Ενιαίος ονομαστικός κατάλογος εκλογέων των χωριών του Δήμου Μακρακώμης 1847
Στο κεφάλαιο «Εκλογικά» διαβάσαμε σχετικά για τις πρώτες συνταγματικές εκλογές στην Ελλάδα του 1843. Σήμερα είμαστε σε θέση να αναρτήσουμε τους εκλογικούς καταλόγους του 1847 του τότε Δήμου Μακρακώμης σε ένα ενιαίο κατάλογο σε όλα τα χωριά του Δήμου στις βουλευτικός εκλογές του 1847.
Πιθανολογείται πως είναι οι πρώτες αρχειακά καταγεγραμμένες βουλευτικές εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα, γιατί αυτές του 1843, όπως αναφέρθηκε, ήταν εκλογές εκλογής εκλεκτόρων και πληρεξουσίων για σύνταξη του πρώτου συντάγματος της χώρας. Ενώ, όπως διαβάσαμε σε άλλο κεφάλαιο οι εκλογές του 1844, ήταν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές που προκηρύχτηκαν ένα χρόνο μετά το 1843, διήρκεσαν 8 μήνες, ύστερα από πολλές αναβολές και τελείωσαν στο τέλος Ιουλίου – πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου 1844.
Σε αυτές τις εκλογές έγινε όργιο νοθείας από τους εγκάθετους του ηπειρώτη πολιτικού Ιωάννη Κωλέττη, και ενώ δεν επικυρώθηκαν ποτέ από τη βουλή, όπως όριζε ο τότε νόμος, ο Κωλέττης όμως, κυβέρνησε τη χώρα.
Για την οικονομία του χρόνου και του χώρου, έγινε προσπάθεια να καταγραφούν οι τρόποι και οι διαδικασίες που τηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πραγματοποίησης αυτών στο Δήμο Μακρακώμης, αφού ίδιες διαδικασίες περίπου επεκράτησαν και σε όλους τους Δήμους της τότε Επικράτειας και δη στους Δήμους της Επαρχίας Φθιώτιδος, του αμέσου ενδιαφέροντός μας.
ΟΙ εκλογές του 1847 διήρκεσαν 8 ημέρες. Άρχισαν από τις 3 Ιουλίου 1847 ημέρα Πέμπτη και τελείωσαν στις 10 Ιουλίου ημέρα Πέμπτη .
Η εφορευτική επιτροπή ήταν πενταμελής και ήταν υποχρεωμένη να σφραγίζει και να αποσφραγίζει την οπή της κάλπης και να συντάσσει Πρωτόκολλο –έκθεση καθημερινά, τόσο κατά το άνοιγμα αυτής για τη χρήση της επομένης, όσο και για σφράγισμα αυτής, μετά το πέρας της ψηφοφορίας, με καταγραμμένα τα ονοματεπώνυμα των ψηφισάντων της ημέρας,. Το άνοιγμα και το κλείσιμο της οπής της κάλπης, αλλά και η ψηφοφορία, λάμβανε χώρα μέσα στην Εκκλησία. Για το Δήμο Μακρακώμης για το οποίον γίνεται η παρούσα περιγραφή, στον ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών. Το σφράγισμα και το αποσφράγισμα της κάλπης λάμβανε χώρα παρουσία του Δημάρχου, των παρόντων μελών της επιτροπής και των παρόντων παραυρεθέντων μαρτύρων-πολιτών, οι οποίοι και υπογράφανε για το απαραβίαστο και το σφράγισμα της κάλπης.
Ας δούμε λεπτομερώς τις διαδικασίες που τηρούσε η επιτροπή επί της κάλπης. Τα πρακτικά και τις εκθέσεις που συνέτασσε κατά τη διάρκεια των 8 ημερών της ψηφοφορίας, τους καταλόγους των ψηφοφόρων του Δήμου, τις ενστάσεις, τις παρεμβάσεις των αρχών και τέλος την εισήγηση με την οποία τελικά εγκρίθηκε η εκλογή από τη Βουλή και τα ονόματα των επιτυχόντων Βουλευτών.
Πηγή:Γ. Α. Κ. Κεντρική Υπηρεσία Συλλογή Λαδά Φ.47 “Εκλογικά”