύτων διευθύνθησαν αρκούντως, εν καιρώ διευθύνοντας και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά των, και τούτο ίσως προήλθεν από ακαταμάχητον περιστατικόν. 

          Επειδή δε αυτό είναι λυπηρόν να υστερούνται εκτός των άλλων και το αριστείον των, Παρακαλούμεν δια της παρούσης μας, οι υποφαινόμενοι την Βασιλικήν Γραμματείαν να εγκρίνη την παραχώρησιν των εξής αριστείων.

Νικήτας Σταματελόπουλος, Γ. Δυοβουνιώτης. Διαμαντής Ολύμπιος, Ν. Πανοριάς και Κ. Σκηλοδήμος» Ακολουθεί  κατάλογος με τα προτεινόμενα:  20 χάλκινα και 212 σιδηρά αριστεία. Ο υποφαινόμενος είναι γραμμένος στον παραπάνω καταρτισθέντα κατάλογο με α/α 119 και προτείνεται για σιδερένιο. Ενώ με τον κατάλογο Νο 7079/ 30 Απριλίου 1844 του Υπουργείου των στρατιωτικών,   είναι γραμμένος με α/α 114  και του απονέμεται το προτεινόμενο σιδερένιο αριστείο. Πηγή Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 277 και 283 Αριστεία

Φ 196 Νάκος Ρενδινιώτης από Ροβολιάρι-Αργυρό  στον παραπλεύρως φάκελο των ΓΑΚ στις  23 Νοεμβρίου 1843,  ο υποφαινόμενος λαμβάνει Αργυρό αριστείο. Ενώ με τον  Φ 277  ο ίδιος Νάκος Ρεντινιωτης από Ροβολιάρι Στις  31 Αυγούστου 1844 με πρόταση του υπουργείου των Στρατιωτικών προτείνεται για Αργυρό αριστείο μαζί με άλλους 45 ρουμελιώτες,  επειδή έλαβαν μέρος υπέρ της ανεξαρτησίας της πατρίδας ως επικεφαλής των εγχωρίων των και ως προύχοντες του χωριού.  Επίσης ο ίδιος με τον Φ 281,είναι γραμμένος με άλλα 44 άτομα και αναφέρει: «Απόφασις: 11 Μαρτίου 1844, Επί προτάσει της ημετέρας Γραμματείας  των Στρατιωτικών, ευαρεστούμεθα να χορηγήσωμεν  τ’  αργυρά αριστεία εις τα κάτωθεν υποσημειούμενα άτομα άτινα διατελέσαντα ως προύχοντες και δημογέροντες των χωρίων των, εν καιρώ του υπέρ ανεξαρτησίας της πατρίδας πολέμου, έλαβον, ενεργητικόν  εις τας μάχας  μέρος επικεφαλής των εγχωρίων των».

Υπάρχει και το  Δίπλωματου αριστείου του Νάκου Ρεντίνα σε ψηφιακή μορφή.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Αριστεία Φ. 196, 271 και 281

Φ 116 Γεώργιος Ρίζος κάτοικος Ροβολιάρι-σιδερένιο. Στις 17 9βρίου 1841 υπέβαλε αίτηση και πιστοποιητικό προς το Δήμο Μακρακώμης προκειμένου αυτά να διαβιβασθούν προς την Επί των Στρατιωτικών Βασιλική Γραμματεία για την απονομή του σχετικού αριστείου. Ο Δήμαρχος, διαβίβασε το σχετικό αίτημα αρμοδίως. Το πιστοποιητικό του  το υπογράφουν οι Μ. και Ν. Κοντογιάννης, στις 17 9βρίου 1841  και επικυρώνεται από Δημαρχιακό πάρεδρο Σπερχειάδος Ν. φλόρο, στις 18 9βρίου 1841 το οποίο και παραθέτουμε:

«Εν Αγά 17 9βρίου 1841

          «Πιστοποιούμεν ότι ο κ. Γεώργιος Ρίζος κάτοικος του χωρίου Ροβολιάρι του Δήμου Μακρακώμης δεν έλλειψεν απ’ αρχής του υπέρ της ανεξαρτησίας της πατρίδας Ιερού Αγώνος να δράμη με τα όπλα εις τας χείρας εναντίον των εχθρών  υπό την οδηγίαν του υποφαινομένου, ούτος παρευρέθη εις διαφόρους κατά των εχθρών   μάχας, δηλ. εις την του Μεσολογγίου της Καλιακούδας,  Αράχωβας,  εις την του Αγίου Ηλίου Αμφίσσης υπό την οδηγία του Γ. Δράκου και πολεμήσας γενναίως κατά των πολεμίων και εξακολούθησεν μέχρι της απελευθερώσεως της πατρίδας.

          Διό κατ’ αίτησίν του τω δίδεται η παρούσα πιστοποίησις εις πίστην των ανωτέρω δια να τω χρισιμεύση εις όποιον το δι ου το ζητή σκοπόν ». Γέωργ. Ρίζος είναι και στη Βαρυμπόπη εκείνος σε κάποια από τα έγγραφα γράφεται και Ριζόπουλος.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ   Φ 116 Αριστεία. πιστοποιητικό, από Αθήνα 1206409 Πιστοποιητικό. 1206410 Αίτηση

Φ 116 Γρηγόρης Ρίζος από Ροβολιάρι-σιδερένιο αριστείο, διαταγή  10580/7βρίου 1841. Στις 3 9βρίου 1841 υπέβαλε αίτηση και πιστοποιητικό προς το Δήμο Μακρακώμης προκειμένου αυτά να διαβιβασθούν προς την Επί των Στρατιωτικών Βασιλική Γραμματεία για την έκδοση του σχετικού του αριστείου. Διότι ενώ και παλιότερα έστειλε τα σχετικά  πιστοποιητικά, αλλά «άχρι τούδε υστερούμαι το ανήκον μοι αριστείον». Ο Δήμαρχος αυθημερόν διαβίβασε το σχετικό αίτημα αρμοδίως. Το πιστοποιητικό του  το υπογράφουν οι Μ. και Ν. Κοντογιάννης και επικυρώνεται από Δημαρχιακό πάρεδρο Σπερχειάδος Ν. φλόρο, περίληψη του οποίου παραθέτουμε:

Εν Αγά 17 9βρίου 1841/16655/ ΓΑΚ/215

«Πιστοποιούμεν ότι ο κ. Γρηγόριος Ρίζου κάτοικος του χωρίου Ροβοβολιάρι του Δήμου Μακρακώμης λαβών τα όπλα απ’ αρχής του υπέρ ανεξαρτησίας της πατρίδας Ιερού Αγώνος έτρεξεν   υπό την οδηγίαν του  υποφαινομένου, όστις παραυρεθείς  εις διαφόρους κατά των εχθρών Μάχας, δηλ. εις κατά την Αράχωβαν γενομένην σημαντικήν μάχην, εις την του Μεσολογγίου,  της Καλιακούδας, εις την του Αγίου Ηλίου Αμφίσσης υπό την οδηγία του Γ. Δράκου πολεμήσας γενναίως κατά των πολεμίων και εξακολουθείσας το στάδιον τούτο μέχρι της απελευθερώσεως της πατρίδας,..» Πηγή Αρχειομνήμων ΓΑΚ Αριστεία Φ 116.

Φ 245  Δημήτριος Ριζόπουλος*  από Ροβολιάρι-σιδερένιο. Περιλαμβάνεται με α/α 48 σε ονομαστικό κατάλογο που συνέταξαν: ο  Χρηστοδ. Χατζηπέτρου, οπλαρχηγός –Συνταγματάρχης, και ο Δημήτριος Χατζίσκος, στις 21 Ιαν. 1844, Νο 1362 με 288 άτομα, και προτείνεται για σιδερένιο αριστείο. Ο κατάλογος διαβιβάζεται:   «Προς την επί των Στρατιωτικών Βασιλική Γραμματεία  της Επικρατείας

          Οι υπογεγραμμένοι λαμβάνομεν την τιμήν να συστήσωμεν ενώπιον της Βασιλικής ταύτης Γραμματείας τους παρά πόδας της παρούσης σημειούμενους  ανθρώπους του αγώνος,  εκ των κατά την επαρχίαν Φθιώτιδος κατοίκων, άξιους δια να λάβουσι και φέρουσι τα εθνόσημα κατά την εφεξής διάκρισιν Αργυρά, χάλκινα και σιδερά», ο υποφαινόμενος καταγράφεται για σιδερένιο. Ενώ  το Υπουργείο των Στρατιωτικών:

«Αριθ. 3466 Γραμματεία Στρατιωτικών  Αθήνα 10 Μαρτίου 1844.

Προς    Κύριον Δημήτριον Χατζισκον

              Σας διευθύνομεν εγκλείστως 100 Αριστεία Σισδερά με           τά ισαρίθμων Διπλωμάτων και ταινιών δια την Διοίκησιν Φθιώτιδος, δια να τα διανείμετε στα σχετικά άτομα. Υπογραφή Ανδρέας Λόντος. Ο Δημ. Ριζόπουλος με τον διαβιβασθέντα κατάλογο Νο 3466/10 Μαρτίου 1844  είναι γραμμένος με α/α 28 και αμείβεται με το προτεινόμενο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ. Φ 245και 272 Αριστεία.

Φ 277 Αντώνης Σαρνέζης; από Άγραφα διαμονή Ροβολιάρι-σιδερένιο. Οι παρακάτω αναφερόμενοι οπλαρχηγοί, συνέταξαν και υπέγραψαν την παρακάτω εισήγηση με τον συνημμένο ονομαστικό κατάλογο αγωνιστών, ήτοι:

Αριθμός 4678

Προς την επί των Στρατιωτικών Β. Γραμματεία

          Της Επικρατείας Εν Αθήναις 16 Δεκεμβρίου 1843

          Οι παρά πόδας σημειούμενοι Αγραφιώτες της δεδουλουμένης επαρχίας των Αγράφων, διαμένοντες ήδη εντός Ελλάδος εις διαφόρους κατοικίας υπήρξαν απ’ αρχής μέχρι τέλους, τον υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδος ιερού Αγώνος, εις πολλάς κατά των εχθρών εκστρατείας και μάχας, υπό την οδηγίαν διαφόρων οπλαρχηγών και ημών και κατ΄ εξοχήν υπό την οδηγίαν του αειμνήστου Καραϊσκάκη, εξ αυτών δε διακρίνοντο ως υπαξιωματικοί.

          Επειδή δε όντος, μέχρι της σήμερον υστερούνται των αριστείων, αν  και περί αύτων διευθύνθησαν αρκούντως, εν καιρώ διευθύνοντας και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά των, και τούτο ίσως προήλθεν από ακαταμάχητον περιστατικόν. 

          Επειδή δε αυτό είναι λυπηρόν να υστερούνται εκτός των άλλων και το αριστείον των, Παρακαλούμεν δια της παρούσης μας, οι υποφαινόμενοι την Βασιλικήν Γραμματείαν να εγκρίνη την παραχώρησιν των εξής αριστείων.

Νικήτας Σταματελόπουλος, Γ. Δυοβουνιώτης. Διαμαντής Ολύμπιος, Ν. Πανοριάς και Κ. Σκηλοδήμος» Ακολουθεί  κατάλογος με τα προτεινόμενα:  20 χάλκινα και 212 σιδηρά αριστεία. Ο υποφαινόμενος είναι γραμμένος στον παραπάνω καταρτισθέντα κατάλογο με α/α 113 και προτείνεται για σιδερένιο. Ενώ με τον διαβιβασθέντα κατάλογο Νο 7079/ 30 Απριλίου 1844 του Υπουργείου των Στρατιωτικών,  είναι γραμμένος με α/α 110  και του απονέμεται το προτεινόμενο σιδερένιο αριστείο.

Πηγή Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 277 και 283 Αριστεία

Φ 245 Κώστας Σκαμαγκας* (Σκαμάγκης;;;)από Ροβολιάρι-σιδερένιο Στις 21 Ιανουαρίου 1844. ΟΙ: Χρηστόδουλος. Χατζηπέτρου και Δημ. Χατζίσκος, συνέταξαν  και διαβίβασαν, από κοινού. «Προς την επί των Στρατιωτικών Βασιλική Γραμματεία  της Επικρατείας»  κατάλογο με αριθμό1362 με 288 ονόματα αγωνιστών. Προτείνοντας τα εξής  «Οι υπογεγραμμένοι λαμβάνομεν την τιμήν να συστήσωμεν ενώπιον της Βασιλικής ταύτης Γραμματείας τους παρά πόδας της παρούσης σημειούμενους  ανθρώπους του αγώνος,  εκ των κατά την επαρχίαν Φθιώτιδος κατοίκων, άξιους δια να λάβουσι και φέρουσι τα εθνόσημα κατά την εφεξής διάκρισιν Αργυρά, χάλκινα και σιδερά», ο υποφαινόμενος προτείνεται  για σιδερένιο. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών απευθύνει τον κατάλογο Νο 3466/10 Μαρτίου 1844 με 100 άτομα, προς τον  Δημήτριο Χατζίσκο για χρήση της διανομής των αριστείων. Λαμβάνει το προτεινόμενο σιδερένιο αριστείο.

Πηγή Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 245  και 272 Αριστεία

Φ 285 Κώστας Σκαμάνκης* από Ασπροπόταμο κάτοικος Ροβολιάρι-χάλκινο  Είναι γραμμένος σε κατάλογο 9181/5 Ιανουαρίου 1844 με άλλους 354 ασπροποταμήτες αγωνιστές. Ο Κατάλογος στάλθηκε στον Συνταγματάρχη Χριστοδ. Χατζηπέτρου για την χρήση της διανομής των: 134 χαλκίνων και 320 σιδηρών  αριστείων. Ο υποφαινόμενος λαμβάνει Χάλκινο. Επίσης ο ίδιος είναι γραμμένος σε κατάλογο 9181 του Φ. των  ΓΑΚ 286  με άλλους 354 Ασπροποταμίτες που διαμένουν σε διάφορα χωριά της Φθιώτιδας, με τον οποίο προτείνεται για χάλκινο  αριστείο.

*Ο υποφαινόμενος δεν αποκλείεται να είναι ένα και το αυτό πρόσωπο με τον αμέσως προηγούμενο, παρά τη διαφορά των αριστείων. Πιθανόν  να κατέφυγε ξανά,  στον συμπατριώτη του Χατζηπέτρου για το είδος του αριστείου του.

Φ 284 Κώστ Σπύρου από Ροβολιάρι-σιδερένιο. Είναι γραμμένος με άλλους 623 αγωνιστές σε κατάλογο με α/α  με αριθμό 8397/10 Μαΐου 1844. Ο κατάλογος αυτός συντάχθηκε και υπογράφτηκε  από τον οπλαρχηγό Ευάγγελο Κοντογιάννη. Ο  εν λόγω αγωνιστής προτείνεται για σιδερένιο αριστείο. Το Υπουργείο των Στρατιωτικών στις 12 Ιουνίου 1844, διαβιβάζει αντίγραφο του καταλόγου προς τον Ευάγγ Κοντογιάννη. «…Διευθύνομεν προς υμάς εσωκλείστως ονομαστικόν κατάλογον Αριστειούχων συνοδευόμενος με 210 χάλκινα και 413 Σιδηρά Αριστεία μετά των ισαρίθμων Ταινιών και Διπλωμάτων δια να τα  διανείμετε εις τα σχετικά άτομα..»  Υπογραφή Ι.Π. Ρόδιος Υπουργός των Στρατιωτικών. Ο προτεινόμενος είναι με α/α 318 στους δύο καταλόγους και λαμβάνει σιδερένιο αριστείο.

Πηγή: Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ, 286 και 284 Αριστεία.

Φ 287  Κώσταν Σπυρόπουλο κάτοικος Ροβολιάρι-χάλκινο Είναι γραμμένος με α/α 71 σε κατάλογο με αριθμό 10411, αγωνιστών από διάφορα χωριά της  Φθιώτιδας, προς τον Γεώργιο Χατσηχρήστο, προκειμένου  αποδοθούν τα αριστεία στους δικαιούχους, ήτοι:  . «.. των όσων εχόντων δικαίωμα να λάβουν αριστείον κατά την επαρχίαν Φθιώτιδος υπηρετήσαντες την πατρίδα στρατιωτικώς, εις τον υπέρ ελευθερίας αυτής αγώνα». Λαμβάνει το προτεινόμενο από τον ίδιο χάλκινο αριστείο. «Εν Αθήναις 11 Ιουνίου 1844   Ε΄λ 12 Ιουνίου 1844 αριθ 10411

Πεί Αριστείων                     Προς Το Υπουργείο των Στρατιωτικών

                   Οι επισυναπτόμενοι δύω περί αριστείων κατάλογοι ανηκόντων εις τον  Γεώργιον Χατζηχρήστον εξ Υπάτης, τα δε εις αυτούς αναφερόμενα αριστεία ενεκρίθησαν υπουργούντος του κυρίου Ανδρέου Λόντου.-

                   Ήδη οι επιφορτισθέντες ειδικώς παρά του μνησθέντος Γεωργίου Χ¨χρήστου παρουσιάζομεν αυτούς εις το Σ. των Στρατιωτικών Υπουργείον, εξαιτούμενοι παρ’ αυτού την απόδοσιν των εν αυτών εμπεριεχομένων 354 αριστείων.

Υποσημειούμεθα ευσεβάστως

Μακρυγιάννης

Εκ΄των αρχείων εσταλησαν τ΄αριστσεία 14 Ιουνίου 1844»

Μήτρος Στεργιόπουλος από Ροβολιάρι. Τον Οκτώβριο του 1836 φαίνεται να υπηρετεί στην Οροφυλακή μαζί με άλλους Ρουμελιώτες. Είναι γραμμένος σε στρατιωτικό κατάλογο 379, μαζί με τον Ζερλογιάννη από Γιαννιτσού και τον Χρ. Δροσόπουλο από το Αρχάνι. Προτείνεται για σιδερένιο.

Πηγή: Γ.Α.Κ. Ψηφιακές Συλλογές

Φ 186 Ιωάννης Στεφανής Κατάγεται από Ρεντίνα με διαμονή Ροβολιάρι του Δήμου Μακρακώμης τον κατατάσσει στα σιδερένια αριστεία . Αθήνα 15/7βρίου/43, Πιθανόν να είναι γραμμένος και στα Σκόρλια.

7735328  Ιωάννης Στέφος  από Ρεντίνα διαμονή Ροβολιάρι Στις 25 Σεπτεμβρίου 1839, ήταν 35 ετών. Από Βαρυμπόπη υπέβαλε αίτηση α απονομής αριστείου και πιστοποιητικό εκδουλεύσεων προς το Δήμο Μακρακώμης, με σκοπό ο Δήμος να αποστείλει αυτά ιεραρχικά, για την απονομή του αριστείου του χάριν των εκδουλεύσεών του προς την πατρίδα. «..Σπεύδω να σας αναφέρω δια της παρούσης μου, ότι απ’ αυτής της ενάρξεως του ιερού υπέρ τις ανεξαρτησίας της φίλης πατρίδας ημών αγώνος, δεν έλλειψα με ένθέρμον και διακαή ζήλον, να διατρέξω το δίκαιον αυτό στάδιον. ηκολούθην διαφόρους οπλαρχηγούς, και αναγνωρισθείς εις πολλάς κατά των εχθρών σημαντικάς μάχας, φέρον μόνον εις ενθύμησιν εκείνην του Καρπενησίου, κατά του Σκόνδρα Πασά, υπό την οδηγίαν του οπλαρχηγού Μάρκου Βόττζιαρη, εκείνην της Καλιακούδας κατά του αυτού υπό την οδηγίαν του Καλτζοδήμου, εκείνην του Μεσολογγίου κατά του Κιουαχή, υπό την οδηγίαν του αειμνήστου Καραϊσκάκη, εκείνην της Αράχωβας κατά του Μουσταφάμπεη, υπό του αυτού, εκείνην των Αθηνών κατά του Κιουταχή, υπό τον Γιαννάκη Νοταρά. και εις άλλας πολλάς, τας οποίας δια το σύντομον παραλείπω, καθώς και υμείς αυτοί γνωρίζετε. αυτάς τας στρατιωτικάς εκδουλεύσεις μου, ο οποίος, δεν έπαυσα, καθ΄ην εποχήν, η Α. Μ  ο ποθητός και τρισέβαστος ημών Βασιλεύς, επάτησεν το έδαφος Ελλάδος… Η επιστολή του είναι τρισέλιδη και στη συνέχεια αναφέρει: ότι παρόλο του έχει στείλει τα χαρτιά του,  δεν έλαβε το αριστείο του όπως άλλοι συναγωνιστές του …ο Ελληνικός Ταχυδρόμος, παρουσιάζει προς υμάς Κύριε Δήμαρχε την αίτησίν μου τάυτην την οποίαν παρακαλείσθε να διαβιβάσετε εγκαίρως όπου δη, διά να επιτύχω της Β. Χάριτος ως σημείον των προς την πατρίδα στρατιωτικάς μου εκδουλεύσεις και μη μείνω διά πάντα βεβυθισμένος εις την λύπην, δια της στέρησις ταύτης.

Υποσημειούμαι ευσεβάστως

ευπειθέστατος Ιωάννης Στέφος»

 

Φ277 Αποστόλης Τσου(ο)λάκης από Άγραφα διαμονή Ροβολιάρι-σιδερένιο. Οι παρακάτω αναφερόμενοι οπλαρχηγοί, συνέταξαν και υπέγραψαν την παρακάτω εισήγηση με τον συνημμένο ονομαστικό κατάλογο αγωνιστών, ήτοι:

«Αριθμός 4678

Προς την επί των Στρατιωτικών Β. Γραμματεία της Επικρατείας

Εν Αθήναις 16 Δεκεμβρίου 1843

          Οι παρά πόδας σημειούμενοι Αγραφιώτες της δεδουλουμένης επαρχίας των Αγράφων, διαμένοντες ήδη εντός Ελλάδος εις διαφόρους κατοικίας υπήρξαν απ’ αρχής μέχρι τέλους, τον υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδος ιερού Αγώνος, εις πολλάς κατά των εχθρών εκστρατείας και μάχας, υπό την οδηγίαν διαφόρων οπλαρχηγών και ημών και κατ΄ εξοχήν υπό την οδηγίαν του αειμνήστου Καραϊσκάκη, εξ αυτών δε διακρίνοντο ως υπαξιωματικοί.

          Επειδή δε όντος, μέχρι της σήμερον υστερούνται των αριστείων, αν  και περί αύτων διευθύνθησαν αρκούντως, εν καιρώ διευθύνοντας και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά των, και τούτο ίσως προήλθεν από ακαταμάχητον περιστατικόν. 

          Επειδή δε αυτό είναι λυπηρόν να υστερούνται εκτός των άλλων και το αριστείον των, Παρακαλούμεν δια της παρούσης μας, οι υποφαινόμενοι την Βασιλικήν Γραμματείαν να εγκρίνη την παραχώρησιν των εξής αριστείων.

Νικήτας Σταματελόπουλος, Γ. Δυοβουνιώτης. Διαμαντής Ολύμπιος, Ν. Πανοριάς και Κ. Σκηλοδήμος» Ακολουθεί  κατάλογος με τα προτεινόμενα:  20 χάλκινα και 212 σιδηρά αριστεία. Ο υποφαινόμενος είναι γραμμένος στον παραπάνω καταρτισθέντα κατάλογο με α/α 122 και προτείνεται για σιδερένιο. Ενώ με τον διαβιβασθέντα κατάλογο Νο 7079/ 30 Απριλίου 1844, του Υπουργείου των στρατιωτικών για τη χρήση της διανομής,  είναι γραμμένος με α/α 119  και του απονέμεται το προτεινόμενο σιδερένιο αριστείο.

Πηγή Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 277 και 283 Αριστεία

Φ 277 Κώστας Χάζος από Άγραφα διαμονή Ροβολιάρι . Το ίδιο με τον Προηγούμενο αγωνιστή. Είναι γραμμένος με α/α 114 σε κατάλογο 4678  με άλλους 212 Αγραφιώτες με διαμονή σε διάφορα χωριά του Δήμου Μακρακώμης. Έλαβε μέρος σε διάφορες μάχες του αγώνα, υπέρ  ανεξαρτησία της πατρίδος , κάτω από την οδηγία του Καραϊσκάκη και άλλων οπλαρχηγών.  Προτείνεται για σιδερένιο και παίρνει σιδερένιο αριστείο. Υπογράφουν: Νικήτας Σταματελόπουλος,  Γ. Διοβουνιώτης, Διαμαντής Ολύμπιος,Ν. Πανοριάς κ. ά.  . Πηγή Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 277 και 283 Αριστεία

Φ 245 Γιαννούλης Χαντζος* από Ροβολιάρι. Σιδερένιο Περιλαμβάνεται με α/α 55 σε ονομαστικό κατάλογο που συνέταξαν: ο  Χρηστοδ. Χατζηπέτρου, οπλαρχηγός –Συνταγματάρχης, και ο Δημήτριος Χατζίσκος, στις 21 Ιαν. 1844, Νο 1362 με 288 άτομα, και προτείνεται για σιδερένιο αριστείο. Ο κατάλογος διαβιβάζεται:   «Προς την επί των Στρατιωτικών Βασιλική Γραμματεία  της Επικρατείας

          Οι υπογεγραμμένοι λαμβάνομεν την τιμήν να συστήσωμεν ενώπιον της Βασιλικής ταύτης Γραμματείας τους παρά πόδας της παρούσης σημειούμενους  ανθρώπους του αγώνος,  εκ των κατά την επαρχίαν Φθιώτιδος κατοίκων, άξιους δια να λάβουσι και φέρουσι τα εθνόσημα κατά την εφεξής διάκρισιν Αργυρά, χάλκινα και σιδερά», ο υποφαινόμενος καταγράφεται για σιδερένιο. Ενώ  το Υπουργείο των Στρατιωτικών:

«Αριθ. 3466 Γραμματεία Στρατιωτικών  Αθήνα 10 Μαρτίου 1844.

Προς  Κύριον Δημήτριον Χατζισκον

              Σας διευθύνομεν εγκλείστως 100 Αριστεία Σισδερά με           τά ισαρίθμων Διπλωμάτων και ταινιών δια την Διοίκησιν Φθιώτιδος, δια να τα διανείμετε στα σχετικά άτομα. Υπογραφή Ανδρέας Λόντος. Ο υποφαινόμενος με τον κατάλο Νο 3466/10 Μαρτίου 1844  είναι γραμμένος με α/α 35 και αμείβεται με το προτεινόμενο Αριστείο.Σημείωση: 12 Ροβολιαρίτες αγωνιστές, είναι καταχωρημένοι στους καταλόγους στο χωριό Βαρυμπόπη μεταξύ των οποίων και ο Γ. Χάζος

Πηγή: Αρχειομνήμων Γ.Α.Κ.Φ 245 και 272 αριστεία.

Φ 277 Νίκος Χορτάτος Ρενδινιώτης από Άγραφα διαμονή Ροβολιάρι. Οι παρακάτω αναφερόμενοι οπλαρχηγοί, συνέταξαν και υπέγραψαν την παρακάτω εισήγηση με τον συνημμένο ονομαστικό κατάλογο αγωνιστών, ήτοι:

«Αριθμός 4678

Προς την επί των Στρατιωτικών Β. Γραμματεία

          Της Επικρατείας Εν Αθήναις 16 Δεκεμβρίου 1843

          Οι παρά πόδας σημειούμενοι Αγραφιώτες της δεδουλουμένης επαρχίας των Αγράφων, διαμένοντες ήδη εντός Ελλάδος εις διαφόρους κατοικίας υπήρξαν απ’ αρχής μέχρι τέλους, τον υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδος ιερού Αγώνος, εις πολλάς κατά των εχθρών εκστρατείας και μάχας, υπό την οδηγίαν διαφόρων οπλαρχηγών και ημών και κατ΄ εξοχήν υπό την οδηγίαν του αειμνήστου Καραϊσκάκη, εξ αυτών δε διακρίνοντο ως υπαξιωματικοί.

          Επειδή δε όντος, μέχρι της σήμερον υστερούνται των αριστείων, αν  και περί αύτων διευθύνθησαν αρκούντως, εν καιρώ διευθύνοντας και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά των, και τούτο ίσως προήλθεν από ακαταμάχητον περιστατικόν. 

          Επειδή δε αυτό είναι λυπηρόν να υστερούνται εκτός των άλλων και το αριστείον των, Παρακαλούμεν δια της παρούσης μας, οι υποφαινόμενοι την Βασιλικήν Γραμματείαν να εγκρίνη την παραχώρησιν των εξής αριστείων.

Νικήτας Σταματελόπουλος, Γ. Δυοβουνιώτης. Διαμαντής Ολύμπιος, Ν. Πανοριάς και Κ. Σκηλοδήμος» Ακολουθεί  κατάλογος με τα προτεινόμενα:  20 χάλκινα και 212 σιδηρά αριστεία. Ο υποφαινόμενος είναι γραμμένος στον παραπάνω καταρτισθέντα κατάλογο με α/α 109 και προτείνεται για σιδερένιο. Ενώ με τον κατάλογο Νο 7079/ 30 Απριλίου 1844 του Υπουργείου των στρατιωτικών, πάλι Αγραφιωτών,  είναι γραμμένος με α/α 106  και του απονέμεται το προτεινόμενο σιδερένιο αριστείο.

Πηγή Αρχειομνήμων ΓΑΚ Φ 277 και 283 Αριστεία

[1] Γάλλος πρόξενος της Υ. Πύλης, στον Αλή Πασά. Περιηγήθηκε την Ελλάδα και άφησε σημαντικό έργο

Αρέσει σε %d bloggers: