Επιστολές-Αίτηση προς τον Βασιλιά Όθωνα της οικογένειας Χατσή-ΟΙκονόμου
Μετά την επικράτησε της επανάστασης η σχηματισθείσα τότε Κυβέρνηση Εθνικοποίησε τα κτήματα, τα όσα εκ των οποίων απελευθερώθηκαν από τα ελληνικά όπλα (δεξιά όχθη του Σπερχχειού ποταμού). Τα δε της εκείθε πλευράς, δηλ. της αριστερής όχθης αγοράσθηκαν από την Κυβέρνηση έναντι αδρής αμοιβής προς την Τουρκία, Οι δε κάτοικοι των χωριών, που έδωσαν τα πάντα για τον αγώνα, έμειναν απελπισμένοι και πεινασμένοι από την αδιαφορία και την εγκατάλειψη των εκάστοτε Κυβερνήσεων και των τοπικών Αρχών, οι οποίοι αντί να μοιράσουν τη γη στους πεινασμένους αγρότες που λιμοκτονούσαν την εθνικοποίησαν για να καταλήξει τελικά στους άκαπνους λεφτάδες, δηλαδή, σε αυτούς που κράτησαν τους παράδες στις τσέπες τους και δεν τις διέθεσαν σε κανένα αγώνα, γιατί είχαν το σκοπό τους .
Η έλευσή του βασιλιά Όθωνα στην Ελλάδα, το 1833, έδωσε μεγάλες ελπίδες στους κατατρεγμένους και στήριξαν μεγάλες ελπίδες στην υποστήριξή τους για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων και κυρίως των χωρικών. Κάθε επιστολή, υπάρχουν πάρα πολλές, και μια ιστορία, μια φωνή έσχατης απελπισίας οικογενειαρχών οι οποίοι ήλπιζαν πως με παρακλητικές επιστολές ως «υποκλεινέστατοι δούλοι προς την Μεγαλειότητά του», δεν ζητούσαν κάτι ακατόρθωτο, παρά μόνο να αγοράσουν οι ίδιοι τα χωριά τους και να επιστρέψουν στη γη των προγόνων τους για να θρέψουν τα παιδιά τους που λιμοκτονούσαν. Από την άλλη υπήρχαν βέβαια και οι ισχυροί παραλήδες, οι άκαπνοι που είχαν τα δικά τους ενδιαφέροντα, όπως αναφέρεται πιο πάνω, οι οποίοι τελικά έγιναν αφέντες της γης και οι ιδιοκτήτες, κολίγοι της χειρότερης μορφής εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. μέχρι το 1927.
Περισσότερα[…..] Για να δείτε την επιστολή της οικογένειας, Χατσή-Οικονόμου από Μαυρίλο προς τον Όθωνα, και το πιστοποιητικό των Δημάρχων των τότε Δήμων Φθιώτιδος-Πατρατζικίου, σε μορφή Pdf, πατήστε⇒ Επιστολες-Αιτηση προς Οθωνα [….]