Μικτη ελληνοοθωμανική Επιτροπη Οθωμανικων κτηματων 1829-1877

Μικτή ελληνοοθωμανική Δικαστική Επιτροπή Οθωμανικών Κτημάτων» 1829-1877

 

Η«Μικτή Ελληνοοθωμανική (Δικαστική) Επιτροπή Οθωμανικών κτημάτων», λειτούργησε από το 1829-1877 και τα έγγραφα της απαντώνται  στο ΣΤ κεφάλαιο ως «ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΑΡΧΕΙΑ», τόμος 11 σελ. 373 στα «Γενικά Αρχεία του Κράτους» Γ.Α.Κ.

Επειδή όμως κατά τα πρώτα στάδια  της λειτουργίας της παραπάνω Επιτροπής, ανέκυψαν υψίστης  σημασίας ανυπέρβλητες διαφορές, το  Νομοθετικό τμήμα της επί των εξωτερικών Γραμματείας εισάγει Νομοσχέδιο:

Όθων

Ελέωϊ Θεού

« Ο Βασιλεύς της Ελλάδος

Επί τη πρτάσει του επί του Βασιλικού Ημών Οίκου και επί των εξωτερικών Γραμματέως της Επικρατείας, θέλοντες να ευκολύνωμεν την επί το λυσιτελέστερον διάλυσιν των διαφορών όσων υπάρχουσι μεταξύ των υπηκόων Ημών και των εν τη Ημετέρω Βασιλείω Οθωμανών περί διαφιλονικουμένων ακινήτων ιδιοκτησιών.

Λαβόντες την γνώμην του επί της Δικαιοσύνης γραμματέως και του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποφασίζομεν και διατάττομεν τα εξής.

Κ α΄

δικαιοδοσία ειδική  ………..»

Το  νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει 22 άρθρα, τα οποία:

α) Ενισχύουν την Νομική και εν πολλοίς την δικαστική υπόσταση της επιτροπής να αποφασίζει με την συναινετική συμφωνία των διαδίκων επί των διαφιλονικουμένων διαφορών των ιδιοκτησιών των.

β) Καθιέρωνε με σαφήνεια    τις  υποχρεώσεις των διαδίκων και τα έγγραφα που απαιτούνταν να παρουσιάσουν  στην μικτή  επιτροπή οι διάδικοι.  Στην  Μικτή ελληνοοθωμανική επιτροπή από τη μεριά της Ελλάδας, ορίζονται:

Όθων

Επί τη προτάσει του Υπουργείου των εξωτερικών την 25 Μαΐου/ 6 Ιουνίου. αναθέττομεν επί του Συμβουλίου της επικρατείας ανάπτυξιν εν (δυασανάγνωστη λέξη) της συζητήσεως του Νομοσχεδίου περί των διαφορών των μεταξύ των Ημετέρων υπηκόων και των Τούρκων, εκ μέρους μεν του Υπουργείου της Δικαιοσύνης εις τον Υπουργεύοντα Σύμβουλον  Βέλλιον,( Γ. Βέλλιο) εκ μέρους δε του Υπουργείου των εξωτερικών εις εκπληρούντα τα χρέη Υπουργικού Συμβούλου Δεληγιάννην (Π. Δεληγιάννη).

Αμφοτέρους ως Βασιλικούς επιτρόπους υπό τον Ημέτερον Γραμματέα Κ. Ρίζον διατελούντας.

Σν Αθήναις την 25 Μαΐου/6 Ιουνίου 1836

Κ. Υ. Ε  ( Κατόπιν Υψιλής Επιταγής)

Πηγή: Συλλογή Λαδά (Κ 47, Γ. Α. Κ φ 28 έγγραφο αρ. 195 «Αρχείο Συμβουλίου της Επικρατείας»

Ενώ από την πλευρά της Τουρκίας έχουμε το όνομα του Σεκίπ Εφένδη στην παραπάνω επιτροπή.

Ο Νομάρχης, ο Έπαρχος και ο Βασιλικός Οικονομικός έφορος του Νομού, είχαν υποχρέωση να εξετάσουν  και να καταγράψουν της ιδιοκτησίες και το καθεστώς της κάθε επαρχίας προκειμένου η ελληνική Κυβέρνηση να προβεί στην αγορά και στη συνέχεια στην πώληση των Οθωμανικών ιδιοκτησιών. Έπρεπε πρώτα να προβούν  στην καταγραφή όλων των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων των ιδιοκτησιών:

Τα όρια, τη θέση και τα τοπωνύμια, την έκταση σε ζευγάρια[1] (στρέμματα), τα οικήματα, τα αλώνια και ότι άλλο  περιείχε μέσα το κτήμα, και κυρίως ποιοι ήταν οι  πρώην ιδιοκτήτες Οθωμανοί και  ποιοι οι  μετέπειτα Έλληνες ιδιοκτήτες.  Να παρεμβαίνουν στην  επίλυση των διαφόρων νομικών ζητημάτων και διαφορών μεταξύ των εμπλεκομένων ή να παραπέμπουν την επίλυση αυτών στην παραπάνω αναφερομένη Μικτή επιτροπή.

Όταν διαπίστωσαν πως κάποια από αυτά τα κτήματα  πουλήθηκαν κατά την διάρκεια της επανάστασης ή ως επί το πλείστον αρπάχτηκαν εξέδωσαν ειδοποίηση ήτοι:

«Αντίγραφον ειδοποιήσεως

Αι επί των εσωτερικών και οικονομικών Γραμματείαι γνωστοποιούν προς όλους τους πωληταίς και αγορασταίς των εντός του Βασιλείου εκποιημένων τουρκικών ιδιοκτησιών δυνάμει του επί τούτω πρωτόκολλον, ότι ωφείλουσι να παρουσιάσωσιν   ενώπιον της μικτής ελληνοοθωμανικής επιτροπής τα έγγραφα της ιδιοκτησίας των δια να εξετάση και εξακριβώση το γνήσιον και νόμιμον αυτών κατά τους τεθέντας όρους και τύπους………

Οι επί των εσωτερικών και οικονομικών γραμματείς

Εν Αθήναις 19 Μαΐου 1835

Υπογρ/ Ι. Κωλέτης      Ν. Γ. Θεοχάρης»

Πηγή: Γ. Α. Κ. -Κεντρική Υπηρεσία «Εθνικά Κτήματα» Φ. 1871

[1]             Τα στρέμματα των οποίων διέφεραν από περιοχή σε περιοχή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.