Εκλογικά συμβάντα στη Φθιώτιδα το 1859 μέσα από τις τοπικές εφημερίδες

Εκλογικά συμβάντα κατά το 1859

Έχουμε ήδη αναφερθεί στα εκλογικά συμβάντα  των παρελθόντων ετών 1943, 1944 και 1947. Σήμερα, με την παρούσα μας ανάρτηση, κάνοντας χρήση τις πληροφορίες  του τοπικού τύπου της εποχής «Ευνομία» και «Φάρος της Όρθρυος» θα προσπαθήσουμε να δώσουμε  μια άλλη διάσταση στην πληροφόρηση για τα διατρέξαντα  της παραπάνω αναφερομένης περιόδου σχετικά με τις   διεξαχθείσες   εκλογές  στη μετ επαναστατική Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Φθιώτιδα.

Σύμφωνα με τις  πληροφορίες του τότε τοπικού τύπου που συλλέξαμε και παραθέτουμε πιο κάτω,  η πολιτική, η στρατιωτική και οι δημόσιες υπηρεσίες με τους κατά τόπους υπαλλήλους  των πόλεων συντάχθηκαν  πλήρως σε έκνομες παρεμβάσεις τρομοκρατώντας τους πολίτες ψηφοφόρους, με παν μέσον , εκβιάζοντας τους  με διάφορους τρόπους να ψηφοφορήσουν υπέρ των «Προεδρικών» υποψηφίων και ενάντια των Λαΐκκων σύροντάς τους πολίτες σιδηροδέσμιους ενώπιον της κάλπης.

Έγκριτοι αξιωματικοί  της Οροφυλακής, όπως ο  Λοχαγός Λιακόπουλος, ο υπολοχαγός Δουδουμόπουλος Νικ, και Γεραντώνης,  οι οποίοι διακρίθηκαν στη καταπολέμηση της μαστίζουσης ληστείας την περιοχή, ως απηνής διώκτες της,  έγιναν όργανα των τοπικών υποψηφίων βουλευτών αλλά και υποψηφίων τοπικών αρχόντων κάνοντας χρήση των όπλων και την ισχύ των.

Πρωτοστάτησαντες  στις παραπάνω  έκνομες  καταστάσεις, όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, σε συνεργασία με τους παραπάνω αξιωματικούς, άλλος πολύ και άλλος λίγο, κύριοι πρωταγωνιστές  είναι οι: Δ. Χατζήσκος, Μανσόλας , Σκουμουρδής, Ε. Μπαλατσός και Ευαγγ. Κοντογιάννης

Πηγή: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλης των Ελλήνων (parliament.gr)

Ο αναγνώστης εάν επιθυμεί  να αναγνώσει τις εφημερίδες της εποχής και να ενημερωθεί για τα εκλογικά διατρέξαντα της εποχής,

κάνει Κλικ στα παρακάτω Pdf

⇒ΕΔΩ  1

⇒ΕΔΩ 2

⇒ΕΔΩ 3

⇒ΕΔΩ 4

⇒ΕΔΩ 4 α

⇒ΕΔΩ 5

⇒ΕΔΩ 6

⇒ΕΔΩ 7

⇒ΕΔΩ 8

⇒ΕΔΩ 9

⇒ΕΔΩ 10

⇒ΕΔΩ 11

⇒ΕΔΩ 12

⇒ΕΔΩ 13

Πηγή των παραπάνω ψηφιακών σελίδων: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων (parliament.gr)